EVROPA IMA NOVOG ŠAMPIONA: Mančester siti i Inter odigrali neverovatan meč

Novosti online

10. 06. 2023. u 21:22 >> 23:07

FUDBALERI Mančester sitija i Intera odigrali su u Istanbulu nestvarno finale ovogodišnjeg izdanja Lige šampiona, koje je pripalo ekipi iz Premijer lige. ''Građani'' su slavili minimalnim rezultatom 1:0, a strelac je bio Rodri u 68 minutu.

ЕВРОПА ИМА НОВОГ ШАМПИОНА: Манчестер сити и Интер одиграли невероватан меч

Tanjug/AP

Od samog početka meča bio je raspoloženiji Siti, imali su nekoliko poluprilika, ali nisu ugrozili Andrea Onanu. 

Upravo je golman Intera onaj sa najviše odbrana u sezoni u Ligi šampiona. Dodao je još dve odlične u prvom poluvremenu. Erling Haland našao dva puta oči u oči sa nekadašnjim igračem Ajaksa, ali je čuvar mreže gostiju izašao kao pobednik. 

Ono što je od 36. minuta zabrinulo navijače Sitija jeste povreda Kevina de Brujnea koji je meč morao ranije da završi. Fil Foden ušao je na teren umesto njega. 

Ređale su se do poluvremena sporadično šanse na obe strane, ali su mreže Edersona i Onane ostale mirne. 

Sjajnu priliku imao je Lautaro Martinez u 59. minutu. Izašao je iskosa pred Edersona. Pomalo sebično je reagovao, imao je Romelua Lukakua koji je utrčavao, a akciju jedan na jedan sa čuvarem mrežem Sitija završio je promašajem. 

Kaznio je devet minuta kasnije to Rodrigo. Povukli su Akanži i Silva po desnoj strani, Portugalac je vratio tu loptu, odbitak je stigao do Rodrija koji ju je plasirao iza leđa Onane koji je ovoga puta bio nemoćan. 

Razmenjivali su udarce timovi na terenu. U 71. minutu sjanu šansu imao je Federiko Dimarko, a sedam minuta kasnije podjednako izglednu i Fil Foden. 

Ipak, na kraju se radovao Mančester siti koji je pod trenerom Pepom Gvardiolom osvojio prvu titulu prvaka Evrope u klupskoj istoriji.

 

MANČESTER SITI - INTER (drugo poluvreme u toku) 1:0 (0:0) (Rodrigo '68)

90+5 - Sudija Marčinjak je svirao kraj! Imamo novog šampiona Evrope, a to je ekipa Mančester sitija!

Tanjug/AP

Tekst potpisa

89' - Ogromna prilika za tim iz Italije! Romelu Lukaku je glavom šutirao sa samo nekih 5,6 metara, ali je Ederson nestvarnim refleksom odbranio ovaj šut! Nikome na stadionu nije jasno kako ovde Inter nije stigao do izjednačenja.

85' - Dve promene u redovima neroazura. Umesto Čalhanoglua ulazi Miktarijan, a Dambrozio menja Darmijana. Inter svim silama želi do izjednačenja.

78' - Ogromna prilika za Fodena! Siti je sve opasniji, a momak koji je zamenio De Brujnea napravio je sjajan solo prodor i šutirao ali Onana fantastičnim refleksom zaustavlja njegov pokušaj.

73' - Nova šansa za tim iz Italije! Romelu Lukaku je ispalio torpedo sa nekih 17,18 metara, ali direktno u Edersona.

71' - Ogromna šansa za Inter! Lopta se unutar šesnaesterca izodbijala do Dimarka koji glavom udara loptu koja pogađa direktno u prečku.

68' - Mančester vodi 1:0! Silva je centrirao, loptu su izbili fudbaleri Intera međutim izuzetno lošte, direktno na nogu Rodrija koji šalje loptu iza leđa Onane.

65' - Siti je dobio korner. Griliš centrira, međutim Stons pravi faul u napadu.

