ZVEZDA PROFITIRALA ZBOG BANKROTA U KINI: Aktuelni šampion ugašen, crveno-belima otpisano 1,6 miliona evra

Novosti online

28. 02. 2021. u 13:22

ЗВЕЗДА ПРОФИТИРАЛА ЗБОГ БАНКРОТА У КИНИ: Актуелни шампион угашен, црвено-белима отписано 1,6 милиона евра

FOTO: FK Crvena zvezda

AKTUELNI šampion Kine Đangsu Suning prvo je izbrisao ovaj drugi deo iz imena, a zatim i objavio da se gasi! U jednom od najznačajnijih kineskih klubova proglašen je bankrot.

Crveno-beli su tamo prodali Ričmonda Boaćija, u jednom od najboljih klupskih transfera poslednjih godina. Sa istog mesta su ga ubrzo i vratili, ali njegov drugi mandat u klubu nije bio toliko uspešan.

Pored ljubitelja fudbala u Kini, ova vest je veoma važna i za evropski fudbal. Kako u Italiji, tako i kod nas.

Poslednjih dana su stizale informacije da crveno-beli nisu u potpunosti isplatili transfer napadača iz Gane Đangsuu, pa će potencijalni dug za Boaćija nestati sa gašenjem kineskog šampiona. Podsećamo, Crvena zvezda je Ričmonda Boaćija u februaru 2018. godine prodala za 5,5 miliona, da bi ga samo šest meseci kasnije kupila za 2,5 miliona od istog tima.

Po jednom od poslednjih finansijskih izveštaja crveno-belih, postojalo je dugovanje od čak 1,6 miliona evra za napadača koji je u Beogradu proveo dva mandata. Ukoliko Zvezda u međuvremenu nije izmirila te obaveze, dug će biti umanjen jer klub koji potražuje novac prestaje da radi.

''Suning je napustio kineski fudbal. Zbog suočavanja sa mnogim detaljima oko kojih nema kontrolu, Đangsu više ne može da pruži garancije kontinuiteta, Đangsu prestaje da postoji. Prestaće s funkcionisanjem rad kluba'', navodi se u saopštenju koje se pojavilo u toku noći.

Prethodne sezone Đangsu je osvojio prvu titulu u klupskoj istoriji, a u ovom trenutku pored bonusa za osvajanje tog trofeja, igračima duguje i minimum tri plate iz prethodne sezone. Pitanje je kako će se ti problemi rešiti jer klub praktično prestaje da postoji. Pored prvog tima biće ugašene i sve mlađe kategorije, kao i ženski deo kluba.

A kada se priča o gašenju kineskog kluba, kakva je sudbina druge ekipe u istoj porodici?

Velike probleme u funkcionisanju mogao bi da ima i milanski Inter, koji sponzoriše ista grupa kao Đangsu. Zbog velikih finansijskih problema u kojima se nalazi italijanski tim, njima je hitno potrebno čak 200 miliona evra. I to samo da bi pokrili trenutne troškove, zaostale plate zaposlenih u klubu i transfere koji su već obavljeni, a nisu plaćeni.

Kinezi užurbano traže fond koji bi želeo da investira u Inter, postane manjinski ili većinski vlasnik, ali se za sada nisu pojavile prave ponude. Možda će one stići tek ako ekipa Antonija Kontea osvoji titulu, nakon decenijske pauze.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

nenad

28.02.2021. 15:12

Nisam bas siguran da vam je to dobar zakljucak.Gasenjem kluba ne prestaju obaveze duznika samo sad dugove potrazuje pravni naslednik kluba.Dali je to drzava ili neko drugi videce se...