ČUDA OD BALKANA DO AZIJE: Autsajderi su često na Mundijalima pisali istoriju

Đorđe Samoilović

12. 11. 2022. u 19:01

KAKAV je to Mundijal, ako na njemu ne bude čuda autsajdera, priče koja će iz drugog plana obeležiti najveći fudbalski događaj? Jedna od čari Svetskog prvenstva, takmičenja za koje mnoge zemlje žive i odbrajavaju dane do početka, svake četiri godine su poduhvati na papiru slabijih reprezentacija, koje pomrse račune favoritima, postanu heroji navijača i kreiraju podvige, koje retko kad ponove.

ЧУДА ОД БАЛКАНА ДО АЗИЈЕ: Аутсајдери су често на Мундијалима писали историју

FOTO: Profimedia

Istorija će pamtiti polufinale Bugara 1994, senzacionalni pohod Hrvata 1998, simpatične Kostarikance, čudesne Korejance... Najskoriji, svakako je plasman "kockastih" u finale planetarnog takmičenja 2018. Luka Modrić i društvo su prošli grupu sa Argentinom, Nigerijom i Islandom sa tri pobede, pa zatim u eliminacionoj fazi posle penala izbacili Dansku i Rusiju, onda u produžetku savladali Engleze, ali u finalu protiv moćne Francuske nisu imali šanse. Ista država, 1998. je bila treća, nakon što je u četvrtfinalu eliminsala tada favorizovanu Nemačku, ali su "galski petlovi" ponovo bili kobni. U borbi za bronzu pali su Holanđani golovima Prosinečkog i Šukera.

Četiri godine ranije, još jedna balkanska selekcija, predvođena fenomenalnim Hristom Stoičkovom, stala je na put "pancerima" i to tada aktuelnim prvakom. Prethodno su se jedva kvalifikovali golom u 90. minutu protiv Francuske. Turnir su započeli porazom od Nigerije (3:0), ali su iskoristili krizu Argentine koju je tresao Maradonin doping skandal i prošli grupu. Potom su pali Meksikanci, pa onda pomenuti Nemci, ali ih je Italija pobedila u polufinalu golovima Roberta Bađa. Mada, Bugari su smatrali da ih je francuski sudija Žoel Kuinu dva puta namerno oštetio, jer su upravo Stoičkov i drugovi sprečili "petlove" da otputuju u SAD. Stoičkov je posle Meksika i Nemaca vikao "bog je Bugarin", kada su ga isto upitali posle Fracnuske, legendarni as je besno odgovorio: "Da, bog je bio na našoj strani, ali sudija je bio Francuz." Ipak, to je bio i poslednji fudbalski sjaj Bugarske - naše istočne komšije od tada imaju samo plasman na jedan Mundijal, onaj 1998, koji se igrao u Francuskoj.

KOSTARIKA PRVA U "GRUPI SMRTI"

PAMTIĆE se Mundijal 2014. i po tome što je Kostarika predvođena sjajnim golmanom Kejlorom Navasom prošla kroz grupu sa Italijom, Urugvajem i Engleskom kao prvoplasirana. "Azure" i "uruse" su savladali, sa Enlezima su igrali nerešeno, pa su onda u osmini finala bili bolji i od Grčke nakon uspešnijeg izvođenja jedanaesteraca. Ipak, koliko god da je za Navasa i društvo u osmini tačka bila bela, u četvrtfinalu je pocrnela, pošto ih je Holandija na taj način eliminisala. Ali, priča o senzaciji je ostala.

Dve Koreje, Južna i Severna, takođe mogu da se pohvale jedinstvenim i neočekivanim skalpovima na Mundijalima. Severna Koreja je 1966. završila u grupi sa Italijom, Čileom i Sovjetskim Savezom. Procene su bile - biće topovsko meso. I posle prvog kola i poraza od Sovjeta 3:0, činilo se da su te tvrdnje istinite. Međutim, prvo remi sa Čileom, pa onda i jedan od najvećih trenutaka severnokorejskog fudbala - trijumf nad Italijom (1:0) i prolaz dalje. U eliminacionoj rundi sastali su se sa Portugalijom, imali vođstvo 3:0 u 25. minutu, ali je Euzebio tog dana odbio da se preda, postigao je četiri pogotka i poveo "navigatore" u polufinale - 5:3.

Slučaj Južne Koreje takođe je interesentan. Uz Japan, ko-domaćin Mundijala 2002. dogurao je do polufinala, izbacivši aktuelnog viceprvaka Italiju, Figovu Portugaliju, da bi im Nemac Mihael Balak presudio u polufinalnom okršaju. Plasman Južne Koreje u najbolja četiri SP ostaje jedini takav kada su u pitanju azijske zemlje, s tim da će nemali broj rivalskih navijača reći da su imali obilatu pomoć sudija kao jedan od domaćina.

Naravno, daleko je ovo od celokupnog spiska čuda sa Mundijala, tu je i pohod Šveđana na finale 1958, trijumf Zapadne Nemačke protiv mađarske lake konjice u borbi za krunu 1954. nazvanu "čudo iz Berna". Za možda manje od mesec dana pričaće se o čudu iz Katara, a ko će to biti, pitanje je koje će sigurno mučiti mnoge prognozere...

Iz neverice - 10:1

AMERIKANCI i dan-danas pobedu nad Engleskom na Mundijalu 1950. u Brazilu smatraju jednom od najvećih, dok je za Albion to i dalje sramota koje se nerado sećaju. Za SAD su tada nastupali vozači pogrebnih kola, perači sudova, moleri, dok su Englezi imali mnoštvo profesionalaca. Međutim, ni to im nije pomoglo, Džo Gaetjens, kuvar poreklom sa Haitija, srušio je Engleze, ali su potom Amerikance savladali Čile i Španija. Koliko je Englezima bilo neverovatno što su izgubili govori i anegdota koja kaže da su jedne novine smatrale da je vest koja je stigla iz Brazila telegrafom pogrešna, pa su objavile kako je Engleska slavila 10:1 (bilo je 0:1).

BONUS VIDEO: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)