CRNO-BELA NEVERICA: Partizan u grotlu Arene izgubio dobijen meč Evrolige!

Novosti online

18. 10. 2022. u 23:03

KOŠARKAŠI Partizana danas su na parketu "Štark" Arene ugostili ekipu Olimpije iz Milana. Nakon velike drame, borbe do poslednje kapi znoja iz grotla najveće srpske hale italijanski tim otišao je sa velikom pobedom rezultatom 80:75.

ЦРНО-БЕЛА НЕВЕРИЦА: Партизан у гротлу Арене изгубио добијен меч Евролиге!

Foto: Tanjug

Navijači Partizana punih osam godina čekali su da ponovo dožive delić euforije koju su svojevremeno iskusili u eri generala Vujoševića i 12. vojnika. Oni su tada stvorili tvrđavu u Pioniru u kojoj su iz godine u godine padali velikani magične igre pod obručima. Zadatak da uradi isto, samo u novom hramu srpske košarke, Beogradskoj areni imao je Željko Obradović.

Crno-beli su ušli maksimalno požrtvovano u meč nošeni hukom "grobara" koji su im  davali krila i bili vetar u leđa od prvog sudijskog podbacivanja do poslednjeg zvuka sirene. 

Matijas Lesor je zaključao reket, gospodario na oba dela terena, a pridružio mu se u uvertiri i raspoloženi Jam Madar za dvocifrenu prednost već sredinom prve četvrtine, na semaforu je bilo 18:8. 

Uspeli su u nastavku da se gosti iz Milana adaptiraju na užareni parket beogradske arene i atmosferu koja ih je potpuno pojela u uvodnim minutima. A iskusni Etore Mesina našao je načina da zaustavi razigranog Lesora.

FOTO: Tanjug

Svoje nestvarne šuterske sposobnosti demonstrirao je nerado viđen gost među navijačima "parnog valjka", bivši igrač Cvene zvezde, koji je bio posebno inspirisan da i u dresu italijanskog tima bude taj koji će presuditi Partizanu - Bili Beron.

Topio se početni suficit crno-belih, sve do plus jedan sredinom drugog kvartala. A onda, heroj iz senke, Danilo Anđušić sjajnom rolom i sa dve vezane trojke uz prelepu viziju i asistenciju za Matijasa Lesora ponovo diže "grobare" na noge, a izabranici Željka Obradović sa plus 10 odlaze na veliki odmor. 

Foto: Tanjug

A, po povratku, kao da je samo jedan igrač Partizana izašao iz svlačionice. Bio je to nestvarni Zek Ledej koji je celim tokom trećeg kvartala sam na svojim plećima nosio celu ekipu. Dominirao je Ledej pod košem, dobra selekcija šuta i meka ruka parirali su ubitačnom tandemu Bili Beron - Šilds.  

U poslednju deonoci gosti su ušli sa jednim poenom prednosti. Sedam minuta pre kraja utakmice, crno-beli su imali 71:62, ali posle njihovih deset poena u nizu usledio je krah: 

Od pomenutog rezultata, koji je tada postavio Dante Egsum, samo je on i to samo jednom poentirao do kraja meča, kada se radi o crno-belima, pa su gosti iz Italije najpre serijom 9:2, a onda 9:0, došli do nedostižnih 73:78 pola minuta pre kraja utakmice.

Kod pobednika najefikasniji je bio Šilds sa 24, dok je Dejvis ubacio 15 poena. Kod crno-belih sjajni Ledej 23 poena (5/6 za tri poena), Lesor i Madar po 10.

Partizan naredni meč igra za dva dana protiv Virtusa iz Bolonje u Beogradu.

PARTIZAN - MILANO 

Dvorana: “Štark arena”; Gledalaca: 21.000 Sudije: Jerezuelo, Mogulkodž, Fufis

Partizan: Vukčević, Ledej 23 (5sk), Koprivica, Panter 7 (5sk), Papapetru 5, Eksum 7 (4sk, 6il), Naneli 2, Glas, Lesor 12 (10sk), Trifunović, Anđušić 9, Madar 10 (4as). Trener: Željko Obradović

Milano: Dejvis 15 (4sk), Tomas 3, Pengos 12, Tonut 3, Meli 7, Beron 10, Riči, Biliga, Hol (4sk, 4as), Šilds 25 (4sk), Hajns, Fojtman 5 (6sk, 4as). Trener: Etore Mesina

ČETVRTA ČETVRTINA (80:75)

40. minut. - Zatražio je poslednji tajm-aut na meču Željko Obradović, a crno-beli se u ovom trenutku nalaze u veoma teškoj situaciji. Na nešto više od 22 sekunde do kraja četvrte deonice gosti iz Milana imaju pet poena prednosti!

38. minut - Pogađaju gosti za dva. Sada oni dolaze do velikog preokreta nakon što je Partizan celim tokom meča vodio. 

37. minut - Sjajno polaganje Dante Egzuma. On je sada preuzeo odgovornost u odlučujućim momentima.. Međutim Kevin Pangos pogađa za tri. Samo pola koša prednosti za Partizan. 

36. - Egzum je pokušao preko ruke čuvara da pogodi trojku ali lopta izlazi iz obruča. Srećom po Partizad i Šilds i Dejvis ne koriste zicer pozicije na drugoj strani. Ostaje 71:69.

35. minut - Izgleda da su igrači Olimpije uradili sve što im je Etore Mesina nacrtao, pošto su nakon minuta odmora napravili seriju 7:0! Sada je Željko Obradović prinuđen da reaguje, a na pet minuta do kraja meča Partizan i dalje ima prednost - 71:69!

34. minut - Matijas Lesor pogađa, crno-beli nošeni sjajnom atmosferom ponovo se odlepljuju. Plus šest, 68:62. Mora da traži tajm-aut Etore Mesina, nakon što njegov tim više od tri minuta nije uspeo da pronađe put do koša, a na drugoj strani terena rešeta Partizan! Trojka Dantea Egzuma, koji se večeras nije umorio zbog prbolema sa faulovima, odvela je crno-bele na 71:62! Totalni delirijum u Areni! 

33. minut - Šou Zeka Ledeja u Areni! Kakvo šutersko veče Partizanovog Amerikanca. Pet puta je američki košarkaš uzimao šut za tri poena i svaki put je pogodio. On je najzaslužniji što crno-beli imaju prednost početkom četvrte deonice - 66:62! Uz sve to kupio je grobare i nestvarnom požrtvovanošću.

TREĆA ČETVRTINA: Partizan - Milano 61:62

30. minut - Ponovo poentira Zek Ledej, 62:61. Međutim gosti uzvraćaju. 

28. minut - Čudesna trojka Bilija Berona uz faul. Plus tri imaju Milanezi, 62:59.

27. minut - Maestralna Nikola Meli ponovo pogađa za tri, nema odbrane kada Meli namesti ruku. 

26. minut - Trojka Zeka Ledeja, Partizan ponovo vodi, 57:55. Usledila je sjajna odbrana ŽOC-ove čete, a potom i prelep horog Ledeja koji sada nosi ceo tim na svojim plećima u trećoj deonici.

25. minut - Katastrofalan start drugog poluvremena crno-belih! Zasuli su trojkama koš Partizana Italijani, 52:55. Ko je ovo mogao očekivati nakon onako sigurnog starta meča našeg predstavnika. 

24. minut - Ponovo Pangos, Olimpija vodi. Trojka na drugoj strani Zeka Ledeja, ali Šilds sada takođe poentira, 52:52.

23. minut - Kakav ulazak Milana u nastavak meča. Serija 7:0 gostiju u režili Pangosa i Šavona Šildsa. 

DRUGA ČETVRTINA: Partizan - Milano (49:41)

Kraj prvog poluvremena. Najefikasiji u redovima Partizana je Jam Madar sa 10 poena i tri asistencije, a odmah iz njega slede Anđušić sa 9, kao i Lesor i Ledej sa 8. 

Na nestvarnu atmosferu u hramu košarke u srpskoj prestonici nije ostao nem ni ljubimac navijača Partizana Bogdan Bogdanović. Očigledno da srpski reprezentativac pomno prati dešavanja iz Arene, pa se oglasio neposredno pre kraja prvog poluvremena.

- Idemoooo! Atmosfera je bez premca! - poručio je Bogdan Bogdanović.

20. minut - Baš kao i što je i prva deonica završena trojkom u poslednjoj sekundi tako je bilo i sada. Ovoga puta raduju se gosti, Marko Toma pogađa uz zvuk sirene za 49:41. 

19. minut - Fenomenalni Jam Madar, treća trojka u prvom poluvremenu, 49:38. Parni valjak održava prednost. 

18. minut - Anđušić je bio na liniji penala nakon što je protivnik ispunio bonus. Momak iz Beograda bio je polovičan, ali dovoljno za dvocifrenu prednost Partizana, 46:36.

17. minut - Gorostasni Kajl Hajns sada u ulozi plejmejkera. Fenomenalno raziglavanje za Šildsa koji poentira. Usledila je maestralna vizija i asistencija Danila Anđušića za Lesora, a onda Amerikanac ponovo strašnom blokadom diže grobare na noge! 43:36 vodi Partizan i ima posed lopte. 

16. minut - Delirijum u Areni! Anđušić pogađa još jednu trojku iz naskoka. Momak koji je bio na širem spisku Svetislava Pešića deluje silno motivisano danas. 

15. minut - Jako važna trojka Danila Anđušića iz step-beka za 38:34. 

16. minut - Trenuci praznog hoda crno-belih. Dosta problema u organizaciji napada za izabranike Željka Obradovića, a Olimpija stiže nadomak vođstva, 35:34.  

14. minut - Monstruozno zakucavanje Brendona Dejvisa sada preko Matijasa Lesora, 35:32. Ovo je već 11. poen razigranog Dejvisa.

13. minut - Bitni poeni potom Matijasa Lesora za dva, ali nova trojka za momke iz Milana 30:27 za crno-bele. Usledio je faul nad Kevinom Panterom, a zvezda srpskog tima pogađa oba slobodna bacanja. Panter iz igre, Papapetru na parketu.

12. minut - Gosti ponovo hvataju rezultatski priključak. Bili Beron i Beron Dejvis su glavni pokretači svoje ekipe. Ponovo je samo plus 4, 31:27.

PRVA ČETVRTINA: Partizan - Milano (27:17)

10. minut - BUM BUM BUM! Dve trojke Partizana u poslednjem minutu, poslednju je pogodio Kevin Panter uz zvuk sirene za erupciju oduševljenja svojih pristalica koje prave paklenu atmosferu. Partizan ima 27:17 nakon prvog kvartala.

Jedan od najboljih poteza prve deonice je blokada Matijasa Lesora nad Kajlom Hajnsom, iako je Francuz u prvom trenutku bio korak iza rivala. 

9. minut - Adaptirali su se Italijani na atmosferu u Beogradu polako. Topi se prednost crno-belih, sada je samo plus četiri, 21:17.

8. minut - Dobro znano lice grobarima i neradvo viđen gost u Partizanovom hramu pogađa. Njegove trojke već su ih mnogo puta bolele dok je nosio dres Crvene zvezde. Sada je ušao u igru i odmah pogodio iz svog najjačeg oružja, van linije 6,75. Papapetru na drugoj strani brzo uzvraća pogotkom za dva. Ali ponovo Čudesni Bili Beron pogađa za tri.

7. minut - Gosti su realizovali samo jedno slobodno bacanje a Madar pokazuje da ga inspiriše publika u Areni. Sjajni poeni Partizanovog supertalenta 18:8. 

6. minut - Šilds pogađa otvorenu trojku, ali onda Zek Ledej pravo niotkud pogađa drugu trojku u dva napada za 16:7.

5. minut - Novi poeni Matijasa Lesora. Centar crno-belih je nerešiva enigma za "manekene". Potom i rampa Papetru, a onda i Zek Ledej mirno pogađa za tri. Vredelo je čekati osam godina za ovakav početak meča. Totalni delirijum u Areni. 

4. minut - Sjajni Jam Madar, Izraelac je pokazao kakvu meku ruku ima. Na drugoj strani Lesor rampom zaustavlja protivnika, i onda zakucavanje u fazi napada Amerikanca. Kakav početak. Grobari na nogama, Partizan vodi 8:2.

3. minut - Nikolo Meli je naskočio i pogodio sa vrha kapice. Međutim na drugoj strasni ekspresno uzvraća Zek Ledej istom merom. 

2. minut - Nešto nervozniji start obeju ekipa. Uvodna dva minuta bez poena, obe ekipe guraju loptu u reket i traže kontakt igru na startu. Lesor je propustio priliku da donese početnu prednost crno-belima. Na isteku drugog minut Egzum je fauliran pri šutu, a nova akvizicija Partizana konvertuje oba slobodna bacanja za vođstvo parnog valjka 2:0.

20.40 - Nestvarna atmosfera dočekala je košarkaše Partizana. "Grobari" su bili gladni Evrolige i danas su očekivano ispunili "Štark arenu" do poslednjeg mesta. 

UOČI MEČA

Za prvom utakmicom koju je Partizan igrao u Berlinu navijači, stručni štab i igrači nemaju šta da žale, jednostavno, Alba je bila drastično bolja u tom meču i zasluženo slavila, međutim, ono što se desilo u Vitoriji može biti, i verujemo da jeste, jako bolno.

"Crno-beli" su otputovali na megdan španskoj Baskoniji, svi su sa velikom dozom optimizma iščekivali taj duel, nadajući se boljem izdanju i trijumfu, pre svega jer protivnik već godinama ne važi za neki strah i trepet na evrosceni.

