TIP – TEMA: Piksi sprema zamku Ronaldu

NEKA nova Srbija, sa novim selektorom, kreće novi ciklus kvalifikacija. Rečenica koju svako malo izvučemo iz foldera koji nosi naziv fudbalske reprezentacije, ponovo je aktuelna u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru.

ТИП – ТЕМА: Пикси спрема замку Роналду

FOTO: M. Vukadinović

Ovog puta, "orlove" vodi jedan od najboljih fudbalera koji je nosio taj sveti dres - Dragan Stojković i pred sobom ima zadatak da kao trener ponovi magiju iz igračkih dana i odvede našu selekciju na drugi uzastopni Mundijal.

Piksi je vatreno krštenje imao u sredu uveče protiv Republike Irske – 3:2 (1:1), dok će ostatak martovskog ciklusa činiti okršaji sa Portugalom (subota, 20.45) i Azerbejdžanom (utorak, 18.00).

Na prvi pogled reklo bi se unapred upisani poraz i pobeda ako uzmemo u obzir jačinu naših narednih rivala u odnosu na Srbiju. Međutim, kad bi to tek tako bilo u fudbalu, verovatno bi svi bili milijarderi na račun kladionice. Sa našom "selekcijom" naročito ne postoje sigurice pošto smo kroz istoriju znali da favorite bacamo na kolena, ali i da posrnemo pred na papiru slabijim rivalom.

DOŠLO VREME ZA PRVENAC?

Bilo kako bilo, posle Iraca, na stadion "Rajko Mitić", će sleteti i Kristijano Ronalo i družina. Žrebom je odlučeno da naše stare znance iz kvalifikacija za Evropska prvenstva (tri puta se sastajali), sada imamo kao prepreku i na putu ka Mundijalu u Kataru. Ono što je na prvi pogled uočljivo i kladiocima upečatljivo, jeste to da smo protiv Portugalca u svih šest odigranih mečeva, pod imenom Srbija, postizali i primali golove. Popularni "gol-gol" nije omašio nijedan sudar ove dve selekcije , s tim da ni naša selekcija nije uspela da "ubode" niti jedan trijumf iz tih duela. Tri pobede narednog rivala "orlova" (4:2, 2:1, 2:1), uz tri remija istim rezultatom (1:1). Da li je vreme za prvu pobedu nad timom sa juga pirinejskog polustrva? Ako pitate Piksija, sigurno da jeste. Najavio je novi selektor da će Srbija igrati ofanzivno, na oko lep fudbal i da neće ustuknuti ni pred trostruko jačim i vrednijim reprezentacijama. A opet, da li je baš pametno napasti tim koji u svojim redovima ima ubojitog golgetera Ronalda, superbrzog Feliksa i Fernandeša koji svojim dodavanjima iz nedelje u nedelju cepa premijerligaške odbrane, ili se braniti i čekati šansu iz kontre? To ćemo znati već u subotu negde pre 11 uveče, ali svakako će u slučaju brodoloma ili podviga biti generala posle bitke.

Ono što je takođe interesantno je i to da je Srbija povoljan rezultat sa Portugalcima izvlačila uglavnom na strani, dok je u Beogradu protivnička selekcija zabeležila dva radovanja i jedan remi.

Sastav vladajućeg prvaka Evrope je ostao bez pouzdanih defanzivaca Pepea i Gereira, ali njihov trener Fernando Santoš na svakoj poziciji ima i više nego dovoljno kvalitetnih rešenja, tako da ti izostanci ne povećavaju nešto mnogo naše šanse za pobedu.

„DESETKA“ U MREŽI AZERA

Posle Portugalaca, sledi odlazak u Azerbejdžan na poslednji meč ovog ciklusa. Bez obzira na rezultate prva dva meča, Stojkovićevi izabranici će u Bakuu imati naspram sebe daleko slabijeg rivala, protiv kojeg su bodovi obavezni. Ipak, na oprez poziva remi Crne Gore sa Azerbejdžancima u novembru prošle godine u okviru Lige Nacija, a zanimljivo je da naš treći rival tokom aktuelnog dela kvalifikacija imao tri remija 0:0 uzastopno u zvaničnim utakmicama (do duela sa Portugalcima u sredu), kao i jedan u prijateljskoj sa Slovenijom. Dakle, jasna je ideja da se svoj gol sačuva po svaku cenu, a napred šta bog da.

Kada su u pitanju međusobni okršaji, naš tim pod imenom Srbija i Azerbejdžan imaju samo jednu zvaničnu utakmicu tokom kvalifikacija za EP 2006 (1:0 za nas) i dve prijateljske u kojima smo punili mrežu rivala do kraja (4:1, 6:1). Dakle, u prethodna dva dvoboja, dobili su „desetku“ u mrežu.

PRVI DIREKTNO, DRUGI U BARAŽ

Sistem kvalifikacije je takav da deset pobednika grupa ide direktno na SP, dok će deset drugoplasiranih u baraž. Njima će se priključiti i dva najbolja tima Lige nacija, i oformiće se tri grupe po četiri ekipe, odakle će samo najbolji u Katar (polufinale i finale). Što se Srbije tiče, ona nije među ekipama iz Lige Nacija, tako da ako ne prođe kroz kvalifikacije ili baraž, ništa od Mundijala.

KVOTE

Srbija - Portugal

1 4.55 X 3.85 2 1.76

Azerbejdžan - Srbija

1 X 2 - AKO SE POJAVE DO SREDE IL CETVRTKA

VREDNOSTI

Srbija 347,55

Portugal 756,50

Azerbejdžan 13,70

*U milionima evra, po "Transfermarktu".


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna