ORAO KOJI PLEŠE SA AFRIČKIM LAVOVIMA: Prelepa životna priča Srbina koji je već "osvojio" Kamerunce

V.M.P.

27. 11. 2022. u 20:00

MNOGO je onih Srba, koji baš poput miljenika nacije - Novaka Đokovića, samo na mikro nivou reprezentuju našu zemlju u svetu na najbolji način. Jedan od takvih je Uroš Jovanović, bivši reprezentativac Srbije u američkom fudbalu, asisistent na Fakultetu organizacionih nauka, čovek koji već više od deceniju putuje kuglom zemaljskom i pokazuje šta su vrednosti koje su mu usađene ovde. Taj put doveo ga je do Berlina, gde sada živi i radi, a baš tamo, naš čovek osvojio je srca jedne nacije i počeo da piše fudbalsku bajku. Uoči meča Mundijala između Piksijevih "orlova" i Kameruna, redakcija "Novosti" donosi vam priču o Srbinu koga naši naredni protivnici prosto obožavaju.

ОРАО КОЈИ ПЛЕШЕ СА АФРИЧКИМ ЛАВОВИМА: Прелепа животна прича Србина који је већ освојио Камерунце

FOTO: Novosti

Veliki broj državljana ove zapadnoafričke zemlje živi i radi u pečalbi. Nemačka je jedna od idealnih destinacija u potrazi za boljim životom.

Tamo mukotrpno rade na nisko plaćenim poslovima, a jedina razonoda i beg od stvarnosti im je magična igra na travnatoj površni. 

FOTO: Novosti

Tako je jedan deo njih koji živi na opštini koja okuplja veliki broj emigranta, po imenu "Veding", rešio da osnuje amaterski fudbalski klub pre 10 godina.

Baš negde u to vreme kada su postavljeni temelji Union veteran Berlin kluba, Jovanović je studirao u Srbiji, u isto vreme bavio se američkim fudbalom i predstavljao našu zemlju i na reprezentativnoj sceni.

FOTO: Printskrin/Uros Jovanovic facebook

 

Strast prema sportu uvek je tinjala u njemu, ali je odlučio da krene drugi stazama, radi na sebi, svojoj edukaciji i gradi sigurnu budućnost.

Одлази у Италију, а на унивезитету "Политехнико Милано" добија звање - дипломирани инжењер организационих наука на мастер студијама. Америчком фудбалу морао је да каже збогом, иако је пред њим била блистава каријера.

FOTO: Printskin/Uros Jovanovic facebook

To mu je kasnije obezbedilo kartu za Berlin, gde je izgradio karijeru u svojoj branši - menadžmentu, ali i započeo veliko prijateljstvo i postao član pomenutog kamerunskog kluba.

Timu Union veteran Berlin priključio se sasvim slučajno, pre tri godine, dok je džogirao ulicama nemačke prestonice, što inače retko praktikuje. 

Od tada, dobio je drugi dom - "Šiler park", mesto na kom je svake subote, bez obzira na vremenske uslove plesao sa afričkim prijateljima, poput usamljenog orla koji predvodi čopor lavova.

FOTO: Printskin/Uros Jovanovic facebook

Dan utakmice je pravi praznik fudbala na "Vedingu", jer u isto vreme u park dolazi više amaterskih timova iz različitih krajeva sveta, a uglavnom iz Afrike.

Union je kamerunski klub, mada često dolaze i momci (i devojke) iz drugih afričkih zemalja. Vrlo su otvoreni, tako da svako ko želi da se priključi, bez obzira na pol ili godine, može dobiti priliku.

Bilo je potrebno malo vremena da ga ljudi prihvate i da se probiju jezičke i kulturološke barijere, ali nakon toga postao je regularan član kluba i naravno "trećeg poluvremena", koje se obično odvija odmah nakon utakmica uz nezaobilazan bujon, pivo i afričku muziku.

FOTO: Printskin/Uros Jovanovic facebook

Nakon dve godine, svojim zalaganjem dobio je šansu da se oproba i kao trener kluba na malom amaterskom turniru, na kome je zabeležio jednu pobedu i jedan poraz, ali iznad rezultata bilo je ovo zaista nezaboravno iskustvo.

Jovanović je za portal "Novosti" govorio i o tome kakav fudbal generalno propagiraju naši naredni rivali u grupnoj fazi Svetskog prvenstva. 

- Kamerunci igraju vrlo intezivan fudbal, puno se trči, igra se oštro sa dosta startova, kontakata generalno, ali sve u granicama fer pleja. Vrlo su srčani, ali ponekad se dešava da previše energije usmerevaju na komentarisanje sudijskih odluka, tako da se lako gubi disciplina, pogotovo ako sudija nije autoritativan. Uglavnom se igra sa brzim krilnim igračima i vrlo agilnom poslednjom linijom, na gol više - ističe Jovanović.

Tanjug/AP

Junaci ove priče zajedno će gledati megdan popularnih "orlova" i "lavova", a po završetku istog imaćete priliku i da vidite kako se u Berlinu pratio ovaj duel odluke. 

Podsetimo, meč Srbija - Kamerun igra se u ponedeljak sa početkom u 11 časova po srednjoevropskom vremenu. Direktan prenos tog susreta možete pratiti uz portal "Novosti". 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)