59' - Ogromna prilika za Lautara Martineza! On je u situaciji 1 na 1 sa Edersonom šutirao direktno u golmana ''građana''. Ovde je Argentinac bio verovatno i sebičan, pošto je imao odmah do sebe Lukakua koji bi verovatno poslao loptu u praznu mrežu.

57' - Nova povreda na terenu. Bivši igrač Sitija, a sadašnji neroazura, Edin Džeko zbog problema sa povredom ne može da nastavi meč. Zameniće ga Romelu Lukaku.

54' - Stons je napravio odličan solo prodor, međutim odbrana tima sa ''Đuzepea Meace'' otklanja opasnost.

49' - Fudbaleri Intera prebacuju težište igre na stranu tima iz Mančestera.

46' - Počelo je drugo poluvreme. Treneri nisu menjali ništa tokom petnaestominutne pauze.

45+2' - Marčinjak svira kraj prvog poluvremena! Nismo videli gol u prvom delu igre, međutim bilo je pregršt šansi sa obe strane.

44' - Nakon centaršuta Fodena, Haland je pao u šesnaestercu i tražio penal međutim sudija mu je pokazao da se pridigne.

41' - Sudija Marčinjak pušta malo grublju igru, i jedni i drugi traže faul za skoro svaki kontakt. Velika borba se odvija na sredini terena.

36' - Velika šteta za nebesko-plave, Kevin De Brujne je zbog povrede morao da napusti igru. Zamenio ga je Fil Foden.

35' - Mirnija igra obe ekipe u poslednjih nekoliko minuta. Borba se uglavnom odvija na sredini terena.

28' - Tim iz Premijer lige ne prestaje sa žestokim napadima, šut je oprobao i De Brujne. On je probao da savlada Onanu sa nekih 24,25 metara, međutim nekadašnji golman Ajaksa je mirno ukrotio loptu.

Tanjug/AP

Tekst potpisa

27' - Najveću šansu na meču je imao Haland! On je u situaciji 1 na 1 sa golmanom šutirao direktno u Onanu, koji ovaj put izlazi kao pobednik.

26' - Velika šansa za neroazure! Ederson je pogrešio u dodavanju, loptu je presekao Barela, međutim njegov šut sa oko 20 metara od gola je bio izuzetno loš i prolazi daleko pored gola.

23' Prva povreda na meču, Dimarko je ostao na zemlji nakon starta Gundogana i sudija prekida igru.

21' - Inter je mogao do gola. Kombinovali su na 25 metara od gola fudbaleri iz Milana, kada je Lautaro dodao do Brozovića koji šutira visoko iznad gola.

20' - Velika borba na sredini terena, deluje da su neroazuri agresivnija ekipa u prvih 20 minuta igre.

15' - Prvi korner na meču ima Inter. Odigrali su kratko dodavanje, centrirao je Barela, međutim odbrana Sitija to raščišćava.

12' - Prvi put fudbaleri Intera prete. Darmian je šutem izvan šesnaesterca probao da iznenadi Edersona, međutim golman ''građana'' je bio siguran.

9' - Fudbaleri Sitija kontrolišu igru kratkim dodavanjima na sredini terena.

6' - Velika šansa za Siti! Bernando Silva je probio po desnoj strani, ušao u šesnaesterac i gađao kontra ugao, međutim lopta je prošla malo pored leve stative.

3' - Mančester vrši visok presing na zadnju liniju Intera, prvu priliku na meču imao je Haland, ali je sviran ofsajd.

1' - Utakmica je počela!

Spektakularna atmosfera u režiji organizatora i navijača oba tima na Ataturku.

