LIGA ŠAMPIONA OVO NE PAMTI: Sudijske ludorije pokrenule nestvarnu goleadu, a u drami ispao bivši prvak Evrope!

Novosti online

14. 03. 2023. u 22:59 >> 23:00

LIGA šampiona je ljubiteljima fudbala donela još jedno vrlo uzbudljivo veče: postala su poznata još dva učesnika četvrtfinala, i to posle izuzetno interesantnih revanša - Mančester siti, koji je odigrao 1:1 sa Lajpcigom u Nemačkoj, na krilima dve sporne sudijske odluke slovenačkog arbitra Slavna Vinčića, nokautirao je rivala sa 7:0 uz čak pet golova Erlinga Brauta Holanda, dok je bivši prvak Evrope, Porto, ispao. I pored velike inicijative, a i prečke koju je pogodio Marko Grujić u sudijskoj nadoknadi vremena, portugalski gigant je odigrao nedovoljnih 0:0 sa Milanom, koji je prošao dalje zahvaljujući prvobitnoj pobedi od 1:0 na svom terenu.

ЛИГА ШАМПИОНА ОВО НЕ ПАМТИ: Судијске лудорије покренуле нестварну голеаду, а у драми испао бивши првак Европе!

FOTO: Tanjug/AP

I pored toga što je Siti od početka bio konkretniji, dvadesetak minuta nije uspevao da nađe rešenje za "bravu" rivala, ali je onda počelo sa sudijskim odlukama koje su utakmicu potpuno usmerile kako je to "građanima" prijalo.


Najpre je Vinčić dosudio sporan penal za domaćina, smatrajući da je lopta udarila u ruku igrača Lajpciga, Henrihsa, a nakon što je Holand iz penala doneo rezultatsku prednost Sitiju, počeo je brodolom nemačkog kluba. 

 

Jer, samo 19 sekundi nakon što je Lajpcig krenuo sa centra, u posed su došli domaćini, De Brujne je uzdrmao prečku a norveški napadač se našao na pravom mestu i najavio i debakl suparnika, a i svoje veče za pamćenje.

Ipak, pitanje je da li bi na semaforu bila ispisana onako ubedivlja pobeda koju je slavio "plavi deo" Mančestera da je Vinčić isključio golmana Sitija, Edersona, kada je on "razneo" rivala u duelu na oko 25-30 metara, a nije dobio ni žuti karton.


Te sudijske ludorije, naravno, olakšale su posao favoritu: on je sa 3:0 poveo het-trikom svog najboljeg igrača, koji se na pravom mestu našao posle gužve u kaznenom prostoru gostiju u sudijskoj nadoknadi vremena na kraju prve polovine revanša. A tamo gde je Siti stao pred predah, nastavio je po povratku iz svlačionica, jer je već u 49. minutu posle vrlo brze, a prave "školske" akcije ekipe preko Gundogana poveo sa 4:0.


Naredna dva gola dao je junak meča, Erling Braut Holand, i to oba puta našavši se prilikom odbitaka na pravom mestu. U oba slučaja reagovao je kako napadači jedino i treba da reaguju, brzo i precizno, pa je posle 6:0 njegov trener Pep Gvardiola rešio da ga izvede iz igre. Naravno, uz ovacije celog stadiona za petostrukog strelca.

Konačan rezultat je u 92. minutu postavio Kevin de Brujne.

Marko Grujić na meču Porto - Inter / FOTO: Tanjug/AP

Za to vreme, Porto je opsedao gol Intera u duelu dva bivša šampiona Evrope, ali željeno rano nadoknađivanje zaostatka iz Milana nije se desilo. Kako su minuti odmicali u prvom poluvremenu, gosti su bivali sve opasniji iz kontranapada, ali Porto je bio taj koji je u nastavku, pa i pokušajima Marka Grujića sa distance, bio bliži postizanju gola.


Ipak, sve nalete suparnika ekipa iz Milana je izdržala, uključujući tri kolosalne prilike za domaćine u 95. minutu (Porto je tada pogodio i prečku, nakon pokušaja Marka Grujića glavom) pa se ekipa nerazura pridružila gradskom rivalu u četvrtfinalu, u koje su još prošli i Benfika, Čelsi i Bajern. Grujić je u neverici ispratio pomenuto pogađanje okvira gola, držao se dugo za glavu, a nedugo zatim sa suzama u očima bio kada se poslednji put čula sudijska pištaljka, jer je označila eliminaciju njegovog tima iz elitnog takmičenja.


U sredu od 21 igraju se dva preostala revanša osmine finala Lige šampiona: Real Madrid ima ogromnih 5:2 iz Liverpula, a igraće na svom terenu, dok Napoli takođe sa značajnom zalihom s gostovanja ulazi u drugi meč, jer je u Frankfurtu savladao ekipu Ajntrahta sa 2:0.

KRAJ! Porto - Inter 0:0 (prvi meč 0:1)

KRAJ! Mančester siti - Lajpcig 7:0 (prvi meč 1:1)

90+6 - Pepe je isključen, drugi žuti karton. Porto s igračem manje u poslednjem minutu...

90'+5 - Velika šansa za Porto! Pa odmah još jedna! Pa treća, sve u manje od minut! Prvo sprečavanje pogotka od strane defanzivca Intera, na gol-liniji. Pa onda Taremi sa tri metra ne uspeva da zatrese mrežu, jer mu golman Onana brani udarac, a u nastavku te akcije Marko Grujić glavom šalje loptu ka meti - a pogađa prečku Interovog gola!

90'+3 - Kraj utakmice u Mančesteru, sa ukupnih 8:1 "građani" su nokautirali Lajpcig i prošli u četvrtfinale Lige šampiona!

90'+2 - Ne staje Siti, 7:0! Gol je postigao Kevin de Brujne!

90' - Još sedam minuta nade ima Porto da će dati gol kojim će anulirati zaostatak protiv Intera.

87' - Siti odrađuje svoj preostali deo posla u osmini finala, a rezerve Porta grickaju nokte, kao i neki navijači, jer iako portugalski klub ima veliku inicijativu, i dalje nema dovoljno dobar rezultat - 0:0 je, što znači da Inter ide dalje ako tako ostane, usled pobede Italijana od 1:0 u prvoj utakmici.

81' - Porto dodaje gas. A i nema kud... 15:8 vodi u šutevima, 64% vremena ima loptu u posedu, tri kornera više, ali Milan je taj koji vodi u dvomeču.

75' - Preti opet naš reprezentativac, Grujić je probao da matira Onanu, ali je udarac po tlu uspeo da zaustavi golman Intera.

71'  - Splasnuo je malo tempo u Engleskoj, a Inter sve bolje počeo da zaustavlja napade Porta. Ima domaćin veći posed lopte na "Dragau", ali gosti iz Italije imaju bolji rezultat u ovom dvomeču (0:1, ukupno).

Marko Grujić u skok-duelu na revanš utakmici Porto - Inter / FOTO: Tanjug/AP

66' - Marko Grujić je pokušao da iznenadi Inter, no njegov šut sa distance bio je izblokiran.

63' - Ovacije celog stadiona u Mančesteru. Od 21. do 57. minuta utakmice Siti - Lajpcig Erling Holand je dao čak pet golova, a sada, u 63, menja ga Hulijan Alvarez. Burno su ispratile pristalice "građana" norveškog golgetera koji ide na više nego zasluženi predah od ovog dule koji se većim delom igroa po jakoj kiši.

57' - Peti gol Erlinga Holanda, 6:0 je za Siti protiv Lajpciga! Nestvarno... Posle prekida i nove odbrane golmana nemačkog kluba, lopta se odbila pravo pred noge Norvežanina, a ovaj odmah reaguje kako treba i - izaziva euforiju na tribinama. Osmi šut na meču, osmi u okvir gola, a peti pogodak.

Erling Holand na utakmici Mančester siti - Lajpcig / FOTO: Tanjug/AP

56' - U Portugaliji sve zanimljivije - Porto dominira u drugom poluvremenu, Inter nekako opstaje. I dalje nerazuri imaju onih 0:1 iz prve utakmice...

54' - Četvrti gol Erlinga Holanda, 5:0 vodi Siti protiv Lajpciga! Glavom je najpre Norvežanin pokušao, a posle odbrane golmana nemačkog tima, te promašaja Akanđija (kome se baš ne da da postigne gol) upravo je najbolji strelac mančesterskog "plavog" tima - "zakucao" loptu u mrežu. Devetim golom u ovoj sezoni Lige šampiona nadmašio je dosadašnjeg lidera na listi strelaca, Liverpulovog Mohameda Salaha.

49' - Gol! Vodi Siti sa 4:0, strelac je Ilakj Gundogan! Ederson je dodao desno Silvi, ovaj De Brujneu, čime je počelo prebacivanje težišta igre ka levoj strani. Lopta je potom stigla do Holanda, ovaj proigrao Gundogana, a on Griliša na levom krilu. Kada su se igrači "građana" bolje rasporedili, Džek Griliš je proigrao potonjeg strelca, a ovaj uputio nizak udarac, te je lopta, prošavši kroz noge jednog igrača Lajpciga, dijagonalno otišla u mrežu gostiju.

46' - Počela su druga poluvremena

45+1' - Novi gol za Siti! Opet Holand! Posle ubacivanja iz ugla, Diaš je glavom sa šest metara poslao loptu ka meti, a "bubamara" se prošetala po gol-liniji nakon svog susreta sa statitvom. Tu šetnju je Norvežanin okončao uguravši loptu u mrežu, za het-trik i konačnih 3:0 na kraju prvog poluvremena, koje je odmah potom okončano.

Erling Haland slavi drugi od svoja tri gola u prvom poluvremenu revanš utakmice osmine finala Liga šampiona Mančester siti - Lajpcig / FOTO: Tanjug/AP

43' - Posle kornera za Porto veći deo navijača na stadionu "Dragao" je urlao tražeći penal zbog mnogo guranja u kaznenom prostoru, ali... sudijska pištaljka se nije oglasila. I dalje je 0:0, što je rezultat koji vodi ekipu Intera u četvrtfinale.

38' - Nove prilike u Mančesteru. Zaista sadržajan meč (mada bi gosti voleli da je suđenje malo bolje). Prvo je Timo Verner promašio zicer za 2:1, a onda je golman Lajpciga ostvario novu odbranu, i to posle udarca Gundogana koji je "gađao" dalji ugao gola rivala. I dalje +2 za "građane". Za to vreme, Porto sve više "dodaje gas", u nadi da će u finišu prvog poluvremena nadoknaditi zaostatak iz prvog meča sa Interom.

37'  - Evo kako je izgledao nedosuđeni faul golmana Mančester sitija. Na fotografiji koja je pred vama igrač Lajpciga (u tamnom dresu) bio je u punom naletu s desna na levo. Ali, arbitar Vinčić je presudio da faula nije bilo...

34' - Ovo već postaje pomalo komično šta sudija Slavko Vinčić radi Lajpcigu... Onaj penal koji je dosudio je već postao "priča za sebe" jer se desila nova sporna situacija. U kontranapadu nemačke ekipe golman Sitija Ederson je prosto "odneo" Lajmera, delovalo je to kao klasičan primer prekršaja za crveni karton, a desio se žuti karton i to igraču Lajpciga, Verneru, koji je arbitra pitao kako je moguće da, prosto, ništa nije dosudio...

30' - Umalo da za devet minuta Holand dođe do het-trika, i to po pljusku u Mančesteru. Ipak, ovoga puta je golman Lajpciga odbranio njegov nisko upućen šut. Erling Braut Holand je, inače, sa ova dva današnja pogotka došao do 35 golova na 35 ovosezonskih utakmica...

26' - A dok Interov golman Onana nastavlja sa dobrim odbranama (a njegove kolege sa sve opasnijim kontrama), evo situacije koja je procenjena kao igranje rukom, za penal Sitija: lopta nije nimalo promenila putanju posle "dodira" sa rukom igrača Lajpciga, ali... jedanaesterac je "sviran":

24' - OPET GOL! Opet Holand! Prečku je pogodio Mančester siti, odnosno njegov as Kevin de Brujne, a na pravom mestu se našao Norvežanin i glavom doneo 2:0 protiv nokautiranog Lajpciga! Pogodak se dogodio samo 19 sekundi posle polaska nemačke ekipe sa centra...

21' - Gol! Levica Erlinga Brauta Holanda donosi Mančester sitiju vođstvo od 1:0, a ukupno 2:1 protiv Lajpciga. Ipak, vrlo je, vrlo problematičan jedanaesterac koji je dosuđen za Siti...

20' - Slavko Vinčić, sudija meča u Mančesteru, pokazuje na belu tačku! TV snimak baš i ne deluje uverljivo, odnosno ne čini se da je igrač Lajpciga Henrihs dodirnuo loptu rukom, ali - penal je za Siti.

18' - Akanđi je bio u šansi, posle njega u gužvi i Holand, ali mreža Lajpciga miruje. Ipak, proverava se da li je rukom igrao desni bek nemačkog tima, Benjamin Henrihs...

14' - A dok se Lajpcig konačno okuražio da pripreti "građanima" (posle samo 37% vremena s loptom u posedu), u Portugaliji je Inter imao solidan kontranapad, koji je Edin Džeko završio lošim dodavanjem. Publika na "Dragau" stvara veliku buku, a naročito kada njeni ljubimci idu u napad.

11' - Velika prilika za Mančester siti! Ake je s pozicije levog beka uposlio dugačkim dodavanjem Holanda, koji je protrčao između dvojice rivala, pobegao Gvardiolu, vrhom kopačke probao da pošalje loptu u mrežu, no nogom je taj udarac zaustavio golman Lajpciga Blasvih

10' - Siti je konstantno u napadu, no osim početne šanse Gundogana, nema novog pokušaja da se povede u dvomeču s Lajpcigom. Podsetimo, kako gol u gostima ne važi ništa više od gola datog na svom terenu, ako ostane na snazi aktuelni rezultat (1:1 je bilo u Nemačkoj, sada je 0:0),  igraće se produžeci.

4' - Uzbudljivo i u Portugaliji! Mateus Urbe je probao da sa 25 metara rano donese prednost Portu protiv Intera, ali je golman gostiju Andre Onana vrhovima prstiju skrenuo loptu u korner.

3' - Prva šansa u Mančesteru! Siti umalo da povede, ali je kapiten Gundogan, posle centaršuta s desnog krila, poslao volej daleko od mete. Odlična je to bila šansa za "građane"...

1' - Utakmice su počele!

20.30 - Ovo su startne postave za duel u Engleskoj:

Mančester siti: Ederson - Stons, Akanđi, Dias, Ake - Rodri - Silva, De Brujne, Gundogan, Griliš - Holand

Lajpcig: Blasvih - Henrihs, Orban, Gvardiol, Raum - Lajmer, Kampl, Hajdara - Soboslai, Forsberg - Verner

20.20 - Evo sastava za meč u kome Inter brani minimalnu prednost iz Milana, a srpski reprezentativac Marko Grujić sa saigračima iz Porta želi da to nadoknadi i nadmaši:

Porto: Košta - Pepe, Kardozo, Markano, Zaidu - Eustakvio, Uribe, Grujić, Galeno - Evanilson, Taremi

Inter: Onana - Darmijan, Aćerbi, Bastoni - Damfris, Barela, Čalhanoglu, Mkhitarjan, Dimarko - Martinez, Džeko

Uoči utakmica

ČELSI, Bajern, Milan i Benfika su četvrtfinalisti Lige šampiona, a večeras oko 23 sata pridružiće im se još dva kluba. Ako se gleda po reputaciji, rezultatima prvih utakmica i "težini" rivala realno je da se ovom kvartetu pridruže Mančester siti i Inter, ali je jasno da i Lajpcig i Porto imaju računicu pred revanše. Naročito Nemci, koji su uspeli da odole "građanima" u prvom duelu (1:1) pa su sa optimizmom stigli u Mančester.

Međutim, i te kako optimistični su i u taboru Sitija:

- Ulazimo u dobrom raspoloženju u ovu utakmicu. Siguran sam da možemo mnogo bolje da odigramo nego u prvom meču i da se na pravi način adaptiramo na sve eventualne pokušaje Lajpciga da nam napravi probleme - istakao je strateg Mančester sitija Pep Gvardiola.

Nemci, sa druge strane, na "Etihad" dolaze bez bele zastave verujući da mogu da iznenade tim koji je na poslednja 23 meča u Ligi šampiona na domaćem terenu zabeležio 21 pobedu i dva remija.

- Potpuno smo drugačiji tim kada imamo prostora, a iskreno očekujem da ćemo ga večeras imati. Dolazimo u Mančester sa planom i željom da napravimo veliku stvar za sebe i klub - optimista je trener Lajpciga Marko Roze.

Drugi meč u utorak uveče je okršaj Porta i Intera na "Dragau" i taj duel bi mogao da bude još zanimljiviji s obzirom na to da Italijani brane minimalac koji im je na "San Siru" doneo Lukaku u finišu utakmice. Porto u revanš ulazi osokoljen pobedom nad Estorilom (3:2), dok je Inter poražen na gostovanju Speciji (2:1).

Osmina finala Lige šampiona

BENFIKA - Briž 5:1, 2:0

Totenhem - MILAN 0:0, 0:1

ČELSI - Dortmund 2:0, 0:1

BAJERN - PSŽ 2:0, 1:0

UTORAK 

21 Porto - Inter (0:1)

21 Mančester siti - Lajpcig (1:1)

SREDA

21 Real - Liverpul (5:2)

21 Napoli - Ajntraht (2:0)

Bonus video: VELIKA FRKA NA MARAKANI: Ružne scene obeležile kraj 169. "večitog derbija"

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba