VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!

Novosti online

15. 05. 2024. u 15:31

Mančester siti, aktuelni prvak Engleske i još uvek zvanični klupski vladar Evrope, ne može da igra u narednom izdanju Lige šampiona, javlja "Tajms".

ВЕЛИКИ ФУДБАЛСКИ ХАОС: Манчестер сити не може да игра у Лиги шампиона?!

FOTO: Tanjug

Naime, taj ugledni britanski list poziva se na propis UEFA koji, bar u ovom trenutku, "građane" zaista sprečava da igraju u elitnom evropskom klupskom takmičenju.

Evropska kuća fudbala je, ne tako davno, uvela u pravila međunarodnih nadmetanja klubova jednu "caku" kojom je želela da spreči da bogataš, ili grupa njih, ima više svojih ekipa u istom takmičenju.

Zato je tim propisom predviđeno da se, kada se radi o učešću u nekom od UEFA takmičenja, "može imati vlasništvo u više od jednog kluba-učesnika, ali u tom drugom učesniku (ili drugim učesnicima), ono ne sme da prevazilazi 30 odsto".

Problem za Mančester siti je što je njegov stoodstotni vlasnik "Siti grupa" vlasnik i 47% španske Đirone.

A Đirona se, senzacionalno, izborila i sama (kroz prvenstvo Španije, La ligu) za učešće u Ligi šampiona.

Dokle god Siti grupa ima 100% vlasništva nad Sitijem i 47% nad Đironom, ta dva kluba ne mogu da budu u istom evropskom klupskom nadmetanju.

Zato će španski klub ili da odustane od Lige šampiona, što bi stvarno bio presedan kakvog nije bilo, ili će njegov pomenuti vlasnik prodati bar 17% akcija Đirone, čime će otvoriti vrata i Mančester sitiju i Đironi da nastupe u elitnom evropskom klupskom nadmetanju u sezoni 2024/2025.

 

Siti mora da brine i o tituli!

 

Tabela Premijer lige i raspored utakmica u poslednjem kolu

Posle dramatičnih dešavanja u Premijer lige u utorak uveče, Siti kao branilac titule ulazi u poslednje kolo sa dva boda prednosti u odnosu na drugoplasirani Arsenal.

Za pet dana, u nedelju, 19. maja, Mančester siti kod kuće igra protiv devetoplasiranog Vest Hema, a Arsenal, sa dva boda manje, dočekuje 15-plasirani Everton. Ako bi se desilo da Siti odigra nerešeno, a "tobdžije" pobede, ti takmaci bi bili poravnati po broju bodova, a Arsenalu bi pripala titula jer ima za jedan gol bolju gol-razliku u ovom trenutku (što će bilo kojom pobedom dodatno povećati).


Dakle, Gvardiolina ekipa treba da pobedi i sigurno je šampion ili, ako odigra nerešno, odnosno izgubi, da Arsenal ne osvoji ceo plen protiv Evertona. Sa druge strane, tim Mikaela Artete može do trona samo ukoliko pobedi "karamele", a da za to vreme Siti ne savlada ekipu "čekićara".


Ispod vodećeg tandema, koji ima 88, odnosno 86 bodova, na trećem mestu je Liverpul sa 79, četvrta je Aston Vila sa 68, a peti Totenhem sa 63. Iza njega, na tabeli Premijer lige, slede Njukasl i Čelsi sa po 57, Mančester junajted sa 54 i ostatak konkurencije.


Poslednje kolo se igra u pomenutu nedelju, a svi mečevi na programu su od 17 časova.

BONUS VIDEO: Nestvarno - ovo su Rusi zasvirali kada su fudbaleri Zvezde izašli na teren u Sankt Peterburgu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!