NE, SUDIJAMA NE PADA NA PAMET DA ŠTRAJKUJU: Evo šta je istina o španskom fudbalu

Novosti online

18. 04. 2023. u 18:37

NAJNOVIJE vesti vezane za španski fudbal su prilično loše protumačene u pojedinim srpskim medijima.

НЕ, СУДИЈАМА НЕ ПАДА НА ПАМЕТ ДА ШТРАЈКУЈУ: Ево шта је истина о шпанском фудбалу

Twitter / CTARFEF

Ili, prosto, loše prevedene.

Pompezni naslovi u kojima se najavljuje da se špansko prvenstvo, La liga, odnosno Primera, kao najviši rang tamošnjeg takmičenja, možda "prekida zbog štrajka sudija" - ne odgovaraju istini.

Tim pre što su same sudije, u svom kolektivnom saopštenju, najavile da neće štrajkovati, niti će, da ih citiramo, "pribegavati radikalnim potezima".

Ali, da su nezadovoljne, i te kako jesu.

"Novosti" će vam u tri koraka vrlo jednostavno pojasniti naizgled komplikovanu situaciju u španskom fudbalu.


Skandali

Kao i u mnogim drugim zemljama, a i mnogim drugim sportovima, i u Španiji ima onih koji su nezadovoljni fudbalskim suđenjem. Bilo je onih koji smatraju da se mečevi nameštaju, ali mnogo više onih koji su ubeđeni da arbitri "naginju" na jednu stranu (recimo, Realovu) ili drugu (Barseloninu).

Optužbe kao optužbe su, uglavnom, bile emocijama a ne argumentima vođene, dok nisu počele prave istrage, od strane državnih organa.

Tokom marta je u javnost dospeo slučaj aktuelnih istražnih radnji o vezama FK Barselona i bivšeg španskog sudije, tj. njegove firme kojoj je Barsa uplaćivala ogroman novac. Slučaj još nije okončan, a iako se oni kojima je Real u srcu zalažu da se "večiti rival" najstrožije kazni, klub s Nou Kampa se brani prilično jednostavnim odgovorom: "plaćali smo usluge firmi koja se bavi analizom suđenja, jer smo želeli da znamo, legalno skupljene i to tokom takmičarskih utakmica, tendencije u deljenju pravde sudija koje su za naše mečeve odabrani". Šta se iza svega toga krije, i ima li ičega "iza" te tvrdnje, na istražnim je organima da utvdre. Ali...


Drvlje i kamenje

Ne samo taj slučaj, već i neki drugi (uglavnom upiranje prstom u pojedine arbitre, i to od strane fudbalskih čelnika) doveli su da se na "ljude u crnom" u Španiji u poslednje vreme gleda kao na najveće sportske zlikovce. 

Zato je i usledila...

Reakcija

Udruženje španskih fudbalskih sudija je u opširnom, a prilično preciznom saopštenju navelo da više ne može da se trpi takav pritisak, naročito optužbe onih koji upravo sudije i biraju.

Podsećajući špansku javnost da ne bira sudijski kolektiv sam od sebe ko će da deli pravdu na mečevima Primere, već komisija u kojoj su i predstavnici Saveza i predstavnici La Lige, arbitri su poručili da ne pate samo profesionalci među njima:

"Ova situacija ne samo da pogađa profesionalne sudije već, što još više zabrinjava, mlade, koji počinju da dele pravdu u nižim starosnim kategorijama, a kojima nedostaje sigurnosti na terenu. Tu decu vređaju, njima prete, a što je još gore, fizički ih napadaju, a to je nešto što se ne sme tolerisati i pritom je direktan efekat ružne medijske kampanje koja se protiv nas vodi od strane La Lige i profesionalnih klubova".

Navodeći da potpuno odbacuju ideju o štrajku, sudije su pozvale sve nadležne da se sporne situacije rešavaju "mirno, uz uzdražnje i poštovanje".

Dakle, štrajka sudija u španskom fudbalu nema. 

Rekle sudije. 

Ali, imale su i šta drugo da kažu, a što je za tamošnju fudbalsku javnost jako važno.

Bonus video: Novo u Zemunelu - Partizanovo brdo za trčanje

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024