ŠTA TI JE TO TREBALO, MIHAJLO? Stigao na velika vrata u Premijer ligu i odmah zgrozio svet - ne može da se "opere" od optužbi za rasizam

Novosti online

31. 01. 2023. u 16:02

ENGLESKA javnost bila je zgrožena video snimkom u kom velika fudbalska ukrajinska zvezda - Mihajlo Mudrik, tokom recitovanja rep pesme izgovara reči sa rasističkom konotacijom.

ШТА ТИ ЈЕ ТО ТРЕБАЛО, МИХАЈЛО? Стигао на велика врата у Премијер лигу и одмах згрозио свет - не може да се опере од оптужби за расизам

FOTO: Tanjug/AP

Naime, radi se o TikToku video-snimku, koji je novi fudbaler Čelsija postavio na društvene mreže, a u kome je recitovao sporne rime.

On je repovao replike iz pesme Lil bejbija iz 2017., "Fristajl", i ponovio "N-reč", koja se pominje 16 puta u celoj pesmi, a koja se smatra jednom od najvećih rasističkih uvreda, jer na uvredljiv način govori o tamnoputosti ljudi čije je poreklo iz Afrike.

Iako je obrisan nakon reakcije, snimak je dostigao preko 214.000 pregleda i za mnoge će ublažiti uzbuđenje koje je izazvao Mudrikov pompezni prelazak u Premijer ligu.

FOTO: Tanjug/AP

Nakon što je naišao na veliku osudu, pre svega ostrvske, ali i svetske javnosti, odmah se oglasio i predstavnik trenutno jednog od najtalentovanijih igrača planete.

- Mihajlo duboko žali zbog bilo kakve uvrede koju je izazvao snimak. Njegova namera je bila samo da recituje tekst pesme. Mihajlo žali zbog te odluke i svesrdno prihvata da nije prikladna - rekao je predstavnik 22-godišnjeg fudbalera za "San", a preneo je "Skaj".

Uprkos svemu, teško da će tako lako ovo izvinjenje skinuti ljagu sa imena koje je već bačeno na mladu ukrajinsku zvezdu.

Podsetimo, Mudrik je ove zime iz Šahtjora iz Donjecka prešao u redove Čelsija, za sumu od 100 miliona evra, od čega je deo novca namenjen pomoći Ukrajini u ratu sa Rusijom.

Organizacija za borbu protiv rasizma u fudbalu "Kik it aut" osudila je upotrebu rasnih uvreda, bez obzira na kontekst.

- Upotreba takvih izraza važnih ličnosti u fudbalu može samo poslužiti da otera ljude od fudbala - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: STATUA ZA MESIJA:U Mar del Plati osvanuo spomenik kapitenu Argentine u čast titule svetskog šampiona

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja