KRAJ JEDNE ERE: Mamići su Dinamova prošlost

Od stalnog dopisnika iz Zagreba - Jurica Kerbler

16. 03. 2021. u 15:20

NAKON Zorana Mamića koji je bio trener i sportski direktor zagrebačkog Dinama ostavku na sve funkcije je podneo i njegov brat Zdravko, koji živi u BiH nakon što je u Hrvatskoj osuđen na 6,5 godina zatvora.

КРАЈ ЈЕДНЕ ЕРЕ: Мамићи су Динамова прошлост

Foto: EPA-EFE/SEBASTIAN TATARU

Vrhovni sud potvrdio je kazne zbog izvlačenja skoro sedam miliona evra iz kluba, pa će i Zoran Mamić morati u zatvor na četiri godine i osam meseci. Zdravko je na konferenciji za novinare u Mostaru poručio da je Dinamo za njega završena priča.

- Nisam više ni član skupštine, ni savetnik, BiH je moja prva domovina. Ako budem služio kaznu, služiću je u BiH - rekao je Mamić.

Porekao je da je pobegao od hrvatskog zakonodavstva i podsetio na istoriju kluba, sve moguće finansijske transakcije koje su dovele do toga da je danas Dinamo najbogatiji fudbalski klub u Hrvatskoj.

U maratonskom monologu hrvatske sudije Zdravko Mamić je nazvao kriminalcima, optužio hrvatsku državu da je sudski proganjala Luku Modrića i Dejana Lovrena, a presudu Vrhovnog suda je nazvao sramotnom. Za sudije je rekao da su krvnici i zločinci kao u "montiranom procesu kao protiv Stepinca", a predsednika Vrhovnog suda Đuru Sesu nazvao je kleptomanom i kriminalcem, kojem je donosio novac u kancelariju da menja sudske presude. Mamić tvrdi i da je sudijama iz Osijeka dao 500.000 evra, skupoceni sat i plaćao im luksuzne hotele po svetu.

Tako je Mamić podsetio i na transfere igrača koji su proslavili zagrebački klub, stare sukobe sa prvim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom koji je Dinamu promenio ime i na događaje kada je sa Ćirom Blaževićem učestvovao u privatizaciji kluba. Mamić tvrdi da je vratio ime Dinamu i potrošio svu imovinu od roditelja da ga ojača dajući osam do devet miliona tadašnjih nemačkih maraka za kupovinu igrača.

- Bitno je da se zna u kakvoj je stanju Dinamo kada su otišla braća Mamić. U ovoj instrumentalizaciji i obmani gde smo mi lopovi i kriminalci, presuđeni, molim da se napravi zapisnik kakvo je stanje blagajne, a stanje blagajne je takvo da Dinamo nije dužan ni lipe - rekao je Zdravko Mamić pred mnogobrojnim novinarima, uz napomenu da klub sada vredi 110 miliona evra. "A ja kažem da vredi 300 miliona evra, a 460 ljudi u klubu prima platu i Dinamo godišnje uplaćuje više poreza nego sav hrvatski sport u pet godina".

Volim te Bosno

Mamić se zahvalio institucijama BiH što ga nisu izručili Hrvatskoj i rekao "volim te, Bosno". "Želim da u BiH budu drukčiji nego oni u Hrvatskoj".

Mamić kaže da je uz upravu doneo milijardu evra, a da je sada ugrožena opstojnost kluba.

- A šta je napravila moja država meni i mom bratu i Dinamu, da mi koji smo doneli milijardu evra, takve istorijske fudbalske uspehe, da smo prognani, presuđeni i da su ugrožena ozbiljna radna mesta, imidž i opstojnost Dinama - rekao je Mamić uz upozorenje da klub možda neće postojati za tri meseca.

Era Mamićevih se završava, a rašomonski pogled na sve što se događalo u Dinamu ostaje i dalje. Kao i pitanje hoće li braća Mamić ikada i završiti u zatvoru, jer Zdravko nema nikakvu nameru da se vrati u Hrvatsku, a Zoran Mamić tek treba da se suoči sa pozivom na služenje kazne.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!