TUŽAN DAN NA "MARAKANI": Preminuo Vladica Popović

V. N.

11. 08. 2020. u 09:31 >> 09:51

LEGENDARNI trener i fudbaler Crvene zvezde, Vladimir Vladica Popović, preminuo je danas u 86. godini.

ТУЖАН ДАН НА МАРАКАНИ: Преминуо Владица Поповић

Foto: Arhiva Novosti

Tužna vest za sve ljubitelje fudbala i navijače crveno-belih koji će Vladicu zauvek nositi u srcu kao predvodnika najsjajnije generacije koja je 1991. postala prvak sveta.

- Vladimir Vladica Popović je Zvezdi doneo titulu prvaka sveta. Popeo je na krov sveta 8. decembra 1991. godine. Čovek koji je simbol Zvezdinih uspeha, igrač koji je peti na listi po broju odigranih utakmica u crveno-belom dresu, trener čije će se ime i prezime uvek izgovarati sa poštovanjem i divljenjem - ističe se u poruci našeg najtofejnijeg kluba.

NA "MARAKANI" KOMEMORACIJA

KOMEMORACIJA Vladice Popovića će biti održana u Medija centru stadiona "Rajko Mitić", u četvrtak od 10 časova. Sahrana će biće održana u četvrtak na Novom groblju u Beogradu od 12 .30 , a opelo počinje u 12 časova.

Vladimir Popović rođen je 17. marta 1935. godine u Zemunu. Fudbalom je počeo da igra u podmlatku Crvene zvezde. Od marta 1950. do juna 1965. godine, odigrao je 499 utakmica (od toga 215 prvenstvenih) i postigao 39 golova, najčešće kao levi half. Isticao se i borbenom i primerno korektnom igrom. U dresu crveno-belih osvajao je četiri prvenstva Jugoslavije (1957, 1959, 1960. i 1964. godine) i tri trofeja Fudbalskog kupa Jugoslavije (1958, 1959. i 1964. godine) - ukupno sedam najvećih titula u našem fudbalu.

- Izuzetno mi je žao zbog smrti Vladice Popovića. On je bio moj prvi kapiten kada sam ulazio u tim. Sve vreme druženja sa njim, kako u igračkim, tako i u trenerskim danima, bili smo u odličnim odnosima. Popović je pravi primer i kao igrač i kao trener svim generacijama koje su ga poznavale. Izuzetno je bio disciplinovan. Pošten, profesionalac od glave do pete, nikad nije zakasnio na trening. Bio je odgovoran gde god da je igrao, bilo da je to klub ili reprezentacija. Odličan fudbaler, trener i ako bi neko trebao da traži fudbalski primer i uzor to je sigurno Vladica - sa poštovanjem priča Dragan Džajić o svom velikom prijatelju i saradniku.

U dresu seniorske selekcije Jugoslavije Popović je odigrao 20 mečeva. Debitovao je 23. decembra 1956. godine protiv Indonezije (5:1) u Džakarti, a oprostio se 16. juna 1965. protiv Norveške (0:3) u Oslu.

VELIKO POŠTOVANjE U KOLUMBIJI

OSTAĆE Vladica Popović upamćen kao jedini strani trener koji je u Kolumbiji osvajao titule sa dva kluba, Santa Feom i Deportivo Kalijem. Koliko je bio cenjen i poštovan u ovoj zemlji pokazale su brojne poruke i saopštenja u kojima se izražava žaljenje zbog njegove smrti.

- Sa dubokom tugom izveštavamo o smrti Popovića, trenera koji je ostavio veliki trag u istoriji kluba. Deportivo Kali je u žalosti - objavio je Deportivo Kali na društvenim mrežama, ekipa koju je Popović vodio pet godina.

Kao igrač Popović je igrao i za Štutgart, odnosno Štutgart Kikers, a karijeru je završio u Deportivo Kanarijasu u Venecueli. U južnoameričkom klubu je počeo da gradi trenersku karijeru, gde je vodio Portugezu i Deportivo Italiju, a potom je prešao u Kolumbiju i vodio Independijente Santa Fe, Atletiko Nasional i Deportivo Kali.

U sezoni 1991/1992 dolazi na mesto šefa stručnog štaba Crvene zvezde nasledivši Ljupka Petrovića. Upravo je Vladica Popović predvodio crveno-beli tim u osvajanju titule prvaka sveta pobedom nad čileanskim Kolo-Kolom rezultatom 3:0. Iste sezone osvojio je i šampionsku titulu u prvenstvu Jugoslavije.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a predstojeće Olimpijske igre - Pariz 2024, posebno su zanimljive ovih dana, zbog "ruske situacije".

24. 04. 2024. u 13:44

Komentari (4)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima