PLANETA OPLAKUJE OMILJENOG FUDBALSKOG SINA: Buenos Ajres, Napulj, ali i čitav svet se oprostio od usnulog velikana najlepše igre

V. N.

26. 11. 2020. u 21:30

ČITAVA fudbalska planeta, od Argentine do Italije oplakuje svog omiljenog sina.

ПЛАНЕТА ОПЛАКУЈЕ ОМИЉЕНОГ ФУДБАЛСКОГ СИНА: Буенос Ајрес, Напуљ, али и читав свет се опростио од уснулог великана најлепше игре

Foto AP

Otišao je najveći, neponovljivi, Dijego Armando Maradona (61). Preminuo je u sredu uveče od akutne, kongestivne i hronične srčane insuficijencije, pokazala je obdukcija koja je trajala tri sata u bolnici San Fernando.

Danas je kovčeg sa telom "El Pibea" bio izložen u predsedničkoj palati u Buenos Ajresu, a reka ljudi se slila kako bi odala počast i oprostila se od jednog od najvećih koji je koračao zelenim pravougaonikom.

Kovčeg u holu "Ružičaste kuće" bio je prekriven zastavom Argentine, dresom reprezentacije i dresom Boke Juniors sa brojem 10, a okupljeni obožavaoci pred njim su plakali, bacali dresove, šalove, cveće, salutirali u mimohodu i poslednji put pozdravili svog zlatnog sina.

SAHRANjEN PORED RODITELjA

MARADONA je sahranjen na privatnom groblju "Hardin bela vista", na periferiji Buenos Ajresa, gde počivaju njegovi roditelji donja Tota i don Dijego stariji.

U toku dana je bilo i nereda sa policijom, emocije su preovladale kod temperamentnih Argentinaca, koji se ne mire sa odlaskom legendarnog Maradone. Čak su i najljući fudbalski rivali, navijači Boke juniors i River Plejta zagrljeni oplakivali smrt miljenika nacije u kojoj je na snazi trodnevna žalost. Bilo kog drugog dana, ova scena bi bila nezamisliva, ali smrt Boga fudbala je napravila presedan, nikom više nije do rivalstva, sitnih razmirica...

Posebno upečatljiva scena došla je i sa "Bombonjere", Bokinog stadiona, na kojem su u noći između srede i četvrtka sva svetla bila ugašena, osim onog koje je obasjavalo mesto na kojem je sedeo legendarni Maradona.

Ali najezda tuge nije se zaustavila samo u Argentini, vlada na svim meridijanima zemlje. A posebno u Napulju, gde je Maradona bio i više od Boga. Bio je čovek koji je u grad sa siromašnog juga Italije doneo dve titula prvaka Serije A i Kup UEFA, i stvorio kult ličnosti koji sigurno niko neće nadvisiti. Niko ga nije voleo kao njegovi Napolitanci...

Foto AP

 

Zbog toga su posle vesti o njegovoj smrti, brojni navijači izašli na ulice i zajedno tugovali, na prozorima su stajale zapaljene sveće, a jedan deo okupljene mase proveo je celu noći u bdenju ispred stadiona Napolija "San Paolo", koji će veoma brzo biti preimenovan u stadion "Dijego Armando Maradona".

Nikad tužniji plamen nije goreo iz baklji Napolijevih navijača koji su dimnim preformansima okitili zgrade čije fasade krase murali sa Maradoninim likom.

O tome šta je bio Maradona bio za Napulj možda i najbolje govore reči Danijela Arkučija, sportskog novinara iz Italije, koji je u najsvežijem dokumentarcu o Dijegu pričao o njegovom vremenu u Napoliju.

- Maradona u Napulju je priča njegovog života. Buntovnik, prevarant, heroj i bog. Možda i najbolji fudbaler u istoriji, ali cena koju je za to morao da plati je bila visoka. Sve posle Napolija nije završilo kako treba. Fudbaler Maradona više nije postojao, jedino što je ostalo je mit - rekao je Arkuči u filmu koji je izašao 2019, i predstavlja sjajnu retrospektivu karijere usnulog boga najlepše igre na svetu.

Foto AP

 

VLADIMIR GRBIĆ: BIO SIMBOL SPORTA U FUDBALA

OD Dijega Maradone se na svom instagram profilu oprostio i jedan od najboljih svetskih odbojkaša svih vremena naš Vladimir Vanja Grbić.

- Želim da te uvek pamtim ovakvog. Bio si simbol sporta i fudbala. Počivaj u miru dragi Dijego - napisao je ispod karakteristične Maradonine slike u dresu Argentine legendarni Grbić, a kasnije je postavio i snimak sa jednog koncerta na kojem peva Maradona.

DIJEGO SIMEONE: U MOJOJ DUŠI JE PRAZNINA

- U MOJOJ duši je ostala praznina sa kojom moram da živim. Dijego me je prihvatio i vodio računa o meni u Sevilji. On ne može da ode. Uvek će biti tu oko terena zato što će zauvek biti najbolji - emotivan je bio trener Atletiko Madrida.

ZINEDIN ZIDAN: OGROMAN GUBITAK

- OVO je ogroman gubitak za svet uopšte, a posebno fudbal. Sećam se šta je uradio na SP 1986, kada sam imao 14 godina. Tužan sam i nemam više reči - rekao je trener madridskog Reala.

KRISTIJANO RONALDO: ZBOGOM PRIJATELjU

- OPRAŠTAM se od prijatelja, a svet od večitog genija. Prerano je otišao, ali ostavlja nasledstvo bez ograničenja i prazninu koja nikad neće biti popunjena - stoji u objavi Portugalca.

MATEO BRUNI: U MOLITVAMA PAPE FRANjE

- PAPA Franjo se sa ljubavlju seća svojih nekoliko susreta sa Dijegom Maradonom i spominje ga u svojim molitvama, kao što je to činio i prethodnih dana otkako je saznao za njegove zdravstvene probleme - kazao je glasnogovornik Svete stolice, Mateo Bruni.

VALENTINO ROSI: POLjUBAC ZA ČAROBNjAKA

- BIO je čarobnjak sa loptom. Ćao Dijego, šaljem ti poljubac - napisao je šampion Moto GP.

TOMAS BAH: ODUŠEVLjAVAO SVET VEŠTINAMA

- ZBOGOM velikanu. Bio si problematična duša, ali oduševljavao si čitav svet svojom jedinstvenom fudbalskom veštinom. Počivaj u miru - saopštio je predsednik MOK u svojoj poruci.

SEP BLATER: BOG GA POZVAO KUĆI

- BIO je izvanredan fudbaler. Postigao je taj nezaboravni gol "Božjom rukom". Sada ga je Bog pozvao kući. Počivaj u miru, Dijego. Hvala na svemu - izjavio je bivši predsednik FIFA.

MAJK TAJSON: BIO JE MOJ HEROJ

- "BOŽJA ruka" nas je napustila, 1986. godine smo obojica osvojili svetsku titulu. Bio je jedan od mojih heroja i prijatelj. Zaista sam ga poštovao. Mnogo će mi nedostajati - kazao je čuveni bokser.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!