ČUDO NEVIĐENO: Cela država navija za Argentinu na Svetskom prvenstvu, a udaljena je od Argentine 17.000 kilometara!

Novosti online

27. 11. 2022. u 19:36

SVETSKO prvenstvo u fudbalu ne samo da je zanimljivo zbog onoga što se dešava u Kataru, već i po nekim detaljima van zemlje-domaćina ove sportske svetkovine.

ЧУДО НЕВИЂЕНО: Цела држава навија за Аргентину на Светском првенству, а удаљена је од Аргентине 17.000 километара!

Tviter printskrin

Podsetimo, u subotu je Argentina uspela da se oporavi od šokantnog poraza od Saudijske Arabije i da, u prilično emotivnom meču, savlada Meksiko.

A izuzetno emotivno bilo je ne samo u zemlji iz koje su Lionel Mesi i ostali "gaučosi", već i 17.000 kilometara dalje:

U Bangladešu, u kome deluje kao da milioni ljudi - kao da samo za Mesija i Argentince  i navijaju.

Kada smo u sportskoj rubrici portala "Novosti" videli objavu FIFA o jednom prilično burnom bangladeškom slavlju Mesijevog gola protiv Meksika, a možete to da vidite i vi...

... rešili smo da malo istražimo tu temu i, malo je reći, ostali zatečeni.

U pomenutoj državi u južnom delu Azije, u kojoj živi preko 162 miliona ljudi, tokom meča Argentina - Meksiko ne samo da se slavilo na mestu odakle je FIFA dobila snimak, već i na mnogim drugim...

... a potpuno nestvarno izgledale su scene na kojima se vidi kako su desetine zgrada ukrašene ogromnim barjacima - zastavama Argentine:

Otkud tolika ljubav naroda Bangladeša prema argentinskoj reprezentaciji?

Pa, priča, zapravo, počinje ne na ovom Mundijalu, već jednom ranijem.

Onom iz 1986.

Kolege iz portala "remezcla", koji se bavi lationameričkim vestima, bile su od velike pomoći za ovo malo mundijalsko istraživanje "Novosti".

I, njihovo objašnjenje otkud ta bangladeško-argentinska veza izgleda ovako:

- Potraga za početkom strasti prema fudbalskoj reprezentaciji Argentine, u Bangladešu će vas dovesti do tačnog datuma i mesta: 22. jun 1986, stadion Asteka u Meksiko sitiju.  Tog dana je Dijego Maradona dao dva gola (čuvena "Božja ruka" i majstorija od niza driblinga koja se smatra najboljim pogotkom u istoriji svetskih prvenstava) u pobedi nad Engleskom, koja je obrukala one koji su izmislili ovaj moderan sport i upisala Maradonino ime u panteon legendi. Za bivše britanske kolonije, kao što je Bangladeš, to je bio podsetnik kako i manja zemlja može da na kolena baci veliku silu. Tako je rođena ljubavna priča.

Međutim, nije baš da ceo Bangladeš navija za Argentinu.

Na snimku koji smo vam u ovom tekstu i prikazali, primetili smo na zgradi, u daljini, na jednom od jarbola na zgradi - i zeleno-žuto-plavu zastavu...

Tamošnji stanovnici većinom vole "gaučose", i to ogromnom većinom, a na drugom mestu po popularnosti, kada već lokalni fudbal nije razvijen, nalazi se najveći argentinski rival, Brazil.

Objašnjavajući svojevremeno za Si-En-En (CNN) ovaj fudbalski fanatizam u Bangladešu, jedan njegov stanovnik, Anil Čakraborti, je rekao:

- Svake godine, mi podignemo na zgrade zastave koje su i po 20 metara, uvek je to takmičenje u našem kraju čija će zastava biti najveća. "Brazilci" (misleći na sunarodnike koji navijaju za Brazil) pokušavaju da se uključe u ovo, ali mislim da su zakasnili - pojasnio je ovaj argentinski navijači iz Bangladeša "čiji je", zapravo, Bangladeš u fudbalskom smislu.

svojevremeno

Podsetimo, reprezentacija Srbije igra protiv Kameruna u ponedeljak od 11 sati po našem, srednjoevropskom vremenu, a tu utakmicu možete uživo da pratite uz portal "Novosti", u čijoj sekciji "Katar 2022" vas već čeka obilje materijala sa Svetskog prvenstva u fudbalu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)