DA LI JE MOGUĆE?! Lekari mogli da spasu život Bobija Čarltona? Mislili da nema potrebe za intervencijom!

Novosti online

01. 11. 2023. u 22:06

Legenda Mančester junajteda i engleskog fudbala, osvajač Svetskog prvenstva 1966, Bobi Čarlton, preminuo je u 86. godini, a izgleda da je mogao još poživi - no loša procena lekara to je onemogućila.

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ?! Лекари могли да спасу живот Бобија Чарлтона? Мислили да нема потребе за интервенцијом!

FOTO: Tanjug/AP

Dosad nisu bili poznati nikakvi detalji o tome kako je skončao Čarlton, ali je britanski javni servis, Bi-Bi-Si ("BBC") objavio šokantne podatke:

Naime, ustanovljeno je da je staračkom domu u kome je legendarni fudbaler bio smešten jer je bolovao od demencije, on u jednom trenutku "izgubio ravnotežu kada je ustao sa stolice, pa je udario o štok prozora, a 'možda i radijator'". 

Tada se desilo nešto što je zaposlenima u domu promaklo.

Naime, kako Bi-Bi-Si javlja, "oni su uradili kompletan pregled ser Bobijevog tela  nisu uočili nikakve golom oku vidljive povrede, konstatujući pritom da ne postoji nikakva promena u njegovoj pokretljivosti".

Međutim, "kasnije", a nije naglašeno kada tačno, da li tog dana, ili sutrašnjeg, "primećen je otok na Čarltonovim leđima", pa je hitna pomoć pozvana u Dom u kome je bio smešten od jula.

Odvežen je odmah u lokalnu, pa u veću bolnicu, gde je putem rentgenskog i "CT" skeniranja otkriveno da je polomio rebra te da će sasvim izvesno dobiti upalu pluća.

"Doktori su se tada usaglasili da se ser Bobi stavi na režim zbrinjavanja pacijenata koji su na samrti, a on je preminuo pet dana kasnije".

Kao uzrok smrti, nadležni stručnjak naveo je "plućnu traumu, pad i demenciju".

Da li je ovako brzo okončanje života, posle nesrećnog udarca o ivicu prozora moglo da se spreči da su detaljniji pregledi urađeni odmah, ostaje pitanje na kome pravog odgovora nikad neće biti.

Bobi Čarlton - nestvarna biografija

Čarlton je najveći deo karijere proveo u Mančester junajtedu, za koji je odigrao čak 758 utakmica i 249 puta bio strelac.

Osvojio je tri titule šampiona, jedan evropski Kup šampiona i jedan FA kup tokom 17 godina na Old Trafordu.

Bio je ključni igrač jedine generacije fudbalske reprezentacije Egnelske koja je postala svetski prvak. Dao je na tom Mundijalu 1966 tri gola, uključujući dva u polufinalnoj pobedi nad Portugalcima.

Te godine je proglašen za najboljeg fudbalera sveta, dobivši Zlatnu loptu, dok je drugi u toj trci bio u naredne dve sezone.

Jedan je od samo devet fudbalera koji su osvojili Zlatnu loptu, Mundijal i Kup/Ligu šampiona - ostali su Franc Bekenbauer, Gerd Miler, Paolo Rosi, Zinedin Zidan, Rivaldo, Ronaldinjo, Kaka i Lionel Mesi.

Od 2020. bolovao je od demencije.

Njegova supruga, Norma Čarlton, tada je izrazila nadu da će saznanje javnosti o dijagnozi slavnog asa podići svest o demenciji kod zdravih ljudi i pomoći drugima. Vest o tome da je Bobi Čarlton bolestan objavljena je nedugo nakon smrti njegovog brata Džeka, ali i saigrača iz mundijalske, šampionske generacije Engleske, Nobija Stajlsa, koji su takođe bolovali od demencije.

Preživeo minhensku tragediju

Bobi Čarlton je jedan od fudbalera Mančester junajteda koji su preživeli pad aviona posle poletanja iz Minhena, prilikom povratka sa utakmice protiv Crvene zvezde, u februaru 1958.

Pomioćni trener Džimi Marfi, koji je kasnije vodio ekipu, Čarltona je svojevremeno opisao rečima:

"Imali smo u njemu igrača koji je mogao da se kreće gracioznošću baletana, a pritom je imao dinamit u kopačkama".

U minhenskoj tragediji su poginule 23 osobe, od čega osam fudbalera Mančester junajteda. Iz olupine ga je izvukao golman Hari Greg, kasnije prozvan "herojem Minhena".

Što se reprezentcaije tiče, Bobi Čarlton je treći najbolji strelac Engleske svih vremena - dao je 49 golova, drugi je Vejn Runi sa 53, a vodeći, od februara 2023, Hari Kejn, koji u međuvremenu dogurao do 61.

Bobi Čarlton je 1994. dobio titulu "ser" od strane tadašnje britanske kraljice Elizabete Druge, i to za zasluge na međunarodnoj sceni.

Nadživele su ga supruga Norma, ćerke Suzana i Andrea, kao i unuci.

Istorija fudbala: Veliki intervju Bobija Čarltona

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić