TIP – TEMA: ŠAMPIONSKA TRKA U FRANCUSKOM PRVENSTVU SKORO NIJE BILA UZBUDLJIVIJA I NEIZVESNIJA - Četiri tima jure pehar

LIL, Lion i Monako imaju šansu da preotmu titulu prebogatim „svecima“ o Parižani i „lavovi“ se sastaju za vikend

ТИП – ТЕМА: ШАМПИОНСКА ТРКА У ФРАНЦУСКОМ ПРВЕНСТВУ СКОРО НИЈЕ БИЛА УЗБУДЉИВИЈА И НЕИЗВЕСНИЈА - Четири тима јуре пехар

FOTO: AP

Godinama unazad, kada bi tamo u avgustu krenule kalkulacije i prognoze šampiona u najvećim evropskim ligama, nekako bi po navici Francusku isključivali iz bilo kakve diskusije o uzbuđenjima i neizvesnosti.

Pre svega zbog kombinacije nedodirljivosti PSŽ i slabe konkurencije, koja moćnim Parižanima ne može da parira ni po parama, ni po igračkom kadru, koji čine neki od najboljih igrača na planeti.

Međutim, ove godine se i to promenilo. Skupoceni "sveci" nisu otkačili domaće prvenstvo već u januaru kao što je to bio slučaj u nekim prethodnim sezonama, već su na ulazu u poslednju trećinu francuskog šampionata u situaciji da im se tron ozbiljno drma i ako nastave sa toplo-hladnim partijama, mogli bi vrlo lako da predaju krunu jednom od izazivača: Lilu, Lionu, ili možda čak i Monaku u nekom ludačkom spletu okolnosti. 

SA NEJMAROM U NAJVAŽNIJE BITKE?

PSŽ je inače u poslednjih osam godina, sedam puta bio šampion Francuske, a hoće li isto ponoviti i krajem maja ove 2021, verovatno najviše zavisi od naredne dve utakmice u ligi. Prva je okršaj sa Lionom, koji im je za petama od starta prvenstva i izjednačeni su po broju bodova (60). Zatim je na programu okršaj na domaćem terenu protiv vodećeg Lila, i ako posle ta dva derbija izađu sa pozitivnim bilansom, biće na autoputu ka četvrtom uzastopnom naslovu prvaka. U međuvremenu su igrali i osminu finala Kupa sa Lilom u sredu (PSŽ slavio 3:0), a trener Maurisio Poketino bi u najvažnije bitke mogao da uđe sa Nejmarom koji se od februara oporavlja od povrede butnog mišića.

U svakom slučaju, činjenica da je PSŽ ove sezone već zabeležio sedam poraza u domaćem prvenstvu, već je ozbiljno ugrozila status nedodirljivosti koji su imali godinama. Tako da će i navijačima i kladioničarima biti zanimljivo ako na bogate "svece" u narednih nekoliko kola čak i poraste malo kvota, jer je jasno da više nisu izraziti favoriti protiv ostatka domaćih ekipa.

"DOGE" GRIZU UZ MINIMALCE

Nisu igrači Lila iskoristili poraz PSŽ od Nanta prošlog vikenda i remijem sa Monakom (0:0) propustili šansu da se još više odlepe na tabeli. Ali, i dalje su u poziciji da sami odlučuju o svojoj sudbini, a sudeći po dosadašnjim rezultatima, radiće to ne previše atraktivno, uz malo golova na obe strane terena. Popularni "minimalci" sa  maksimalno dva gola su oproban recept za "doge", a videćemo hoće li isto ponoviti i protiv slabašnog Nima za vikend, ili će se lanci opustiti pa će „psi“ trenera Kristofa Galtijea izgristi davljenika iz donjeg doma. Osim pomenutog derbija sa Parižanima, dugoročno gledano, Lil može da se "oklizne" i u okršaju sa Lionom krajem aprila, dok bi ostali mečevi trebalo da budu nešto lakši za lidera francuskog šampionata, koji inače nema poraz u gostima za sada. 

„KNEŽEVI“ IZ PRIKRAJKA

Što se tiče Monaka, oni su takođe u remiju sa Lilom ispustili priliku da uhvate priključak za vodećom trojkom, pošto imaju četiri boda manje od Liona i PSŽ, a sedam od Lila. Sa druge strane, "kneževi" imaju samo jedan poraz na domaćem terenu u dosadašnjem delu sezone, pa ako im pođe za nogom to da prenesu i na gostovanja, možda i uspeju da se umešaju u borbu za trofej ako im ostali rezultati budu išli na ruku.

ILI GOLEADA, ILI MINIMALAC

Kada igraju PSŽ i Lion, nema sredine. Ili je goleada ili je uspavanka a to najbolje pokazuju njihovi prethodni susreti. Tako je na primer u poslednjem okršaju dva velikana francuskog fudbala, bilo 1:0 za Olimpik, pre toga 0:0 u Kupu. Međutim, tim "minimalcima" su prethodile pobede PSŽ od 5:1 i 4:2 i tako sve u krug. Dakle, ako sledimo neku logiku, u nedelju u Lionu bi trebalo ponovo sve da pršti posle serije neefikasnosti. Ali opet, ove dve ekipe skoro nisu odigrale bitniji meč, koji vrlo lako može i da ima presudan uticaj na šampionsku trku.

KVOTE ZA TITULU

PSŽ - 1.35

Lil - 5.33

Lion - 5.58

Monako – 29.00

RASPOREDI DO KRAJA

LIL 63 boda

Nim (21. mart, D)

PSŽ (3. april, G)

Mec (10. april, G)

Monpelje (18. april, D)

Lion (24. april, G)

Nica (1. maj, D)

Lens (8. maj, G)

St. Etjen (16. maj, D)

Anžers (23. maj) 

PSŽ 60

Lion (21. mart, G)

Lil (3. april, D)

Strazbur (10. april, G)

St. Etjen (18. april, D)

Mec (24. april, G)

Lens (1. maj, D)

Ren (8. maj, G)

Rems (16. maj, D)

Brest (23. maj, G)

LION 60

PSŽ (21. mart, D)

Lens (3. april, G)

Anžers (10. april, D)

Nant (18. april, G)

Lil (24. april, D)

Monako (1. maj, G)

Lorien (8. maj, D)

Nim (16. maj, G)

Nica (23. maj, D)

MONAKO 56

St. Etjen (19. mart, G)

Mec (3. april, D)

Dižon (10. april, D)

Bordo (18. april, G)

Anžers (24. april, G)

Lion (1. maj, D)

Rems (8. maj, G)

Ren (16. maj, D)

Lens (23. maj, G)

* U zagradi datum, D(domaćin), G(gost)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)