EVROLIGA SE SPREMA ZA NOVU SEZONU: Izneta nova zdravstvena pravila u borbi sa virusom korona

Novosti online

07. 09. 2021. u 16:00

EVROLIGA se prošle sezone našla na velikom iskušenju zbog pandemije virusa korona. Bilo je odložeih mečeva, ali se na kraju sve dobro završilo. Elitno takmičenje je uz konsultaciju sa zdravstvenim službama izvršila reviziju protokola za novu takmičarsku godinu.

ЕВРОЛИГА СЕ СПРЕМА ЗА НОВУ СЕЗОНУ: Изнета нова здравствена правила у борби са вирусом корона

Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Kako se navodi u njihovom saopštenju objavljenom danas, protokoli su napravljeni u koordinaciji sa lekarima klubova, a paralelno su se koristila i iskustva nekih drugih takmičenja koja se održavaju širom Starog kontinenta.

Zdravstveni protokol uključuje standardno higijensko ponašanje svih igrača, trenera i učesnika, pravila kojima se ograničava broj ljudi u halama i svlačionicama, kao i imenovanje posebnog menadžera koji će upravljati krizama sa kovidom-19 u svakom klubu.

Igrači, stručno osoblje i sudije moraće da se PCR testiraju na tri dana pre svake utakmice, odnosno dva dana kada je reč o meču na domaćem terenu. Moraće da urade i jedan test posle utakmice, a izuzetak su vakcinisani ili oni koji su prethodno bili pozitivni i imaju uverenje.

Evroliga je istakla da će prilagoditi protokol svakoj mogućoj situaciji. Kada je reč o posebnim propisima koji se tiču same regularnosti takmičenja, nijedna utakmica regularnog dela neće moći da bude zakazana posle 14. aprila 2022. godine, a za Evrokup je to ograničenje postavljeno na 12. april. Neće biti plej-ofa Evrolige posle 6. maja.

Đordi Bertomeu/Foto: EPA-EFE/David Aguilar

Utakmice koje ne mogu da se odigraju u navedenom terminu će biti suspendovane i biće određen novi. Utakmica se može premestiti i na drugo mesto, a pravilo je da mora da ima bar osam zdravih igrača za odigravanje susreta.

Svaki klub će moći da suspenduje najviše tri utakmice. U slučaju da nema dostupnih termina, tim koji je tražio odlaganje će izgubiti služebnim rezultatom 20:0. Ako neko odbije bez opravdanog razloga da igra određeni meč, izgubiće takođe službenim rezultatom, a ako se to ponovi, sledi direktna diskvalifikacija.

Ako sezona bude prekinuta, trenutni poredak može se smatrati konačnim ili za nastavak ili za plasman u narednu fazu. Ako bude potrebno, klubovi će odigrati zaostale mečeve, kako bi svi imali jednak broj mečeva.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!