HEROJ ALE I "ZOMBI SLONOVI": Povratak kao lajtmotiv pohoda Obale Slonovače na pehar Afričkog kupa nacija

Đ. S.

12. 02. 2024. u 21:34

SEBASTIJAN Ale nikada u životu neće zaboraviti 11. februar 2024. To je dan u kojem je postigao gol za pobedu Obale Slonovače u finalu Kupa Afričkih nacija protiv Nigerije (2:1) i doneo domaćinu treći trofej u istoriji. Nešto manje od dve godine nakon dijagnoze raka testisa, Ale je stavio najlepši mogući pečat na povratak iz borbe sa nepredvidivim neprijateljem koji je prošle godine u ovo vreme i zvanično poražen.

ХЕРОЈ АЛЕ И ЗОМБИ СЛОНОВИ: Повратак као лајтмотив похода Обале Слоноваче на пехар Афричког купа нација

Foto Profimedia

- Toliko puta smo sanjali o ovom trenutku, nadali smo se da ćemo doći do ove tačke. Utakmica nije bila laka. Radosne scene koje sada vidimo i sve ono što se dešava u zemlji, sve je to zasluežno. Zaista se nadam da će mnogima biti dobro - pričao je heroj Ale u suzama nakon neverovatnog podviga Obale Slonovače.

Napadaču Borusije Dortmund, rak testisa je dijagnostifikovan u junu 2022, nakon čega je krenula bitka pre svega sa vremenom. Iako je rak testisa u većini slučajeva izlečiv, Aleu nikako nije bilo lako tokom hemoterapija, gubitka kose i svega ostalog što prati borbu sa najtežim rivalom. Ali, Sebastijan nije odustao nijednog trenutka.

Prošle godine u ovo vreme je zaigrao prvi put otkako mu je otkrivena bolest, mučio se da se vrati u formu koja ga je krasila u Ajaksu i Ajntrahtu. Pred Afrički kup nacija doživeo je i povredu zbog koje je propustio grupnu fazu turnira ali izgleda da je i Aleu i reprezentaciji Obale Slonovače, srećan kraj bio zapisan u sudbinskim knjigama.

Državni praznik, pune ulice

SLAVILA se treća titula šampiona Afrike širom Obale Slonovače. Ponajviše u Abidžanu, gde se finale i održalo. Po snimcima na društvenim mrežama, viđena je fešta po centralnim gradskim ulicama razgaljenih navijača u zelenim i narandžastim odorama. Takođe, u Obali Slonovače, danas je proglašen i državni praznik i održana je šampionska parada za reprezentativce.

Novopečeni prvaci, u nok-aut fazu su otišli kao jedan od četiri najbolja trećeplasirana tima u grupi i to najviše zahvaljujući rezultatima drugih ekipa. Nakon poraza od Ekvatorijalne Gvineje (4:0) su smenili i selektora Žan Luja Gasea i u toku turnira za kormilo postavili Emersea Fajea, čovek bez prethodnog seniroskog iskustva u trenerskim vodama?!

Usledila je osmina finala i okršaj sa aktuelnim prvakom Afrike Senegalom kojeg su dubili na penale, zatim sudar sa Malijem i još jedna drama koju dobijaju. Prvo gol u 90. za produžetak, pa onda u 122. za pobedu. Nadimak "Zombi slonovi", kao aluzija na povratke iz mrtvih, savršeno je oslikavao domaćina takmičenja i njegovu prvu zvezdu Alea. Upravo je Sebastijan srušio DR Kongo u polufinalu (1:0), da bi u okršaju za titulu sjajnom reakcijom na devet minuta do kraja bacio na pleća Nigerijce i overio neverovatan povratak, kako svoj, tako i timski.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)