"SRBIJA U POLUFINALU MUNDIJALA, A TOME SE NIKO NE SMEJE?" Nemci uputili hvalospeve "orlovima"! O Piksiju samo u superlativu

Novosti online

18. 10. 2022. u 18:52

SRBIJA sa nestrpljenjem i sa velikom euforijom iščekuje početak Svetskog prvenstva u fudbalu, a naši "orlovi" dobijaju sve lepše pohvale iz stranih zemalja.

СРБИЈА У ПОЛУФИНАЛУ МУНДИЈАЛА, А ТОМЕ СЕ НИКО НЕ СМЕЈЕ? Немци упутили хвалоспеве орловима! О Пиксију само у суперлативу

FOTO: M. Vukadinović

Nemačka sportsko-informativna agencija "SID" uoči početka Mundijala donosi seriju tekstova u kojima se bave predstavljanjem učesnika koji će se naći na najvećoj reprezentativnoj smotri.

Posebno lep bio je način na koji su opisali nacionalu selekciju Srbije, predvođenu selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem. Sama priča počinje neposredno po istorijske utakmice u Lisabonu kada je golom Aleksandra Mitrovića bukirana karta za Katar:

- Gromoglasan smeh orio se iz konferencijske sale u hotelu u Lisabonu u kojem je fudbalska reprezentacija Srbije odsela uoči odlučujuće utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Igrači su u dobrom raspoloženju ušli u autobus koji ih je odvezao na "Stadion svetlosti", gde su pobedom od 2:1 u meču protiv Kristijana Ronalda izborili direjktan plasman na Mundijal. Dan posle utakmice, selektor Dragan Stojković ispričao je novinarima šta je bio razlog za smeh. On, kaže, nije od onih trenera koji polažu samo na disciplinu. Svoje igrače je prvo podsetio na poslovicu: "Šta možeš danas, ne ostavljaj za sutra". Onda je rekao još da želi da vidi dobra dodavanja "Ta lopta mora da ide pas, pas, pas… Pa onda, kad nemate gde, onda vratite Rajkoviću. A onda, reko’, Rajković uzme pa počne da zalama jednog, drugog, itd. – i tako može i u bolnicu da me otera". U tom trenutku igrači su eksplodirali od smeha.

Foto: Printskrin/Twitter/@FSSrbije

- U svakom slučaju, taktika "opuštanja" igrača pred najvažniji meč kvalifikacija je uspela. Srbija nije odložila za sutra da se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo, a Portugaliju je poslala u plej-of.

Potom nemački "SID" objasnio i šta stoji iza nadimka selektora "orlova" - Piksi.

- Stojkovića zovu "Piksi", po liku iz crtanog filma. Bio je zvezda reprezentacije Jugoslavije koja se 1990. plasirala u četvrtfinale Svetskog prvenstva, kao i Evropskog prvenstva 2000. godine. Sada je ponovo zvezda – ali kao selektor. Kada je u martu 2021. preuzeo "orlove", oni su upravo bili propustili Evropsko prvenstvo. Svojim igračima ulio je novo samopouzdanje – i izazvao ih. Njegov jasan cilj je bio prvo mesto u grupi, ispred Portugalije.

Otkrivaju Nemci i taktičke zamisli trenera Srbije.

- Stojković se oslanja na snagu svojih igrača i kaže: "Moja filozofija je napadački fudbal, pogotovo kada imam igrače potrebnog profila." I to funkcioniše: Srbija hrabro gura napred, stvara šanse i prilično je efikasna, što je pokazalo i osam golova u kvalifikacijama protiv dva najjača protivnika u grupi, Portugalije i Irske. Bilo je i 13 golova u šest utakmica u Ligi nacija protiv Švedske, Norveške i Slovenije. Plejmejker i kapiten Dušan Tadić, kao i napadači Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović garant su tog napadačkog fudbala, a snagu u ofanzivi pokazuje i igrač veznog reda Milinković-Savić.

Foto: Printskrin/Twitter/@FSSrbije

- Srbija do sada nije uspela da prođe dalje od grupne faze na Mundijalima 2006, 2010. i 2018. Ovoga puta protivnici su joj rekordni svetski prvaci Brazil, kao i Švajcarska i Kamerun. Dragan Stojković pominje čak i polufinale. Tome se do sada još niko nije nasmejao - zaključuje nemački "SID".

BONUS VIDEO - TOP 10 NAJPLAĆENIJIH FUDBALERA: Koliko zarađuje Ronaldo a koliko Mesi...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)