HISTERIJA U BOSNI: Najveći medij ne može da veruje šta su to "strašno" uradili navijači iz Republike Srpske posle tragedije na Kosovu

Novosti online

28. 09. 2023. u 14:10

Posle tragičnih događaja u južnoj srpskoj pokrajini, a trojica Srba ubijena su na Kosovu i Metohiji ovog vikenda, ne samo da je u Srbiji proglašen Dan žalosti, već je reakcije bilo u van njenih granica. A ono što se desilo u Bosni i Hercegovini - dobilo je odjek koji i dalje traje.

ХИСТЕРИЈА У БОСНИ: Највећи медиј не може да верује шта су то страшно урадили навијачи из Републике Српске после трагедије на Косову

FOTO: S. Mišljenović

"Novosti" su vam najpre javile o tome kako su reagovali navijači atinskog Olimpijakosa na ova dešavanja, ali oni nisu bili jedini koji su se tim povodom oglasili.

Bilo je reakcija i u Crnoj Gori, a i u - prestonici Ruske Federacije. No, posebna priča je reakcija u Bosni i Hercegovini. I to na ponašanje navijača banjalučkog Borca, prilikom gostovanja u Širom Brijegu.

A evo o čemu se radi.

Uz nadnaslov "Sramotan čin", a naslov "Pecarom odjekivalo 'Kosovo je srce Srbije': Hoće li iko odgovarati za ovo?!", saraevski list "Dnevni avaz" ovako izveštava o "problemu":

"Široki Brijeg je u zaostaloj utakmici prvog kola Premijer lige BiH poražen na svom stadionu od banjalučkog Borca rezultatom 0:2. Na ovoj utakmici, odigranoj juče, igrači Borca su nosili crne trake oko ruke, vrlo verovatno zbog poslednjih dešavanja na severu Kosova. To je realno za pomisliti kada je u manjem bh. entitetu proglašen Dan žalosti iz istog razloga.   

Nije pomogao ni kapiten Banjalučana Srđan Grahovac koji je pobedu posvetio "nastradaloj braći na Kosovu".  

Utakmici su prisustvovali i gostujući navijači, poznatiji kao 'Lešinari'. Oni su navijali za svoj klub, ali su imali nekoliko političkih poruka. 

Prvo su zapevali pesmu 'Vidovdan', poznatu po stihovima 'Kud god da krenem tebi se vraćam ponovo, kao da mi otme iz moje duše Kosovo?'.

To nije bilo dosta pa su nastavili sa skandiranjem 'Kosovo je srce Srbije', a ubrzo nakon toga i napustili stadion. 

Nije još poznato hoće li biti kažnjeni i da li će Fudbalski savez BiH reagovati, pogotovo kada se uzme u obzir koliko voli da kažnjava kada neka od navijačkih grupa, bilo kojeg tima, upali baklje", konstatuje "Avaz" čije "Hoće li iko odgovarati za ovo?!" i "Sramotan čin" u naslovnom bloku dovoljno govore o histeriji nakon sasvim pristojne reakcije Srba na pogibiju sunarodnika. 

Izveštaj "Dnevnog avaza" o "incidentu" navijača Borca iz Banjaluke / Screenshot / Avaz.ba

Podsetimo, u Beogradu se u sredu uveče kod Hrama Svetog Save okupilo dve-tri hiljade ljudi koji su palili sveće odajući počast tragično stradalim sunarodnicima sa KiM. Na platou ispred Hrama bile su postavljene fotografije stradalih.

Bile su prisutne i srpske navijačke grupe "delije", "grobari", "taurunum bojsi", "plava unija", koje su zajedno su odale poštu stradalima u Banjskoj kod Zvečana.

Vlada Republike Srbije proglasila je na vanrednoj sednici 27. septembar za Dan žalosti povodom tragičnih događaja na KiM u kojim su stradali S. N., I. M., B. M. 

I u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji 26, 27. i 28. septembar proglašavaju se danima žalosti povodom pogibije naših sugrađana u tragičnom događaju u Banjskoj, u opštini Zvečan.

Inače, četiri osobe koje su privedene nakon incidenta u selu Banjska, gde je došlo do vatrenog obračuna sa takozvanom kosovskom policijom, puštene su na slobodu u sredu. Specijalno tužilaštvo u Prištini potvrdilo je da su ove osobe puštene u odsustvu dokaza koje je iznela policija.

Bonus video: KOSOVO JE SRBIJA! Navijači Olimpijakosa odali počast srpskim žrtvama na Kosmetu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (11)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave