BRODOLOM KAKAV SRPSKI FUDBAL NE PAMTI: UEFA rang-lista izgleda jezivo, gubimo mesto u Ligi šampiona

Novosti online

15. 12. 2023. u 08:55

Stavljena je tačka na poslednju grupnu fazu Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencija pred veliku reformu elitnog takmičenja što nas čeka od iduće jeseni.

БРОДОЛОМ КАКАВ СРПСКИ ФУДБАЛ НЕ ПАМТИ: УЕФА ранг-листа изгледа језиво, губимо место у Лиги шампиона

Foto: EPA

Sve je napokon poznato: ko će u borbu za poslednji trofej u ovom formatu, ko se seli u Ligu Evrope, ko je završio evropsku odiseju za ovu godinu i tako stavio tačku na stari sistem. Kao neka vrsta 'pripreme' za ono što nas čeka za nekih devet meseci.

Ono što je najvažnije UEFA rang-listu više neće krojiti srpski klubovi u ovoj sezoni, svi su ispali, a naš fudbal je na 19. mestu posle svih grupnih faza Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencija.

Nismo se proslavili u ovoj sezoni, daleko od toga -viđen je nezapamćen potop u sezoni koja je donela grupnu fazu za Crvenu zvezdu, Čukarički i TSC. Vojvodina i Partizan su ispali ranije, ispostavilo se da su crno-beli doneli jedinu evropsku pobedu ove sezone, ali u kvalifikacijama. 

FOTO: A. Ilić

 

Ta pobeda mala je uteha Partizanu jer je ispao, a u grupi, svi su podbacili, Zvezda u Ligi šampiona, TSC u Ligi Evrope, Čukarički u Ligi konferencija.

Zvezda je za cilj imala ulazak u Ligu Evrope sa treće pozicije u grupi, nije to ostvarila, pala je u direktnom duelu sa Jang bojsom. Zato su sad ispred nas Česi, Švajcarci, Austrijanci, Danci, Norvežani, Izraelci, Grci i Ukrajinci. 

Podsećamo, pozicije od 11. do 15. donose dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jedno u kvalifikacijama za Ligu Evrope, dva u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Od 16. mesta do 50. pozicije, lige dobijaju jedno mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona i tri u kvalifikacijama za Ligu konferencija, a Srbije je sad u toj poziciji. Rangiranje iz ove sezone aktiviraće plasman za sezonu 2025/2026.

Na kraju prošle sezone napravljen je koncept za takmičarsku 2024/25. i tada ćemo imati pet predstavnika - prvak će u plej-of za Ligu šampiona, vicešampion ide u drugo kolo kvalifikacija. Osvajač kupa može do Lige Evrope, a treći i četvrti u šampionatu idu u Ligu konferencije.

FOTO: M. Vukadinović

 

Crvena zvezda kao šampiona Srbije nije doživela da bude mreža za punjenje u Ligi šampiona, ali je ipak završila kao poslednja sa samo jednim osvojenim bodom, a to je najgori rezultat u elitnom takmičenju ove sezone.

TSC je do poslednjeg kola mogao da sanja proleće u Evropi, ali je doživeo šamarčinu otrežnjenja od ludih snova kada je Olimpijakos pokazao šta znači kvalitet.

Čukarički je zaređao dve nule i jednu šesticu dovoljnu za "krompir" u bodovima. I na sve to pretrpeo je neke teške poraze sa visokim rezultatom.

Partizan je jedini pobedio u Evropi, ali u kvalifikacijama kada je Sabah pao u Beogradu, posle penala. Posle toga se dogodila katastrofa protiv Nordšelanda zbog koje još uvek bride obrazi.

FOTO: M. Vukadinović

 

Vojvodina nas nije mnogo ni mučila jer oni kao da nisu ni želeli da igraju Evropu, a ispali su odmah od APOEL-a.

Sve ono što smo videli, kada saberemo i oduzmemo, nije ništa dobro donelo srpskom fudbalu. Nadali smo se da ćemo uživati, a svakog četvrtka uveče kada smo podvlačili crtu setili smo se pobede Partizana i to stalno podsećali da je to "onaj jedini" trijumf što nam je ostao.

Ono što ostaje u amanet jeste da ćemo za dve godine žaliti za svim ovim, kao i da se vraćamo na "fabričko" zbog toga što će nas opet čekati samo Liga konferencija i jedna Liga šampiona. 

Nažalost malo, odnosno premalo, ako pogledamo neke druge sportove, gde vodimo glavnu reč u evropskim okvirima.

BONUS VIDEO: POSLE 7 GODINA PENZIJE Ana Ivanović se vratila tenisu - Nadalova sestra poslala poziv

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!