Želimir Obradović je utakmicu počeo sa strancima, Dante Egzum, Zek Ledej, Matijas Lesor, Džejms Naneli i Janis Papapetru činili su petorku "parnog valjka".

ABA liga / Cibona / Marin Susić

Sa druge strane, Đoan Penjaroja je na parket izveo Darijusa Tompsona, Rokasa Gedraitisa, Doltona Homsa, Majka Kocara i Vanju Marinkovića.

Željkovi puleni su krenuli sjajno, i već nakon 10 minuta igre su stvorili zalihu od 9 poena.

U nastavku je viđena pravu evroligaška košarka sa velikim brojem poena i lepih poteza.

Baskonija je ipak nakon velike borbe i produžetka uspela da dođe do velikog slavlja, a najzaslužniji za to bio je Markus Hauard koji je šutirao u visokim procentima i ubacio 33 poena.

Amerikanac je iza linije 6,75 šutirao neverovatnih 8/12, a jedan od tih šuteva je pogodio u poslednjoj sekundi regularnog dela kada je svoj tim uveo u dodatnih pet minuta.

Sa druge strane briljantan je bio Kevin Panter koji je brojao do 26, dok ga je pratio Ledej sa dabl-dabl učinkom od 23 poena i 10 skokova.

FOTO: KK Partizan/ABA liga/Dragana Stjepanović

Danas u goste dolazi ekipa koja je godinama projektovana za velika dela, međutim, "manekeni" još uvek nisu našli recept za tako nešto.

U najelitnijem evropskom takmičenju su startovali pobedom u Lionu nad ekipom Asvela, ali nedelju dana kasnije doživelu su "hladan tuš" u svojoj dvorani. Izabranici Etorea Mesine su izgubili od berlinske Albe rezultatom 74-80.

Bio je to ujedno i drugi njihov poraz u ovoj sezoni, prvi su zabeležili u polufinalu Super kupa od Virtusa.

Očekuje se interesantna utakmica, igrači u crno-belim dresovima su željni da se dokažu i da se iskupe svojim navijačima za prethodna dva izdanja.

Standings provided by Sofascore

REČ TRENERA

ŽELjKO OBRADOVIĆ: "Ovo je tim projektovan za fajnal-for"

Uoči ovog meča koji se igra u "Štark areni" trofejni trener košarkaškog giganta iz Beograda govorio je o predstojećem okršaju sa italijanskom ekipom.

- Zadovoljni smo i srećni da konačno igramo u Evroligi pred našim navijačima. Nadamo se da će doći u velikom broju da podrže ekipu protiv tima koji je projektovan za plasman na Fajnal-for - izjavio je trener košarkaša Partizana Željko Obradović uoči utakmice protiv Olimpije iz Milana.

FOTO: ABA liga

- Imaju izvanredan roster, izvanrednog trenera (Etore Mesina), mnogo kvalitetnih igrača i to ne samo pojedinačno, već i kao ekipa deluju zaista izvanredno. Veliki je izazov ispred nas i moraćemo mnogo toga da uložimo, a pre svega verujemo u sebe da odigramo najbolju moguću utakmicu - poručio je Obradović za klupski sajt.

ETORE MESINA: Moramo da se prilagodimo vrućoj atmosferi

Italijanski tim je posle trijumfa na startu takmičenja u Vilerbanu iznenađujuće na svom terenu poražen od Albe, dok crno-beli pred svojim navijačima žele da upiše prvu pobedu u povratničkoj sezoni u najjelitnijem klupskom takmičenju Starog kontinenta.

Trofejni trener Etore Mesina i Željko Obradović zajedno imaju 863 utakmice u Evroligi (računajući eru od 2000/01), a Srbin je u međusobnim duelima nešto uspešniji 14-11. Mesina je govorio o predstojećem susretu sa crno-belima i naravno pažnju skrenuo na sjajnu atmosferu koju navijači "parnog valjka" prave na mečevima košarkaške sekcije Partizana.

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

- Ovo je sjajna prilika za nas da se ponovno sretnemo sa dvojicom momaka koji su nam dali mnogo u prošlosti, Kevinom Panterom i Zekom Ledejom. Imamo veliki respekt prema Partizanu i treneru Obradoviću. Svesni smo da nas čeka vrlo teška utakmica. Dobra odbrana na njihovim bekovima i zaštita od tranzicijskih napada biće ključni, uz našu sposobnost da se prilagodimo vrućoj atmosferi koju ćemo iskusiti u areni - izjavio je trofejni trener.

BONUS VIDEO: Kad je u halu ušao vojni orkestar, "grobari" i "delije" zagrmeli kao jedan!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)