FUDBALSKI HAOS! UEFA izbacuje Barselonu iz Lige šampiona?! Na "tapetu" i Mančester siti i još osam klubova

Novosti online

24. 12. 2023. u 22:00

UEFA je ovih dana bila u središtu pažnje zbog odluk Evropskog suda da su nezakoniti propisi pomenute kuće fudbala kojima se zabranjuje klubovima da učestvuju u svom, nezavisnom međunarodnom takmičenju, Superligi, ali sada su svetla fudbalske pozornice uperena u FK Barselona, jer su tamo uperene i istrage koje bi mogle da dovedu do velikog skandala.

ФУДБАЛСКИ ХАОС! УЕФА избацује Барселону из Лиге шампиона?! На тапету и Манчестер сити и још осам клубова

Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Naime, kako javlja nemački "Velt", Barselona bi mogla da na dve ili tri godine bude izbačena iz Lige šampiona zbog kršenja finansijskoj propisa.

Izvor tog lista u UEFA navodi da je španski klub "u velikom problemu" i da troškovi koje pravi "nisu pokriveni" (na propisima odobren način) iz zarada.

"Marka" je, tragom te informacije nemačkih kolega, saznala u pomenutom fudbalkom gigantu da je "problem što UEFA ne priznaje za zaradu koja se može trošiti na transfere fudbalera - novac koji je Barsa stekla trećom i četvrtom ratom od prodaje 15% prava na svoje TV prenose (to je prodato jednoj firmi i to u trajanju od čak 25 godina), kao i od prodaje 'Barsa studija'"

U Barseloni su u oktobru, na zasedanju klupske Skupštine, saopštili da profit iznosi 304 miliona evra, nakon plaćanja poreza, pa su njeni čelnici pomislili da tako stečen novac može da se troši kako se poželi, ali... finansijski fer-plej UEFA na to ne gleda baš tako, i otuda sada bojazan od stroge kazne.


"Marka" naglašava da bi već u februaru moglo da dođe do izbacivanja Barselone sa međunarodne scene (na kojoj bi u osmini finala Lige šampiona Barsa trebalo da igra sa Napolijem 21. februara i 12. marta), i da bi suspenzija mogla da bude na dve ili tri godine.


Kazne za još devet klubova?


Isti list navodi da se "na tapetu" nalazi još devet klubova.


"Među njima su Mančester siti, Pari Sen Žermen i Milan", piše Marka.


Da li je ovo kazna za stav oko Superlige?

Nou Kamp, stadion FK Barselona / FOTO: EPA

 


Vest o mogućoj suspenziji kluba sa "Nou kampa" stigla je 48 sati nakon što je fudbalski klub Barselona saopštio da je zadovoljan odlukom Evropskog suda pravde o osnivanju i učestvovanju Superlige.


Evropski sud pravde je u četvrtak presudio da su nezakoniti propisi Evropske fudbalske unije (UEFA) i Međunarodne fudbalske federacije (FIFA), koji zabranjuju klubovima da se priključe Superligi.

Evropska Superliga je projekat koji je 12 klubova pokrenulo u aprilu 2021, ali su zbog kritika javnosti to takmičenje napustili Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted, Totenhem, Inter, Milan, Atletiko Madrid i Juventus. Projekat Superlige su podržali Real i Barselona.


"Kao jedan od klubova u promociji Superlige, Barselona smatra da odluka otvara put novom fudbalskom takmičenju visokog nivoa u Evropi koje prkosi monopolu u svetskom fudbalu i želi da pokrene nove diskusije o putu koji bi evropska takmičenja trebalo da imaju budućnosti", navodilo se u saopštenju Barselone u četvrtak.

Taj klub ističe da je od svog osnivanja 1899. godine bio pionir u svetu sporta.


"Barselona smatra da je potrebno osnovati Superligu koju je predložila kompanija A22. Trebalo bi da se odredi i sistem takmičenja, koji će se baviti velikim brojem utakmica i regulisati finansijski fer-plej. Ovaj sistem mora da poštuje održivost domaćih takmičenja. Još jednom ponavljamo da podržavamo projekat Superlige koja podstiče konstruktivnu debatu između domaćih i međunarodnih fudbalskih tela, koju je danas potvrdio i Evropski sud pravde", navodi se u saopštenju Barselone.


Španska La liga saopštila je da je projekat Superlige sebičan i elitistički model.
 

BONUS VIDEO: Cilj mi je bio da igram za Zvezdu ili Partizan

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)