I TO MOŽE! Osnovali fudbalski klub i iste godine postali šampioni države bez poraza i remija

Tanjug

05. 12. 2023. u 14:19

Fudbalski klub Arkadag, osnovan ove godine u čast nekadašnjeg autoritarnog predsednika Gurbangulija Berdimuhamedova, osvojio je šampionsku titulu u Turkmenistanu nakon što je ostvario sve pobede u ligi.

И ТО МОЖЕ! Основали фудбалски клуб и исте године постали шампиони државе без пораза и ремија

foto: N. Paraušić

"Fudbaleri Arkadaga osvojili su prvi put šampionsku titulu u Turkmenistanu", naveo je državni list Zlatni vek.

Stvoren na proleće u čast bivšem lideru poznatom po tome što je uspostavio kult ličnosti, Arkadag je odmah dobio dozvolu da se takmiči u prvoj ligi.

Na vlasti od 2006. do iznenadne ostavke 2022. godine, Gurbanguli Berdimuhamedov i dalje je uticajan i praktično vlada zajedno sa svojim sinom Serdarom.

Njegov nadimak je Arkadag, što znači zaštitnik i vođa turkmenistanske nacije.

U klub su dovedeni najbolji igrači iz drugih turkmenistanskih klubova pa je Arkadag bio ubedljiv protiv konkurenata, ostvario je 20 pobeda u 20 utakmica, imao je najbolji napad sa 70 golova i najbolju odbranu sa 14 primljenih golova.

Najveći konkurent Altin Asir ima 16 bodova manje, četiri kola pre kraja, dok je prošlogodišnji šampion Ahal zaostao 34 boda.

Najbolji strelac šampionata drugu godinu uzastopno je Didar Durdujev. On je Frans presu rekao uoči transfera u Arkadag na proleće da je bilo "nemoguće odbiti takvu primamljivu ponudu".

"Ekipa je formirana u aprilu i mi smo šampioni Turkmenistana na kraju godine, to nas ohrabruje da ostvarimo nove pobede. Pokušaćemo da osvojimo Kup", rekao je danas Durđev, koji je postigao 26 golova u ligi.

Nekada grad duhova, Arkadag je u junu postao grad od državne važnosti. U centru Arkadaga, čija je izgradnja koštala pet milijardi dolara, postavljen je zlatni spomenik visok 43 metra koji predstavlja Gurbangulija Berdimuhamedova.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)