PA, GDE STE POŠLI? Veliki šamar za sport takozvane "države Kosovo"!

Novosti online

14. 03. 2023. u 16:53

MNOGE zemlje nisu priznale nezavisnost tzv. "Republike Kosovo", a jedna od najvećih takvih - lupila je "sportski šamar" samoproglašenoj državi.

ПА, ГДЕ СТЕ ПОШЛИ? Велики шамар за спорт такозване државе Косово!

Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Naime, bokserka sa Kosova i Metohije Donjeta Sadiku, neće učestvovati na Svetskom prvenstvu u boksu u indijskoj prestonici Nju Delhiju, jer su organizatori zabranili isticanja simbola tzv. Kosova, prenela je Anadolija.


Kako je saopštio takozvani Olimpijski komitet iz Prištine, Ministarstvo spoljnih poslova Indije u ponedeljak je dalo zeleno svetlo za dobijanje vize za kosovski tim, a nekoliko sati kasnije bokserski savez je uslovljen od organizatora.


"Organizator šampionata saopštio je da učešće naše bokserke može da se ostvari samo pod dva uslova: zastava Kosova i himna neće biti korišćeni ni na jednoj svečanosti tokom Svetskog prvenstva, a učesnici sa Kosova neće smeti da nose svoju zastavu, čak i na svojoj odeći u štampanom obliku", saopštili su iz Prištine.


Zbog ovih uslovljavnja i navodne "diskriminacije od indijske države", odlučeno je da se ne putuje u Nju Delhi.


Stav Indije na temu "Kosovo je Srbija"


Indija nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova.


Kada se taj događaj zbio, 18. februara, 2008, tadašnji portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova je rekao "da je konstantna pozicija Indije da se suverenitet i teritorijalni integritet svake države mora poštovati od strane svih zemalja. Mi verujemo da kosovski problem treba da se reši mirnim putem i kroz konsultacije i dijalog između zainteresovanih strana. Obavešteni smo o jednostranoj 'Deklaraciji o nezavisnosti Kosova'  i u toj deklaraciji postoji nekoliko pravnih problema". 


U martu 2008. godine, indijski ambasador u Srbiji, Adžaj Svarup, izjavio je: 
- Stav Indije o Kosovu je osao isti, a to je da se suverenitet i teritorijalni integritet svake države mora u potpunosti poštovati od strane svih drugih država. 

On je dodao i da "visok nivo podrške Indije Srbiji" može da se vidi u brojnim komentarima i člancima indijske štampe posle 18. februara, a istakao je da Kosovo "može da dovede do veoma opasnog presedana za slične slučajeve u svetu".

Bonus video: Navijači Olimpijakosa i Zvezde zajedno skandirali "Kosovo je Srbija"

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!