FILMSKA PRIČA NIKOLE JOKIĆA: Treći Evropljanin, a ujedno najgore plasirani igrač na draftu koji je MVP

Novosti online

09. 06. 2021. u 11:02

SRPSKI centar Nikola Jokić proglašen je za MVP nakon senzacionalne sezone u NBA ligi, a pogled na glasove najbolje govori koliko je bio bolji od drugih.

ФИЛМСКА ПРИЧА НИКОЛЕ ЈОКИЋА: Трећи Европљанин, а уједно најгоре пласирани играч на драфту који је МВП

FOTO: AP

Nikola Jokić ima filmsku priču. Karijeru je počeo kao simpatični bucko iz Mege, pronašao ga je Miško Ražnatović koji je odmah najušio talenat. Ugovor sa Barselonom mu je propao, nedugo potom završio je na NBA draftu. 

U ligu je ušao kao 41. pik, radio je na sebi, te nakon šest sezona postao je zvezda NBA lige. Postao je najlošije plasirani pik na draftu koji je došao do MVP priznanja, a tek je treći evropljanin koji je to uspeo. 

Prvu nagradu za najkorisnijeg igrača NBA lige dobio je Bob Petit 1955/56 godine, a do 1994. godine iskqučivo su je Amerikanci dobijali. Prvi "autsajder" koji je dobio MVP priznanje bio je Nigerijac Hakim Olajdžuvon. Dva puta dodeljeno je Kanađaninu Stivu Nešu, a 2007/08 dobija je prvi evropljanin - Dirk Novicki. 

Čekali smo drugog sve do 2018. godine, tada je Janis Adetokumbo dobio nagradu. Dok je tri godine kasnije Nikola Jokić taj čije je ime upisano u istoriju. Prvi Srbin, a tek treći evropljanin. Zanimljiv je i podatak da je MVP Evrolige bio samo jedan Amerikanac, doduše dva puta. Entoni Parker, tada košarkaš Makabija dobijao je evroligaško priznanje za najkorisnijeg. 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba