AU, KAKO IGRA OVA ŠPANIJA: Furija progutala rivala! Kostarika doživela "Katar-strofu"

V.M.P.

23. 11. 2022. u 19:14

FUDBALSKA reprezentacije Španije bez mnogo pompe došla je na Mundijal, ali je danas pokazala da se "crvena furija" nikada ne sme otpisati. Enrikeovi izabranici demolirali su Kostariku rezultatom 7:0, i poslali poruku svetu da su stigli sa najvišim ambicijama..

АУ, КАКО ИГРА ОВА ШПАНИЈА: Фурија прогутала ривала! Костарика доживела Катар-строфу

FOTO: AP/Tanjug

ŠPANIJA - KOSTARIKA 7:0

Stadion: Al Tumam

Gledalaca: 44,400

Sastavi:

ŠPANIJA (4-3-3): Simon – Aspilikueta, Rodri, Laport, Alba – Gavi, Buskets, Pedri – Tores, Asensio, Olmo. Trener: Luis Enrike.

KOSTARIKA (5-4-1): Navas – Martinez, Fuler, Duarte, Kalvo, Ovijedo – Kampbel, Borges, Teheda, Benete – Kontreras. Trener: Luis Suarez.

 

Nakon što je Japan napravio veliko iznenađenje u grupi G, savladao Nemačku i priredio super-uzbudljivu predstavu, u drugom meču iste grupe ljubitelji fudbala ostali su uskraćeni za dramu i neizvesnost, ali su mogli da uživaj u reviji golova.

Sve je krenulo furioznim početkom Španije koja je već u prvih 10 minuta propustila dve velike prilike, a onda, na isteku 11. minuta sjajan prijem Danija Olma, i demonstracija  prefinjene tehnike koju poseduje bivši igrač Dinamo Zagreba, a sadašnji Lajpciga.

Foto: Tanjug

Lopta iza leđa Navasa, a "crvena furija" najavljuje Katar-strofu protivnika. Samo 10 minuta kasnije već je bilo 2:0, Đordi Alba prodire, pronalazi Marka Asensija, a igrač Real Madrida iz prve duplira prednost. Navas je uspeo da krzne loptu, ali nedovoljno da skrene njenu putanju ka mreži. 

Foto: Tanjug

Košmarnom provom poluvremenu nije bilo kraja, a sve je začinio i glavni arbitar kada je pokazao na belu tačku nakon što je Đordi Alba oboren u kaznenom prostoru rivala. 

Odgovornost je preuzeo Feran Tores i rutinskom egzekucijom doneo je prednost svojim saborcima.

Agonija navijača Kostarike,a najgore je tek sledilo...

Foto: Tanjug

Drugo poluvreme bila je formalnost, Kostarikanci niti u jednom trenutku nisu bili ozbiljan takmac.

Prvo je Feran Tores kaznio poigravanje rivalske odbrane pred svojim golom. Vezista je prvo ukrao loptu, a potom je i smireno smestio u ugao mreže.

A onda... na scenu stupa super-talentovani Gavi. Tinejdžer Barselone se pojavio iz drugog plana na savršen centaršut Alvara Morate i povisio na 5:0. Time je ovaj fudbalski biser postao treći najmlađi strelac u istoriji Mundijala.

Foto: Tanjug

Soler u nadoknadi donosi i impresivnih 7:0, a Morata stavlja tačku na "I" u sudijskoj nadoknadi.

Španija u drugom kolu grupe E ide na megdan Nemačkoj, dok će Kostarika svoju šansu tražiti protiv Japana.

FOTO: Printskrin/Sofa score

DRUGO POLUVREME

90 + 3 - Demonstracija sile! Alvaro Morata sjajno finišira, i povećava na 7:0. 

90. minut - Glavni arbitar ne želi da spase posrnule Kostarikance. Moraće još punih 8 minuta da budu učesnici jedne od najvećih katastrofa u istoriji svetskih prvenstava.

90. minut - Novi gol za Špance! Nema kraja mukama Kostarikanaca. Soler mirno finišira akciju.

83. minut - Kostarikanci sada već statiraju, jedva čekaju da se završi ove veče torture za njih i njihove navijače. Španci sa uživanjem prate dešavanja na terenu. Stigli su bez mnogo pompe, ali su poslali poruku celoj planeti da se furija nikada ne sme prerano otpisati. Danas deluju zaista impresivno.

FOTO: AP/Tanjug

74. minut - Nastavlja se nestvarno veče crvene furije. Savršen centaršut Morate, a Gavi natrčava iz drugog plana i preciznim udarcem matira Navasa. Čarolija 18-godišnjaka iz redova Barselone. Pukla je "petarda"!

81. minut - Kostarikanci sada već statiraju na terenu, i čekaju da glavni arbitar Mohamed Mohamed označi kraj meča. Prava tortura za njih i njihove navijače je ovoe večeri u Kataru. Tek idu na noge Nemcima i razigranima Japancima.

68. minut - Gube sada već živce Kostarikanci. Francisko Kalvo je krvnički startovao i dobija žuti karton. 

62. minut - Alvaro Morata je konačno ušao u šansu, ali njegov šut je nedovoljno precizan. Bez veće opasnosti po Navasa.

58. minut - Tuga na licima navijača Kostarike, ovo već postaje teško za gledati, mnogi od njih ne mogu da izdrže ovu torturu, i odlaze sa stadiona.

52. minut - Gol, gol, gol! Feran Tores koristi veliki kiks defanzivaca Kostarike. Igrali su se pred svojim golom, Tores je sve pratio, oduzeo loptu, i povisio na velikih 4:0! Katar-strofa Kostarikanaca.

Foto: Tanjug

 

50. minut - Trenutan odnos u udarcima ka golu iznosi 8:0 u korist Enrikeovih pulena. Španija je tri puta šutirala u okvir gola Navasa, i sva tri puta lopta je bila u mreži.

48. minut - Deluje da će se ipak sve nastaviti po scenariju iz prvog dela utakmice. Marko Asensio je šutirao iz srca šesnaesterca, ali njegov šut odlazi visoko preko gola. 

46. minut - Drugo poluvreme je počelo! Ostaje nada da će Kostarikanci uspeti da se izdignu nakon košmarnog prvo poluvremena i prirede ljubiteljima fudbala barem malo više uzbuđenja. 

PRVO POLUVREME

45 + 5 - Španija je oborila ritam, spustili su Enrikeovi izabranici gas. Glavni arbitar je pokazao na pet minuta nadoknade koji su protekli u razmeni dodavanja Španaca. Ovo je i definitivno kraj prvog poluvremena, u kom je postojala samo jedna reprezentacija - Španija.

42. minut - Podatak koji oslikava sve, Kostarika samo 18 % vremena drži loptu u svom posedu, potpuna nemoć.

31. minut - Gol! Feran Tores do 14. gola u reprezentaciji stiže rutinskom realizacijom penala. Samo je poslao loptu po sredini gola nekadašnji član Mančester sitija. Revija golova na stadionu "Al Tumama".

FOTO: AP/Tanjug

30. minut - Sprema se katastrofa Kostarikanaca! Penal za Španiju. Duarte je bio preagresivan i faulirao Đordija Albu, glavni arbitar pokazuje na belu tačku.

27. minut - Nemilosrda furija ne daje rivalu da diše. Potpuna kontrola poseda i dešavanja na terenu, deluje da je smo pitanje trenutka kada će Navas ponovo kapitulirati.

20. minut - Strašna Španija, 2:0! Marko Asensio je duplirao prednost na asistenciju Đordija Albe. Sve je krenulo od Busketsa, on odlaže Albi, a ovaj pronalazi Asensija koji šutira iz prve. Imao je Kejlor Navas loptu na rukama, ali nije uspeo da zaustavi odličan udarac.

Foto: Tanjug

11. minut - Gol je! Španija vodi, Dani Olmo je strelac! Prelep prijem nakon dodavanja Gabija i previnjena tehnika za furiozan start Španaca.

FOTO: AP/Tanjug

10. minut - Nova velika šansa! Kako je Španija otvorila ovaj meč, Marko Asensio je primio loptu na ivici kaznenog prostora, snažno šutira, ali lopta prolazi tik pored stative još jednom. 

5. minut - Velika prilika! Dani Olmo, bivši igrač Dinama iz Zagreba je raspalio po lopti, ali njegov udarac iz šesnasterca odlazi za malo pored gola. Sa španskom U-21 reprezentacijom bio je prvak Evrope 2019. i član idealnog tima tog turnira, a na Olimpijskim igrama u Japanu 2021. sa nacionalnim timom osvojio je srebrnu medalju.

1. minut - Meč je počeo!

16:00 - Izašli su i sastavi!

FOTO: Flashscore

UOČI MEČA

"Los Tikos" — kako je ekipa Kostarike poznata, će nastojati da ponovi svoje herojske nastupe sa Svetskog prvenstva 2014, gde su prkosili svim izgledima i gde su bili na vrhu grupe u kojoj su bila tri pobednika Svetskog prvenstva: Urugvaj, Engleska i Italija.

Potom su u osmini finala izbacili Grčku i plasirali se u četvrtfinale, gde su izgubili od Holandije na penale. Sve ono što su uradili bila je jedna od najvećih senzacija u dugoj i bogatoj istoriji Mundijala.

I ove godine su izvukli tešku grupu sa Nemačkom, Španijom i Japanom. U Španiji će  imati protivnika sa timom koji uključuje mešavinu mladih perspektivnih igrača poput 18-godišnjeg Gavija i 19-godišnjeg Pedrija, obojica vezni igrači, kao i iskusni veterani kao što je defanzivac Čelsija Sezar Aspilikueta.

FOTO: AP/Tanjug

Pod palicom selektora Luisa Enrikea, "crvena furija" je nedavno demonstrirala sjajnu formu, bila je prva u grupi UEFA Lige nacija i ostvarila pobedu protiv Portugala u septembru za podizanje morala.

Ali svako ko potcenjuje Kostariku čini to na sopstvenu odgovornost. "Los tikosi" su pobedili u poslednjih pet mečeva i zabeležili neke impresivne rezultate u svojoj kvalifikacionoj grupi za Svetsko prvenstvo, uključujući pobede nad Kanadom i Sjedinjenim Državama.

Foto: Profimedia

Očekuje se da će Kostarika igrati konzervativan fudbal, orjentisan na defanzivu. To je stil po kojem su postali poznati poslednjih godina i koji je frustrirao nekoliko reprezentacija visoke reputacije na pomenutom Mundijalu 2014.

U srcu odbrambene strukture je Kejlor Navas, golman Pari Sen Žermena i duša tima, koji je zabeležio više od 100 nastupi za svoju zemlju.

Foto: EPA

Španija će se osloniti na svoj napadački arsenal kako bi slomila tvrdokornu odbranu Kostarike.

Želeće da izbegnu scenario iz prve utakmice na Euru 2020. protiv Švedske, gde nisu uspeli da postignu gol uprkos tome što su imali 17 udaraca ka mreži rivala i neverovatnih 86 % poseda.

Kostarika će sa druge strane imati strahovito težak zadatak, a 30-godišnji bivši napadač Arsenala Džoel Kembel će se u odbrani suočiti sa Danijem Karvahalom iz Real Madrida i Erikom Garsijom iz Barselone.

Zanimljivo i da Španija nije primila više od dva gola na utakmici otkako je pre više od godinu dana pobedila Hrvatsku sa 5:3 na Euru 2020.

"Crvena furija" je odlučila da izostavi nekoliko istaknutih imena iz svog tima za Svetsko prvenstvo, uključujući Navasovog bivšeg saigrača iz Real Madrida Serhija Ramosa i Davida de Heu iz Mančester junajteda.

FOTO: Tanjug/AP

Nijedan tim nije se dobro pokazao na poslednjem Svetskom prvenstvu, Kostarika je završila na dnu svoje grupe sa samo jednim bodom, a Španija je izgubila od Rusije u šesnaestini finala. Obe nacionalne selekcije će želeti da to nadoknade u Kataru – počevši od srede.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)