MUNDIJAL ZA ISTORIJU: Ovo se nije desilo ni na jednom SP sa 32 učesnika - i nikad više neće!

Novosti online

03. 12. 2022. u 12:27 >> 12:40

ZAVRŠENA je grupna faza Mundijala u Kataru 2022. godine, ne onako kako su se navijači Srbije nadali.

МУНДИЈАЛ ЗА ИСТОРИЈУ: Ово се није десило ни на једном СП са 32 учесника - и никад више неће!

FOTO: AP/Tanjug

Eliminaciona faza počinje u subotu utakmicom Holandija - SAD, a u njoj učestvuje još 14 ekipa, po dve prvoplasirane iz svake grupe.

A u grupnoj fazi viđeno je neobično mnogo iznenađenja, a posledica toga je da nijedna ekipa nije ostvarila stoodstotan učinak!

To se nije desilo od 1994. godine. Pošto je Mundijal u Francuskoj 1998. bio prvi sa 32 ekipe učesnice, a ovaj u Kataru je poslednji s tim brojem ekipa, to znači da se prvi i poslednji put na mundijalima sa 32 tima desilo da niko ne ostvari sve tri pobede.

Ukupno, ovo je tek čevrti šampionat sveta na kome se ovo desilo. Pre pomenute 1994, na poslednjem mundijalu sa 24 ekipe učesnice, to se desilo dva puta u eri 16 reprezentacija - 1958. i 1962. godine.

U Kataru je pet nacionalnih selekcija grupnu fazu završilo bez poraza: Holandija, engleska i Maroko imali su po dve pobede i jedan remi, a SAD i Hrvatska po pobedu i dva remija.

Ranije se, tokom grupnih faza, dešavalo da ekipe bez poraza ne ostvare prolaz u drugi krug. Tu nesreću imali su Škotska  - treća u grupi 1974. sa pobedom i dva remija, odnosno Novi Zeland 2010, Belgija 1998. i Kamerun 1982, koji su svi bili treći sa po tri nerešene.

Takođe, Engleska je 1982. godine u prvoj grupnoj fazi imala sve tri pobede, pa ispala posle dva remija u drugoj grupnoj fazi, dok je Brazil 1978. godine u obe grupne faze imao skor od po dve pobede i remija, ali je zbog sistema takmičenja koji je favorizovao domaćina (i potonjeg šampiona sveta) Argentinu, morao da se zadovolji utakmicom za treće mesto.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)