DANAS FINALE MUNDIJALA: Argentina ili Francuska? Mesi za večnost, Mbape za istoriju, evo kad počinje i gde možete da gledate meč za titulu

Tanjug

18. 12. 2022. u 09:29 >> 10:16

SPREMAN sam, napred Argentina, reči su kojima je Lionel Mesi obradovao 48 miliona svojih zemljaka i milijarde drugih ljubitelja fudbala širom sveta. Najavio je tako da će igrati finale iako je prethodnog dana bilo nekih sumnji, jer se nije pojavio na treningu Gaučosa pred istorijski meč.

ДАНАС ФИНАЛЕ МУНДИЈАЛА: Аргентина или Француска? Меси за вечност, Мбапе за историју, ево кад почиње и где можете да гледате меч за титулу

FOTO: EPA

A, da li je došao trenutak da Mesi uđe u večnost i stane uz rame slavnom Dijegu Maradoni ili će Kilijan Mbape, Antoan Grizman i ostali asovi "trikolora" u istoriju kao treći tim koji je odbranio titulu, posle Italije 1938. i Brazila 1962. godine.

Jedno je sigurno - šampion će osvojiti treću titulu.

Argentina igra šesto finale, a trofej čeka od Meksika 1986. godine, dok će Francuzi četvrti put igrati meč za titulu, a treći u 21. veku.

Utakmica počinje u 16 časova, a direktan televizijski prenos je na prvom programu Radio-televizije Srbije i na Premium jedan kanalu TV arena sport.

Tekstualni prenos sudara divova moći ćete da pratite u blogu na portalu "Novosti".

Mesi će, sem šanse da osvoji trofej, ući u istoriju kao fudbaler sa najviše utakmica na Mundijalu (26).

- Ovo je timski rad, nijedan igrač ne može sam. Nije, dakle, samo reč o Mesiju i Mbapeu, mnogo je vrhunskih igrača u Francuskoj. Mbape je mlad, napredovaće još, njegove granice su visoko, ali on je jedan od onih koji mogu da nam naprave problem - rekao je selektor Argentine Skaloni na konferenciji za novinare u Dohi.

On razume da ima šansu da sa selekcijom Argentine uđe u istoriju.

- Ja sam u poziciji o kojoj sanja svaki Argentinac. Ponosan sam i zahvalan na tome. Ovo je veliki trenutak za mene, za ovaj tim, ali najvažniji je put koji nam fudbal otvori. Iskustvo i momenti koji traju zauvek. Nadam se da će biti srećni, a ovo jeste utakmica za sva vremena - dodao je selektor Argentine.

Skaloni je istakao da ima plan za selekciju Francuske.

- Plan igre je jasan, znamo kako da ih ugrozimo, a znamo njihove snage. Francuska je težak rival za procenu, jer je to tim koji može da se brani, može da igra sa loptom, može i da bude neverovatno brza u kontranapadima. Ovakve utakmice se igraju iz minuta u minut, svaki trenutak je važan - zaključio je Skaloni.

Selektor Francuske Didije Dešan uveren je da "trikolori" mogu da pobede Argentinu u finalu Svetskog prvenstva i da na taj način odbrane planetarnu titulu, uprkos tome što će Argentina imati podršku oko 50.000 navijača.

- Argentinski tim ima veoma važnu podršku u svakom navijačkom smislu. To je strastvena nacija, koja živi za fudbal. Imaju i tu veliku želju zbog Lionela Mesija. Ceo svet, pa i poneko u Francuskoj, želi takav kraj. Ali, naš rival nije na tribinama, već na terenu -  naglasio je Dešan.

Francuska brani titulu, pošto je pre četiri godine u Rusiji u finalu savladala Hrvatsku 4:2.

- Argentina je iskusan tim, sedmorica igrača su igrala i pre četiri godine, ali to nije ista ekipa. Oni su imali dosta transformacija tokom turnira, možda može da ponudi nešto novo i u finalu, ali možemo i mi. Maroko je, recimo, u polufinalu igrao sa petoricom defanzivaca. I mi smo ih otvorili na vreme. Mislim da je ovaj tim sposoban da se prilagodi svemu - dodao je selektor Francuske.

On je istakao da veruje da će francuski fudbaleri uživati na finalnom meču.

- Svaka velika utakmica je posebna i uvek postoji emotivna strana, ali i svaki igrač ima drugačiji temperament. To što su mnogi od njih imali važne mečeve, neki su bili i pre četiri godine, može da pomogne. Kao trener se trudim da ih oslobodim stresa i da važnost pretvorim u uživanje - rekao je Dešan.

Francuska ima problema sa povređenim i bolesnim igračima, pošto nisu trenirali Dajo Upamekano, Adrijen Rabio, Orelijen Čuameni, Teo Ernandez i Kingsli Koman. Rafael Varan i Ibrahim Konate trenirali su sa ekipom i biće spremni za finale sa Argentinom.

- Uradili smo sve da zaštitimo igrače. Videćemo, ima vremena - poručio je selektor Francuske.

Glavni sudija meča biće Poljak Šimon Marčinjak.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)