ČEGA SVE TU NIJE BILO! Srbija i Belgija odigrali "ludi" meč pred utakmicu generacije "orlova"

Novosti online

15. 11. 2023. u 22:35 >> 22:38

Fudbalska reprezentacija Srbije je, u prijateljskoj utakmici u Luvenu (izmeštenoj iz Brisela zbog vremenskih nepogoda) izgubila od Belgije sa 1:0 u svojoj poslednjoj proveri pred meč odluke za plasman na EVRO 2024, u nedelju od 15 časova protiv Bugarske u Leskovcu. A izgubila je nakon očajnih 20 minuta igre, pa toliko popravljenog utiska da na kraju i te kako ima za čime da žali. Ne samo zbog pogođenih i stative i prečke.

ЧЕГА СВЕ ТУ НИЈЕ БИЛО! Србија и Белгија одиграли луди меч пред утакмицу генерације орлова

FOTO: Tanjug/AP

Da je lako igrati protiv najboljih ekipa na svetu, makar na teren poslale i kombinovanu postavu, nije. Naročito kada se takvim selekcijama suprotstavi postava koja ne može da se podiči sa mnogo pojedinaca koji su zajedno nastupali u dresu Srbije. Ipak, imao je šta da vidi i iz ovog meča sazna selektor "orlova" Dragan Stojković Piksi, koji je, tragajući za dodatnim rešenjima pred pomenuti leskovački megdan s Bugarima, na teren najpre poslao jedanaestorku u kojoj su bili Rajković, Veljković, Pavlović, Mladenović, Gudelj, Maksimović, Grujić, Radonjić, Samardžić, Đuričić i Vlahović.


Oni su se već u 62. sekundu hvatali za glavu, jer je već tada - Belgija povela. Pogrešio je Strahinja Pavlović, prvi od dva puta u uvodna tri minuta, domaćin to iskoristio da preko Karaska postigne gol, a onda je usledila "četvrtina" prilično mučna za gledanje ako navijate za Srbiju.


Dvadesetak minuta "orlovi" nisu delovali kao tim koji zna šta hoće i kako da to što možda hoće - sprovede u delo, ali tome su kumovale tri stvari. I nesvakidašnja postava, i greška koja je dovela do primanja gola, no i razigranost Belgijanaca, koji su preko opasnog tandema Tilemans - Openda mogli još tri gola da daju da nije bilo sjajnih intervencija Predraga Rajkovića.


Ali, kada je Nemanja Radonjić sa nekoliko driblinga pokazao da protiv ovakvih domaćina ipak može čovek da se nadigrava, a Marko Grujić da i najopasniji igrači rivala mogu da budu zaustavljeni, "orlovi" su počeli da mašu krilima.


Tako su i omogućili, iz prve prave akcije, Samardžiću da neometan šutira sa ruba kaznenog prostora, kada je samo njegova loše postavljena noga spasila Belgijance. Nije mnogo prošlo, a Srbi su pogodili i stativu, i to kada je Đuričić lukavo gađao i samo za malo promašio željeno mesto u 31. minutu.


Posle burnog prvog poluvremena, u drugom je bilo manje šansi, ali mnogo čvršće igre Srbije, u čijim redovima su najpre Kostić i Lukić odmenili Mladenovića i Grujića. Ulazili su čvršće "orlovi" u duele, dozvolili za 22 minuta drugog poluvremena samo jedan šut (koji je naišao na novu odbranu nogom Predraga Rajkovića), a onda je Piksi prilično osvežio ekipu, kada su Milenković umesto Gudnjlja, Tadić umesto Samardžića a Mitrović umesto Vlahovića dobili priliku da dodatno pritisnu ne toliko sigurnu Belgiju kao što je to bila u uvodnom delu meča.


I, jesu prilično "stisli" naši reprezentativci suparnike: imali su i tri prilike Saše Lukića, koji je šutirao s distance, i odličnu akciju Kostić - Mitrović, kada je lopta završila tik pokraj stative rivala, pogodili su i prečku, i to opet Đuričić, na dodavanje Kostića, no na kraju je ipak ostalo 1:0.

Ne toliko važnih kao rezultat, koliko je ovih 90 minuta bilo višestruko korisno. I zbog onih koji inače manje dobijaju šansu, i zbog vrhunskog suparnika (i pored toga što za njega nisu igrali De Brujne i Lukaku), ali i zbog poslednje, generalne probe, pred srpsko-bugarski fudbalski dvoboj u Leskovcu koji je daleko, daleko bitniji.

KRAJ! Belgija - Srbija 1:0

93' - Nova prilika za Srbiju, Pavlović je glavom probao da postigne gol, za malo bio neprecizan. Nervira se Piksi... 

90' - Igraće se tri minuta nadoknade.

88' - Prečka! Da li je moguće... Filip Đuričić u punom naletu natrčava na centaršut s levog krila, a iz peterca, u padu, pogađa okvir gola!

87' - Pavlović, koji je napravio kiks u drugom minutu kada je i primljen gol, igra maestralno u završnici.

84' - Pokušavaju Belgijanci da se probiju po desnom krilu, ali nema više lakih prolaza kao u prvih 20 minuta. Odavno ih nema.

80' - Po zvaničnoj statistici, Srbija bez ijednog šuta u okvir gola (Belgija ih je imala sedam), ali daleko, daleko bolje deluju "orlovi" u drugom poluvremenu. Potpuno druga priča u odnosu na ono prvo.

78' - Au, šteta! Kostić je centrirao idealno s levog krila, Mitrović glavom izveo ne baš lak udarac, no za pola metra je lopta promašila gol Belgije!

78' - Tadić je na desnu stranu uputio loptu ka Milenkoviću, a lopta se potom odbila ka Lukića koji je i treći put šutirao u kratkom vremenskom roku, no ovoga puta daleko iznad mete.

77' - Iznudio je Đuričić faul na oko 30 metara od gola rivala.

75' - Novi pokušaj Saše Lukića sa distance, sada sa preko 25 metara - a lopta je prohujala iznad prečke gola Belgije.

74  - Probala je Srbija posle odbrane Rajkovića da kontrom zapreti, Živković je odložio loptu za Lukića, a njegov šut bio izblokiran. Korner za "orlove" je potom izveo Tadić, no na mestu je bila odbrana domaćih. 

73' - Arsenalov Trosar se probio po levoj strani, uspeo da pored Milenkovića centrira, no Rajković je iznova na pravom mestu. Nepunih pola minuta kasnije, opet brani golman Srbije, i to nizak šut Batsšuaija.

69' - Nemanja Radonjić u šansi! Sve je sam sebi priredio probojem po desnom krilu, ušao u sredinu šesnaesterca, pa raspalio po lopti i - poslao je preko prečke. Šteta... (I, odmah izmena, baš Radonjića menja Andrija Žiivković).

67' - U igri Srbije takođe izmene. Milenković menja Gudelja, a kapiten Dušan Tadić je ušao umesto  Samardžića. Na terenu je i Mitrović umesto Vlahovića.

66' -  Karasko i Openda napuštaju teren, dva od tri najopasnija igrača domaćih. Ali, ulaze još bolji, Batsšuaiji i Trosar.

65' - Deman, koji igra ofanzivnije nego u prvom poluvremenu, uspeo je da šutira s leve strane, posle polukontre domaćih, a Rajkvoić je iznova nogom odbranio gol Srbije.

59' - Sve bolje igraju "orlovi" u odbrani, vrlo brobeno i bez ikakvog okolišanja ili čekanja ulaze u duele. Kada bi smanjili malo ove naprasno česte "duge lopte", delovala bi ta slika još bolje.

57' - Veljković postaje prvi igrač na ovom meču koji je dobio žuti karton.

55' - Nekoliko solidnih pokušaja Srbije da pronađe procep u odbrani rivala, no najbolji pokušaj se, na kraju, ispostavio kao zakasneli - Vlahović se našao u ofsajdu. Ali, ohrabruje bolja, kontretnija igra Piksijevi izabranika.

52' - Tilemans je probao da lobom proigra saigrače u napadu, no odlično zagrađivanje od strane Gudelja, Maksimovića i Saše Lukića, onemogućilo je da lopta dođe do nekog od domaćih. Deluje čvršće defanzivna igra "orlova" u drugom poluvremenu.

49' - Nastaviće se meč, izgleda da nije teže povređen Veljković. Više je to bio neprijatan udarac po licu, nego što je doneo veći problem. Tako se bar čini u ovom trenutku

48' - Još leži srpski defanzivac...

Miloš Veljković, reprezentativac Srbije, leži povređen na startu 2. poluvremena utakmnice u Belgiji / Foto: Printskrin/Arena sport

47' - Prvi prekid na meču. Veljković je dobio udarac rukom po licu od Opende, ukazuje mu se pomoć.

46' - Počelo je drugo poluvreme!

Izmene i kod Belgijanaca, i to tri: Vranciks je odmenio Mangalu, Lukeabkio - Bakajoka, a Faes - Teatea.

Izmene u Srbiji. Kostić menja Mladenovića na levoj strani, a Saša Lukić ulazi umesto Grujića.

Kraj poluvremena, bez ikakve nadoknade vremena. Golom Karaska iz 2. minuta, posle greške Pavlovića, vodi Belgija, koja je mogla da postigne još gol ili dva, ali je sjajnim intervencijama Rajkovć to sprečio. A mogla je i Srbija, "probuđena" posle dvadesetak minuta, do pogotka, no Samardžić nije dobro zahvatio loptu u solidnoj situaciji, dok je Đuričić pogodio stativu. Sadržajno prvo poluvreme, nema šta... 

42' - Opet Lois Openda pokušava da postigne gol, sada s levog krila (iznova posle dodavanja Tilemansa), ali je Predrag Rajković i treći put zaustavio šut opasnog igrača Belgije, koji je gađao bliži ugao.

37' - Posle nekoliko uzastopnih prilika, sada se igra odvija mahom na sredini terena. Publike nema, pa se čuju brojni uzvici aktera na terenu i, kako to obično biva, uvek je glasnija ekipa koja se brani. Zato se u poslednjih minut, dva više čuju Belgijanci, jer je Srbija nešto duže s loptom u posedu.

33' - Kakva utakmica! Opet Rajković spasava gol Srbije! Napadač Lajpciga Openda imao je i drugi zicer, a i ovoga puta ga je zaustavio čuvar mreže "orlova". Tilemans je, kao i u prethodnoj šansi, odlično uposlio kolegu iz napada, a u njegov šut je "ušao" Rajković, na 14-15 metara od svog gola. 

Strahinja Pavlović u duelu sa Arturom Vermerenom na utakmici Belgija - Srbija / FOTO: Tanjug/AP

31' - Stativa! U nastavku srpske akcije Đuričić je oštro šutirao sa ivice kaznenog i pogodio desni okvir gola! Šteta!

30' - Velika gužva u šesnaestercu Belgije! Vlahović je probao da kroz "desetine nogu" pronađe put lopti do mreže, no nije uspeo. Ipak, Srbija je osvojila loptu...

29' - Popravili su utisak "orlovi" posle očajnog početka i onih 20 minuta podređenog položaja, imaju sve češće i sve duže loptu u posedu, ali prethodna prilika za domaćine pokazala je koliko nezgodne mogu da budu vrhunske ekipe, čak i kada im neki asovi, poput De Brujnea, Lukakua (ali i Batsšuaija, Dokua, Trosara...) ne igraju.

27' - Velika šansa za Belgiju! Golman Predrag Rajković je spasao "orlove", koje je umalo savladao Openda u kontri, u kojoj je proigran sa svoje polovine terena, a onda se između dvojice čuvara protrčao i sa osam metara probao da, iskosa s leve strane, savlada čuvara mreže Srbije, koji je nogom sačuvao gol.

25' - Konačno prava akcija Srbije! Đuričić je lepo kombinovao sa saigračima na sredini, pa dobro uočio Mladenovića levo, tamo ga i proigrao, ovaj poslao kvalitetnu, nisku loptu na rub šesnaesterca - na nju je natrčao Lazar Samardžić, koji je loše šutirao. Ipak, lepo je videti dobro kombinovanje "orlova". 

23' - Dvominutna opsada gola Belgije je u toku.... Radonjić je na kraju centirao, lopta je prohujala kroz kazneni prostor domaćih, stigao je na drugoj strani terena Vlahović do nje, odložio saigračima koji su probali da ga proigraju u šesnaestercu, no suparnici su intervenisali.

20' - Prvo duže zadržavanje srpskih igrača na tuđoj polovini terena nije donelo ništa dobro, pa je usledila polukontra Belgijanaca. Nju su zaustavili naši defanzivci, i to na 10-ak metara od gola, a onda se Nemanja Radonjić lepo snašao na desnoj strani i iznudio ofanzivni prekršaj rivala. Za nijasnu bolja igra Srbije nego u uvodnih 15-ak minuta.

Nemanja Maksimović i Mangala tokom utakmice Belgija - Srbija / FOTO: Tanjug/AP

18' - Pavlović je bio pod pritiskom, kao poslednji igrač odbrane (i, zbog kiksa, krivac za gol Belgije), probao je da ga opet na grešku natera najmlađi igrač na terenu, Vermeren (2005. godište), ali je dobro odredagovao srpski defanzivac i, koji tren kasnije, "orlovi" su bili na suparničkoj polovini terena. 

16' - Pokušavaju naši i dugim dodavanjima sada, no Grujić je prejako poslao loptu na levu stranu ka Mladenoviću, koji do nje nije mogao da stigne

14' - Ne uspevaju srpski fudbaleri da organizuju neku smislenu akciju, a Belgija to koristi da se u miru preseli na suparničku poloviu terena i brojnim kratkim dodavanjima em drži loptu u svom posedu, em traži novu pukotinu u odbrani "orlova".

12' - Prvi put da je "pripretila" naša reprezentacija, no Đuričić nije uspeo u svojoj nameri pa je lako intervenisao golman domaćih.

11' - Evo i kako je Belgija povela:

9' - Skoro trominutno dodavanje Belgijanaca na kraju je dovelo do intervencije Radonjića sa pozicije desnog beka, gde je presekao pokušaj dodavanja iza leđa odbrane Srbije. Ali, relativno brzo su "orlovi" izgubili loptu. Nikako se ne snalaze posle šok-početka...

5' - Ponovo su po desnoj strani probali da dođu do odlučujućeg poteza domaći fudbaleri, no centaršut po zemlji nije doneo i pogodak - Bakajoko je postavio nogu u petercu, a lopta otišla maltene paralelno sa gol-linijom.

3' - Nova greška Strahinje Pavlovića na levoj strani naše odbrane, Belgijanci su probali da i to iskoriste za pogodak, no zaustavljen je šut opasnog Opende, i to nogom golmana Srbije.

Radosni Romelu Lukaku na tribinama inače "praznog" stadiona / Foto: Printskrin/Arena sport

2' - Gol! Belgija vodi! Greši Pavlović, a Karasko to koristi da u 62. sekundi postigne gol za Belgijance

1' - Utakmica je počela! Belgijanci su krenuli sa centra, ali su relativno brzo izgubili loptu. Mada, i naši nisu uspeli da organizuju dobar napad, gube loptu na svojoj polovini!

20.40 - Marijan Aleksandru Barbu, rumunski sudija, baciće novčić da se odluči ko ima prvi napad.

20.35 - Timovi su na terenu, pozdravljaju se na centru, a to su učinili i Domeniko Tedesko i Dragan Stojković Piksi, selektori.  

Belgijanci pred meč sa Srbijom / Foto: Printskrin/Arena sport

20.04 - Na klupi domaćih su golmani Kastels i Kaminski, kao i Batsšuai, Kastanj, Doku, Faes, Spilers, Trosar, Vertongen i Vrancks, a rezerve "orlova" su golmani Vanja Milinković Savić i Filip Stanković, te Eraković, Ilić, Kostić, Lukić, MNilenkovć, Račić, Živković, kapiten Dušan Tadić (čiju traku nosi starter Nemanja Gudelj) i rekorder po broju golova za Srbiju, Aleksandar Mitrović.

20.00 - Evo i sastava:


Belgija: Sels - Debas, Al Dakhil, Teate, Deman - Vermeren, Mangala, Tilemans - Bakajoko, Openda, Karasko


Srbija: Rajković, Veljković, Pavlović, Mladenović, Gudelj, Maksimović, Grujić, Radonjić, Samardžić, Đuričić, Vlahović

19.54 - Detalj iz svlačionice naše reprezentacije:

19.50 - "Orlovi" su stigli:

Uoči meča

Podsetimo, odigravanje ovog duela bilo je pod znakom pitanja zbog obilnih padavina u Briselu, odnosno lošeg stanja terena na stadionu "Kralj Buduen". Međutim, kasno sinoć je doneta odluka da meč bude odigran u Luvenu na stadionu "Den Derf" i to bez prisustva publike.

Razlog za odsustvo navijača je što Fudbalski savez Belgije nije bio u mogućnosti da za tako kratko vreme od promene mesta održavanja susreta organizuje da, uz eventualni dolazak publike, sve protekne bezbedno.


Reprezentacija Belgije, jedna od najjačih na svetu, već je obezbedila plasman na Evropsko prvenstvo 2024, a poslednji meč u kvalifikacijama odigraće protiv Azerbejdžana.


Srbiji utakmica sa Belgijom predstavlja uvertiru za megdan sa Bugarskom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje će biti odigrano 2024. godine u Nemačkoj.
Srbija će u nedelju od 15 sati dočekati Bugarsku u Leskovcu u poslednjem meču grupe G kvalifikacija za EURO 2024 i ako naša reprezentacija ostane neporažena, prvi put od 2000. plasiraće se na kontinentalni šampionat.

Piksi i Vlahović o Belgijancima i "onom pravom"


Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković izjavio je pred utakmicu sa Belgijom, da će srpskim fudbalerima protivnik biti jedna od najjačih selekcija na svetu.


"Pred nama je veliki izazov, bez obzira što utakmica protiv Belgije nema rezultatski značaj. Igramo protiv jedne od najjačih reprezentacija ne samo u Evropi, već i na svetu. Imaju u svojim redovima igrače vanserijske klase i biće to dobar test za ono što nas očekuje u Leskovcu. Sa druge strane, reč je o prijateljskoj utakmici u kojoj će oba tima izvršiti puno izmena i proveriti što veći broj igrača. To je normalno ako se ima u vidu da i njih i nas odmah posle duela u Belgiji očekuju mečevi za bodove u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Ne sumnjam da će utakmica biti  veoma interesantna za gledanje", istakao je Stojković.


On dodaje da će najveća opasnost po gol Srbije pretiti od Romelua Lukakua.


"Lukaku jeste jedan od najboljih napadača u Evropi, ali belgijski tim poseduje čitav arsenal kvalitetnih igrača koji jednim potezom mogu da reše utakmicu. Sve su to izuzetno brzi fudbaleri na koje moramo da obratimo posebnu pažnju. Imamo odgovornost da damo sve od sebe i da odigramo najbolje što možemo. Pozitivan rezultat iz Belgije bio bi lepa uvertira za duel sa Bugarskom", izjavio je Stojković. 

Dušan Vlahović, fudbalski reprezentativac Srbije / Foto: Printskrin/Twitter/@FSSrbije


Napadač Srbije Dušan Vlahović ne krije da "orlove" očekuje zanimljiv duel.


"Srećni smo što igramo protiv jedne tako jake reprezentacije kao što je Belgija, pogotovo što znamo šta nas očekuje od marta u mečevima Lige  nacije, nadamo se i Evropskom prvenstvu. Generalno moramo da imamo što više ovako jakih mečeva, jer to zahteva najveći nivo fudbala. Ovoga puta ćemo, zbog svega navedenog, znati kako da se nosimo sa jakim protivnikom, istina ovo će biti susret prijateljskog karaketra, ali bez obzira naša obaveza je da budemo hrabri i uvek idemo na pobedu. U svakom slučaju meč u Belgiji je dobra priprema za sve ono što nas očekuje u Leskovcu", konstatuje Vlahović i dodaje da još ne razmišlja o Evropskom prvenstvu.


"Naravno, daće Bog, ali ništa nije gotovo, ne bih da zvučim arogantno i tendeciozno, zato što imamo još jednu utakmicu koju treba da rešimo u svoju korist. Što se mene lično tiče trebalo bi da idemo na pobedu i siguran sam da će tako i biti. I da svi slavimo posle 24 godine plasman na Evropsko prvenstvo, zbog nas, ali i zbog cele nacije", zaključio je Vlahović.
 

BONUS VIDEO: Kosovo je Srbija: Ovo su "delije" uradile na meču Siti - Zvezda

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)