SRBIN NIJE HTEO TAKO DA SE IGRA: Kako je Dušan Tadić "odbio" da reši ko je najbolji fudbaler na svetu u izboru FIFA

Novosti online

15. 01. 2024. u 22:43

FIFA je, na sada već tradicionalnoj svečanoj ceremoniji, u Londonu proglasila najbolje u godini za nama, a trofej "The Best", koji je dodeljen u nekoliko kategorija, najviše pažnje je privukao kada se birao najbolji fudbaler na svetu.

СРБИН НИЈЕ ХТЕО ТАКО ДА СЕ ИГРА: Како је Душан Тадић одбио да реши ко је најбољи фудбалер на свету у избору ФИФА

FOTO: M. Vukadinović

A za najboljeg igrača proglašen je - Lionel Mesi, argentinski reprezentativac i član FK Inter iz Majamija, i to proglašen je uz jedan skandal, o čemu su vam "Novosti" već pisale.

No, tema ovog teksta je nešto drugo:

Odgovor na pitanje - kako se uopšte desilo da Mesi bude proglašen za najboljeg igrača u 2023. godini, kada je u njoj "samo" igrao za Inter iz Majamija (i nije ništa spektakularno uradio na međunarodnoj sceni)?

U glasanju su učestvovali kapiteni reprezentacija, selektori, predstavnici medija i navijači. Svako od njih bi navodio mini rang-listu od tri imena, s tim da bi prvoplasiranom dodeljivao pet "malih" bodova, drugoplasiranom tri, a trećeplasiranom jedan.

Na kraju, kada se saberu svi glasovi kapitena, igrač koji je skupio najviše - dobija 13 "velikih" bodova, drugoplasirani 11, trećeplasirani devet i tako redom.

Ti "veliki" bodovi se dodeljuju i na osnovu glasanja selektora, i na osnovu glasanja predstavnika medija, a i na osnovu onlajn glasanja navijača.

I, ispostavilo se na kraju da je - nerešeno.

Naime, po 48 bodova imali su Lionel Mesi i Erling Braut Holand. Evo i kako: 

  FIFA izbor za najboljeg fudbalera sveta u 2023. godini - rezultat glasanja
"veliki" bodovi

Lionel Mesi

48

Erling Haland

48

Kilijan Mbape

35

Kapiteni 13 (577 malih bodova) 11 (557) 9 (282)
Selektori 11 (476) 13 (541) 9 (302)
Mediji 11 (315) 13 (729) 9 (168)
Navijači 13 (613.293) 11 (365.893) 8 (201.866)

Pravila FIFA izbora kažu da ako dva ili više igrača na kraju imaju isti broj "velikih bodova", pobednik je onaj koji ima najviše "petica" u glasanju kapitena fudbalskih reprezentacija.

Naravno, kao Srbi, odmah smo pogledali kako je "presudio" kapiten naše reprezentacija, ali...

Dušan Tadić uopšte nije želelo da se "igra ove igre", da bira imeđu Mesija i Halanda na prvom mestu.

On je, prosto, po svojoj savesti - maksimalnih pet bodova dao Kevinu de Brujneu, Belgijancu koji savršeno organizuje igru Mančester sitija. Tadić je tri boda dao Mesiju, jedan Mbapeu, ali to što je Argentinca stavio ispred Norvežanina (za kog nije ni glasao) uopšte nije odlučivalo o tome da li će Mesi ili Haland biti proglašen za najboljeg igrača sveta. O tome su na kraju odlučili samo glasovi onih kapitena koji su jednog ili drugog stavili na svoje prvo mesto.

A njih 107 je argentinskog asa stavilo na prvu poziciju, dajući mu po pet bodova, dok su Holanda za "pobednika" proglasila 64 kapitena nacionalnih selekcija, te je tako on od Mesija u izgubio.

A kako je glasao Piksi?

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković Piksi, uopšte nije dao glas Mesiju (koji jeste odveo Argentinu do svetske titule, ali to je bilo na samom kraju 2022. godine, na onom zimskom Mundijalu u Kataru).

Stojković je pet bodova dao Erlingu Halandu, tri Kilijanu Mbapeu, a jedan - Rodriju, Špancu koji nastupa za Mančester siti. 

Bonus video: Navijači Olimpijakosa i Zvezde zajedno skandirali "Kosovo je Srbija"

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave