PANDEMIJA ODLOŽILA RADOVE: Novi stadion u Kraljevu na čekanju

G.Ćirović

10. 05. 2021. u 15:34

ZBOG pandemije kovidom-19 izgradnja novog fudbalskog stadiona u Kraljevu ipak nije počela u martu ove godine kako je to ranije najavljivano.

ПАНДЕМИЈА ОДЛОЖИЛА РАДОВЕ: Нови стадион у Краљеву на чекању

FOTO: Privatna arhiva

Nadležne službe zadužene za ovaj kapitalni projekat poručuju da će njegova realizacija započeti čim se za to steknu svi uslovi.

- Izgradnja još nije počela jer su zbog pandemije svi fondovi usmereni u borbu protiv korona virusa. Mi smo potpisali čak i ugovor sa Kancelarijom Vlade Srbije o realizaciji projekta, parcela je čista, rešeni su i svi imovinsko-pravni odnosi, ostaje nam još da potpuno raščistimo lokaciju - kaže Vukosav Konjikušić, koordinator projekata Vlade Srbije.

Država, naime, želi da značajno unapredi fudbalsku infrastrukturu širom zemlje, pa će se novi stadioni osim u Kraljevu graditi i u Kragujevcu, Leskovcu, Vranju, Loznici i Zajerčaru. Za lokaciju budućeg velelepnog sportskog zdanja u gradu na Ibru izabran je prostor na kojem se svojevremeno nalazio Sportski centar „Magnohrom“. Novi stadion imaće kapacitet od 8.057 sedišta, 112 mesta za novinare, teren sa veštačkom travom dimenzija 105x68 metara po svim propisima i standardima UEFE i FIFE. Raspolagaće i dodatnim sadržajima sportskog i komercijalnog karaktera, a u okviru kompleksa, na ukupnoj površini od pet i po hektara, predviđeni su i pomoćni teren za treninge, parking i parkovske površine.

- Stadion će biti gradski, ne ovog ili onog kluba, već će njime upravljati lokalna samouprava. Od svih gradova gde će se graditi, mi smo prvi pripremili svu neophodnu dokumentaciju. Gradovi gde se gradi na lokacijama sa već postoječim stadionima sa tribinama označeni su kao priroriteti, a mi se nadamo da ćemo svi istovremeno krenuti u realizaciju – naglašava Konjikušić.

- Ono što je sigurno, to je da će biti raspisana javna nabavka na nivou Republike i da jedan izvođač neće moći da bude angažovan za sve stadione. Predviđeni okvirni rok je oko 400 dana, a izvođač koji bude preuzeo gradilište moraće da angažuje od 350 do 400 radnika.

PRILAZI

OVIM projektom uz prilaz budućem stadionu biće konačno rešen i saobraćajni prelaz preko železničkih šina ka obližnjem Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo, Domu studenata i učenika, kao i privrednom sektoru.

- Uz dva prilaza stadionu kod „Magnohroma“ i obilaznice, planiran je podzemni prolaz sa treće strane i verujem da će nam Vlada pomoći da realizujemo i taj deo projekta – dodao je Konjikušić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)