ALBANCI MASOVNO PRESTAJU DA NAVIJAJU ZA ARGENTINU: Za sve je kriva scena iz Srbije

Novosti online

17. 12. 2022. u 15:31

HRVATSKA i Argentina sastali su se u polufinalu Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. čiji je domaćin Katar, ali nije se o Argentini pevalo samo na "Lusail" stadionu. Skandiralo joj se i u prestonici Srbije, što je dovelo do vrlo zanimljivih dešavanja koje za posledicu imaju i masovno prestajanje navijanja za Argentince - u Albaniji.

АЛБАНЦИ МАСОВНО ПРЕСТАЈУ ДА НАВИЈАЈУ ЗА АРГЕНТИНУ: За све је крива сцена из Србије

FOTO: EPA

Podsetimo, Crvena zvezda i Žalgiris su se sastali u dramatičnoj utakmici 13. kola Evrolige, a velikoj pobedi domaćih najviše je doprineo "argentinski ples" Luke Vildoze.

Argentinac je čuda činio, naročito u poslednjoj deonici, kada je i napravljen odlučujući preokret, pa ne čudi što mu je puna hala "Aleksandar Nikolić", nekadašnji "Pionir", skandirala.

Ali, nije se skandiralo onako kako to inače navijači rade kada ih oduševi neki igrač, kome se onda "peva" njegovo prezime, najčešće u okviru jednog ili dva stiha.

Ovoga puta je umesto povika poput "Vildoza! Vildoza!" s tribina grmelo "Argentina, Argentina!", svakako i zbog podrške Vildozinoj znatiželji šta mu sunarodnici rade protiv Hrvata u polufinalu Mundijala.

Ponašanje "delija" je privuklo i veliku pažnju same Evrolige, koja je objavila i snimak pomenutog skandiranja iz Beograda...

... ali je privuklo i ogromno interesovanje Argentinaca, jer su putem društvenih mreža snimci iz Beograda obišli planetu.

Reakcija je bilo mnogo, i to takvih da niko u Argentini nije skrivao oduševljenje.

Bilo je tu i "povika" u stilu "Srbi, braćo!", do poruke jednog stanovnike te južnomeričke države:

- Već se spremam da vratim Kosovo!

Ali, bilo je najviše argentinskih poruka koje su glasile:

"Kosovo es Serbia y las Malvinas Argentinas"

Odnosno, "Kosovo je Srbija, a Folklandska ostrva su Argentina" (ili, umesto Foklklandska - Malvinska ostrva, na španskom).

Tu teritoriju mnogi u Argentini smatraju okupiranom od strane britanske krune. Oko njih je vođen i rat 1982, kada je argentinska vojska zauzela kompletna Folklandska ostrva, a potom doživela poraz od britanske vojske, pa otuda i pomenuti izraz, kao što se kod nas koristi "Kosovo je Srbija".

I, naravno, kada jedna takva scena postane svetski događaj, oduševljevljenje Argentinaca stiglo je i do - Albanaca.

A nekima od njih uopšte se nije svidelo što desetine, stotine argentinskih poruka glase "Kosovo je Srbija".

Zato su ti Albanci počeli da zovu svoje sunarodnike da, pred finale Mundijala, preispitaju svoju navijačku naklonost prema Argentincima, imajući u vidu stavove koji u toj južnoameričkoj državi vladaju povodom južne srpke pokrajine.

Skrinšot / Tviter

- Svi Albanci koji podržavaju Argentinu treba da provere komentare i citate ovog tvita - napisao je jedan albanski korisnik Tvitera.

On je, potom obrisao svoju objavu (koju su "Novosti" ipak sačuvale za vas), a obrisao ju je jer je dobio neočekivano mnogo odgovora od Srba i Argentinaca na temu Folkandskih, odnosno Malvinskih ostrva i Kosova i Metohije.

Razlozi za ovakve albanske komentare bili su i dovođenje u vezu pomenutih teritorija, ali i sve "glasnije" argentinsko isticanje poruka koje koriste Srbi u vezi sa svojom južnom pokrajinom, poput "Nema predaje"...

... dok su neki Argentinci išli dotle da, kada su već dobili uvrede pojedinih Albanaca, poruče i ponešto na račun Due Lipe. U pitanju je albanska pevačica koja se nije ustručavala da promoviše ideju o tzv. "velikoj Albaniji", koja bi zahvatala i delove teritorija Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Grčke.

Bilo kako bilo, izgleda će manje Albanaca nego do sada navijati za Argentinu, baš kao što će više Argentinaca nego do sada - ubuduće podržavati Srbiju (u koju je u subotu u večernjim satima stigla i najveća košarkaška zvezda Argentine, jer će ubuduće u Beogradu i igrati, poput Vildoze).

Podsetimo, Argentina je deklasirala Hrvatsku u polufinalu Svetskog prvenstva u fudbalu, pa će u finalu igrati protiv Francuske, koja je nadigrala senzacionalni Maroko.

I finale, i utakmicu za treće mesto (Hrvatska - Maroko, prenos vas čeka kada kliknete OVDE), kao i sve zanimljivosti vezane za Mundijal, možete da pratite uživo na posebnoj stranici portala "Novosti" vezanoj za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. Na njoj vas čeka i pregled svih dosadašnjih rezultata utakmica, tabela grupa i onoga što sledi u Kataru.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)