UOČI MEČA MANČESTER SITI - INTER

Mančester siti – Inter 0:0

Stadion: Ataturk (Istanbul); Sudija: Simon Marčinjak (Poljska)

Mančester siti: Ederson, Ruben Dijaš, Akanđi, Stons, Ake, Gundogan, Holan, Griliš, Rodri, De Brujne, Bernardo Silva

Inter: Onana, Bastoni, Damfris, Aćerbi, Barelja, Dimarko, Darmijan, Brozović, Džeko, Čalhanoglu Martinez

19.20 - Nekadašnji fudbaler Reala Geret Bejl dao je prognozu finalnog meča između Sitija i Intera

''Građani'' važe za jedne od glavnih favorita za titulu Lige šampiona već dugi niz godina. Međutim od 2016. godine kada je Gvardiola preuzeo kormilo i skockao "super-tim" nisu imali sreće da dođu do pehara. Sa druge strane Inter je trostruki osvajač Lige šampiona. "neroazuri" su pehar podigli 1963/64., 1964/65. i u sezoni 2009/10. dok će večeras pokušati po četvrti put da se popnu na "krov" Evrope, prvi put nakon 13 godina.

PUT DO FINALA - MANČESTER SITI

Mančester siti je do finala stigao veoma dominantno. Nakon što su Englezi relativno lako prošli grupnu fazu, usledili su teški izazovi. U osmini finala ih je sačekao Lajpcig. "Bikove"su pobedili ukupnim rezultatom 8:1. Potom ih je u četvrtfinalučetvrtfinalu čekao šampion Nemačke, Bajern, dvomeč protiv Bavaraca dobili su takođe ubedljivo 4:1, a onda je usledilo ''finale pre finala'' - u polufinalu, sačekao ih je Real Madrid. Međutim, Siti je lakše nego što se očekivalo rezultatom 5:1 u dvomeču eliminisao aktuelnog šampiona Evrope.

Tanjug/AP

PUT DO FINALA - INTER MILAN

Inter je u osmini finala igrao sa Portom. Slavili su uz dosta muka 1:0 u dvomeču. Potom su Italijani bili dželati i drugog portugalskog predstavnika, Benfiku. Klub iz Milana radovao se nakon dvomeča i goleade koju su priredili navijačima - 5:3. Jedan od najvećih derbija "Dela Madonina" viđen je u polufinalu, gde je crno-plava strana Milana imala više razloga za zadovoljstvo nakon dvomeča (3:0).

FOTO: Tanjug/AP

REČ TRENERA SITIJA - Pep Gvardiola: Opsesija postala san

- Naša želja, naš san, svih nas, je osvajanje Lige šampiona. Da bi mogao da ostvariš san, moraš da imaš opsesiju njime. Znamo koliko je ovo takmičenje važno, trudili smo se da treniramo najbolje što možemo, ekipa će morati da odigra maksimalno svih 90 minuta. Ako pogledamo istoriju takmičenja, Inter je veći od nas jer ima tri titule, ali to sad nije bitno. Sad je vreme za finale u Istanbulu, počeo je Gvardiola.

Španski stručnjak ističe da odlično poznaje kvalitete Intera.

- Mnogo se priča o italijanskim klubovima koji znaju da se brane, a Inter to jako dobro zna. Ima sjajnog golmana, zatim tu su Bastoni, Ačerbi i Darmijan. Ofanzivno su takođe veoma jaki, počevši od Džeka, do Lautara Martineza i Koree. Imaju sposobnosti i znaju da budu opasni, napadaju te iznutra i znaju kako da te unište. Sutra ćemo pokušati da se branimo na najbolji mogući način, a onda kad budemo imali loptu moraćemo da je kontrolišemo na pravi način - zaključio je Gvardiola.

REČ TRENERA INTERA - Simone Inzagi: Siti je najbolji tim na svetu, ali...

- Predivan je osećaj što smo ovde u Istanbulu, što smo stigli do finala, ali ne želimo tu da stanemo, želimo da odigramo ovo finale na najbolji mogući način. Ko je favorit? Pa oni su najjača ekipa na svetu, ali nas je 11 i njih je 11 na terenu. Mi smo imali fantastičan put do finala i tu smo da igramo za pehar. Biće potrebno mnogo srca, hrabrosti i mirne glave da ostanemo u igri, rekao je Inzagi.

BONUS VIDEO: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MNOGI GA NE VOLE, ALI ON TERA PO SVOM: Argentinac provocirao domaće navijače, pa odveo Aston Vilu u polufinale