LIGA ŠAMPIONA, OSMINA FINALA: Dortmund kaznio Čelsijeve promašaje, Benfika nokautirala Briž u Belgiji

Novosti online

15. 02. 2023. u 22:57

UTAKMICAMA Borusija Dortmund - Čelsi i Klub Briž - Benfika, nastavljeno je takmičenje u osmini finale Lige šampiona. Borusija je na svom terenu savladala Čelsi rezultatom 1:0, dok je Benfika došla do pobede u Belgiji, rezultatom 2:0.

ЛИГА ШАМПИОНА, ОСМИНА ФИНАЛА: Дортмунд казнио Челсијеве промашаје, Бенфика нокаутирала Бриж у Белгији

FOTO: EPA

Moglo bi se reći da je drugi dan Lige Šampiona pomalo i razočarao. Samo dva gola, od toga jedan iz penala bili su sve što su večeras četiri učesnika osmine finala prikazala.

Derbi večeri zasigurno je bio duel odigran u Dortmundu, gde je domaća Borusija nošena fantastičnom atmosferom na svom "Signal Iduna Parku" dočekala londonski Čelsi.

FOTO: EPA

Plavci su u prvom delu i zatresli mrežu preko Tijaga Silve. Ali, glavni arbitar Mansan pokazao je da on neće biti priznat. Iskusni brazilski defanzivac je u skoku loptu zakačio rukom i na nedozvoljen način je sproveo u mrežu. 

Potom su usledile dve velike priliki za Čelsi, a obe je imao Žoao Feliks. Međutim, prečka je sprečila talentovanog Portugalca da golom na velikoj sceni povrati samopouzdanje koje mu očigledno manjka.

FOTO: EPA

Čelsi je nastavio sa ofanzivom, tim Grejema Potera propustio je još nekoliko polu-šansi, a onda je usledio šok za Engleze i delirijum na prepunom Signal Iduna Parku.

Adejemi je nestvarnim trkom sa jednog kraja, na drugi kraj terena, prešao čitavu odbrani rivala, a loptu poslao iza leđa nemoćnog Kepe Arizabalage.

Kako to obično u fudbalu, po nekom nepisanom pravilu, i biva, kazna je stigla. Bilo je to u 65. minutu, ali su gosti iz Londona imali i te kako dovoljno vremena da se vrate u meč.

Usledila je opsada gola Borusije, a Emre Džan sa gol linije spasio je svoj tim. Kobel je odbranio, lopta je od njegovih ruku krenula ka mreži nakon snažnog udarca Kulibalija, ali Emre Džan sjajnom anticipacijom i požrtvovanošću spašava čist gol, a rezultat do poslednjeg sudijkog zvižduka ostaje nepromenjen.

U drugom meču ove večeri Benfika je rutinski odnela pobedu u Belgiji. Prvi gol postigao je Žoao Mario sa bele tačke u 50. minutu, a konačnih 2:0, postavio je nekadašnji fudbaler Ajaksa, David Nereš, mirnim finišom u 89. minutu.

BORUSIJA DORTMUND - ČELSI 1:0

SASTAVI:

Borusija: Kobel – Salih, Zile, Šloterbek, Gereiro – Džan, Volf, Belingem – Brant, Ale, Adejemi.

Čelsi: Kepa – Džejms, Tijago Silva, Kulibali, Čilvel – Enco, Loftuk Čik – Ziješ, Mudrik, Feliks, Haverc.

KLUB BRIŽ - BENFIKA 0:2

SASTAVI:

Klub Briž: Minjole – Mata, Mehele, Hendri – Bučanan, Vanaken, Odoi, Onjedika, Mejer – Lang, Sova.

Benfika: Vlahodimos – Ba, Antonio Silva, Otamendi, Grimaldo – Florentino, Čikinjo, Aursnes, Žoao Mario, Rafa Silva – Ramos.

 

 

DRUGO POLUVREME

KRAJ MEČEVA!

89. minut - Benfika vodi 2:0! David Nereš lagano rešava situaciju 1 na 1.

78. minut - Neverovatno! Emre Džan sa gol linije spašava Borusiju. Kobel je odbranio, lopta je od njegovih ruku krenula ka mreži nakon snažnog udarca Kulibalija, ali Emre Džan sjajnom anticipacijom i požrtvovanošću spašava čist gol.

65. minut - Goooool! Kakav trk Adejemija! Dortmund praktično bez igre kažnjava sve propuštene šanse rivala. Delrijum na Signal Iduna Parku.

Snimak gola možete videti klikom OVDE.

57. minut - Konačno Borusija preti Čelsiju! Brandt je otvorio stopalo, šutirao u sam ugao gol koji čuva Kepa, ali Španac čita njegovu nameru i brani. Ostaje 0:0.

55. minut - Odlična intervencija Kobela, sjajno je iz slobodnog udarca po lopti raspalio Ris Džejms, ali čuvar mreže Dortmunda paradom sprečava prvi gol na meču.

50. minut - Gol, gol, gol! Benfika vodi na gostovanju u Belgiji. Žoao Mario trese mrežu sa bele tačke.

PRVO POLUVREME

45 +1 - Kraj prvog poluvremena i u Nemačkoj. Oskudan prvi deo meča, pamtiće se šansa Feliksa, sve ostalo bilo je za zaborav, ako se izuzmu dešavanja na tribinama i atmosfera koju su napravili navijači Borusije.

45+1 - Kraj prvog poluvremena u Belgiji, Briž - Benfika 0:0.

38. minut - Prečka! Žoao Feliks je predriblao Volfa, već savladao Kobela, ali je prečka spasila Borusiju iz Dortmunda.

37. minut - Ponovo Benfika preti iz vazduha. Ovoga puta Gustavo Ramoš je bio u izglednoj prilici, ali njegovo pokušaj glavom odlazi iznad prečke.

32. minut - Au kakav promašaj Feliksa! Čelsi je sada propustio odličnu priliku da utiša "žuti zid". Žoao Feliks je tukao sa 10-ak metara, mogao je da bira gde će poslati loptu, ali je ona otišla preko gola koji čuva Kobel.

27. minut - Velika šansa za Benfiku! U razmaku od samo tri minuta mogli su Portugalci u dva navratak do gola. Antonio Silva je sa svega 6,7 metara pucao glavom, da je pogodio bilo koju stranu Minjole bi bio nemoćan, ali njegov pokušaj odlazi preko prečke.

17. minut - Gol za Čelsi! Ali Mansan pokazuje da neće biti priznat. Tijago Silva je u skoku loptu zakačio rukom i na nedozvoljen način je sproveo u mrežu. Ostaje 0:0 na oba večerašnja meča.

Snimak ovog trenutka možete videti klikom OVDE.

15. minut - Londonski tim sada ima blagu inicijativu, nekoliko opasnih situacija pred golom žuto-crnih, ali i dalje bez ozbiljnije pretnje po gol Kobela.

10. minut - Mirna uvertira na oba meča osmine finala Liga šampiona, uvodnih 10 minuta bez značajnijih događanja pred golom neke od ekipa. 

1. minut - Mečevi su počeli! Vežite se polećemo. 

Čudesna atmosfera na "Signal Iduna Parku". Pogledajte kakvu su atmosferu napravili strastveni navijači Borusije iz Dortmunda. 

UOČI MEČA: BORUSIJA DORTMUND - ČELSI

'Milioneri'' su u sjajnoj formi, vezali su šest pobeda u svim takmičenjima i u odličnoj atmosferi dočekuju ovaj susret. Što se tiče gosta, Čelsi za vikend nije uspeo da upiše tri boda u lokalnom derbiju protiv Vest Hema i nikako da uhvati zalet i opravda novac koji je uložen u tim, ''plavci'' su tradicionalno ekipa koja odlično igra u Ligi šampiona, a i nastupi u njoj su jedina svetla tačka Grejama Potera od kada je preuzeo tim umesto Tomasa Tuhela. 

Borusija je zauzela drugo mesto u grupi ''G''. Bila je ispred Kopenhagena i Sevilje, dok je Mančester siti završio kao prvoplasirani. Domaćin je u grupnoj fazi ostvario dve pobede, odigrao tri remija i doživeo poraz od Siti na ''Etihadu''. Ako gledamo Bundesligu, Dortmundu tu ide veoma dobro. Vezao je pet ligaških pobeda, poslednju je ostvario protiv Verdera od kojeg je bio bolji pre četiri dana sa 0:2. ''Milioneri'' su ''ušati'' trofej osvojili jednom u svojoj istoriji, to je bilo 1997. godine kada su u finalu savladali Juventus rezultatom 3:1.

Čelsi se prošetao kroz prvu fazu zauzveši prvo mesto u grupi ''E'' sa 13 osvojenih bodova. Zanimljivo je da je grupnu fazu započeo porazom od Dinama i remijem sa Salcburgom, ali je onda dao gas i ostvario četiri uzastopne pobede za rutinski prolazak u osminu finala. ''Plavcima'' ne cvetaju ruže u Premijer ligi, iako su neporaženi na prethodna četiri susreta zauzimaju razočaravajuće deseto mesto. 

Ova dva tima se nikada do sada nisu susrela, tako da će im ovo biti prvi međusobni duel u istoriji.

Domaćin će biti bez Morej Bauze, Mukoka i Volfa.

Čelsi u Nemačku dolazi bez Obamejanga, Badijašila, Broje, Kantea, Maduekea, Mendija i Pulišića, dok su pod znakom pitanja nastupi Fofane, Kovačića, Sterlinga i Zakarije.

UOČI MEČA: Klub Briž - Benfika

Fudbaleri Klub Briža večeras od 21 sat na stadionu ''Jan Brejdel'' dočekuju ekipu Benfike u prvom meču osmine finala Lige šampiona. Biće ovo prvi meč između Briža i Benfike koji u svojoj dosadašnjoj istoriji nisu nikad odigrali čak ni prijateljsku utakmicu.

Klub Briž bio je pravi hit grupne faze u Ligi šapiona pošto je beležio veoma dobre rezultate, zahvaljujući čemu je i stigao do druge pozicije u grupi iza Porta, a ispred Bajera iz Leverkuzena i Atletiko Madrida, obezbedivši tako prvi put u klupskoj istoriji plasman u eliminacionu fazu elitnog takmičenja. Međutim, nastavak takmičenja u Ligi šampiona možda nije mogao da dođe u gorem trenutku za Klub Briž.

Ekipa Skota Parkera ima dosta problema kada igra pred svojim navijačima, pred kojima nema pobedu u poslednjih sedam utakmica računajući sva takmičenja. Briž je krajem prošle godine smenio i trenera pošto je uprava bila nezadovoljna rezultatima u belgijskom šampionatu pa je umesto Karla Hefkensa stigao Skot Parker. Ipak, to nije za sada donelo rezultate pošto je na sedam mečeva u Župiler pro ligi Klub Briž samo jednom pobedio uz pet remija i jedan poraz. U prethodnom kolu šampionata Briž je remizirao sa Rojal Unionom i snovi o odbrani titule su verovatno gotovi pošto zaostatak za vodećim Genkom iznosi 20 bodova.

Za razliku od Briža, Benfiki je ovo četvrti put u poslednjih 11 sezona da je stigla do eliminacione faze u Ligi šampiona. Benfika je bila prva u grupi ispred Pariz Sen Žermena zahvaljujući većem broju golova u gostima. ''Orlovi'' su bili u seriji od sedam utakmica bez poraza u svim takmičenjima, da bi prošlog četvrtka izgubili posle penala od Brage u četvrtfinalu Kupa Portugala. U Primeiri za sada ide sve po planu pošto Benfika ima samo jedan poraz i pet bodova više od drugoplasiranog Porta.

Klub Briž bi mogao protiv Benfike da zaigra bez Tadžona Bjukenana, Anreasa Skova Olsena i Ferana Jutgle koji imaju probleme sa povredama. Ukoliko zaista ne budu mogli da igraju, trener Skot Parker mogao bi da se odluči za određene promene pa bi umesto Bjukenana mogao da startuje Antonio Musa.

Za razliku od Klub Briža, trener Benfike Rodžer Šmit nema nikakvih kadrovskih problema i u Belgiji će izvesti najjači sastav, verovatno bez nekog većeg mešanja karata, pa se očekuje da u zadnjoj liniji budu Morato, Nikolas Otamendi, Antonio Silva i Aleks Grimaldo.

BONUS VIDEO: PETRIĆ UTUČEN NAKON BOLNOG PORAZA: "Moja naivnost i dobrota su nas koštale

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)