ISTINA JE SKROZ DRUGAČIJA: Ne, Hrvatska uopšte nije zaradila "više od 51 milion evra" na Svetskom prvenstvu

Novosti online

17. 12. 2022. u 22:10

FUDBALSKA reprezentacija Srbije je i pored toga što je Svetsko prvenstvo u Kataru završila već u uvodnoj fazi, zaradila prilično novca, ali vest da je Hrvatska "osvojila više od 51 milion evra", što su javili pojedini hrvatski mediji, pa potom preneli neki srpski, uopšte nije tačna.

ИСТИНА ЈЕ СКРОЗ ДРУГАЧИЈА: Не, Хрватска уопште није зарадила више од 51 милион евра на Светском првенству

Foto: P. Milošević

Nagradni fond za šampionat planete je tako osmišljen, da su naši reprezentativci, a i sve druge ekipe-učesnice, mogli i pre ovog nešto što su počela takmičenja po grupama računaju na 8,5 miliona evra.


Toliko, naime, FIFA daje svakoj selekciji koja Svetsko prvenstvo završi do 17. do 32. mesta, odnosno ne prođe grupnu fazu.


Dakle, čak i u slučaju da se dese tri poraza - svakoj reprezentaciji pripada pomenuta ogromna suma novca.

"Orlovi" nisu doživeli tri poraza, ali jesu ispali i zato će zaraditi 8,5 miliona, ali vest da su "Hrvati zaradili 51 milion" uopšte nije tačna.

Kako su pojedini hrvatski mediji došli do toga da su "vatreni" osvojili toliko novca, prava je misterija imajući u vidu vrlo jednostavnu tabelu nagradnog fonda koju je objavila FIFA pred Mundijal, a koju vam "Novosti" prenose.

Važan faktor je da se osvojeni novac ne sabira kako se prelazi iz jedne u drugu rundu takmičenja, već postoje fiksne sume za konačan plasman i one glase ovako:

Nagradni fond za FIFA Svetsko prvenstvo 2022. - Katar

Plasman Broj timova Zarada po timu Ukupna isplata
Šampion 1 40 miliona evra 40 miliona evra
Vicešampion 1 29 miliona evra 29 miliona evra
Trećeplasirani 1 26 miliona evra 26 miliona evra
Četvrtoplasirani 1 24 miliona evra 24 miliona evra
Od 5. do 8. mesta 4 16 miliona evra 64 miliona evra
Od 9. do 16. mesta 8 12,5 miliona evra 100 miliona evra
Od 17. do 32. mesta 16 8,5 miliona evra 136 miliona evra
UKUPNO 32 - 419 miliona evra

Dakle...


Oni koji su prebrodili svoje grupe, pa odmah ispali u osmini finala (a u pitanju su reprezentacije SAD, Australije, Japana, Južne Koreje, Senegala, Poljske, Španije i Švajcarske), umesto 8,5 miliona evra, dobili su nagradu od 12,5 miliona. A ne 8,5+12,5.

Ko je prošao osminu finala, pa izgubio u četvrtfinalu, zaradio je umesto 12,5 čak 16 miliona evra. U pitanju su reprezentacije Holandije, Brazila, Engleske i Portugala.

Hari Kejn posle ispadanja Engleske u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Kataru / FOTO: AP/Tanjug


Ko se domogao polufinala, znao je da ga bez obzira na konačan ishod čeka još više novca:

Četvrto mesto, koje je na kraju osvojio Maroko, donelo je toj reprezentaciji 24 miliona evra", "bronzani" tim, u ovom slučaju Hrvatska, dobio je 26, a ne nekavih "više od 51 miliona".

Kapiten Hrvatske Luka Modrić dobija bronzanu medalju u Kataru od predsdnika FIFA Đanija Infantina / FOTO: AP/Tanjug

U nedelju od 16 sati za titulu svetskog prvaka, ali i veliki novac, igraju Argentina i Francuska. Poraženog finalistu čeka uteha u vidu 29 miliona evra, a čak 40 miliona evra dobiće reprezentacija koja osvoji ovogodišnje Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Srbija je zaradila 8,5 miliona evra, baš kao i preostalih 15 reprezentacija koje su ispala posle prve faze Mundijala - Kamerun iz grupe u kojoj su bili "orlovi", te Ekvador, Katar, Iran, Vels, Meksiko, Saudijska Arabija, Tunis, Danska, Nemačka, Kostarika, Belgija, Kanada, Urugvaj i Gana.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)