KOLIKO KOŠTA "BOŽJA RUKA"? Lopta kojom je Maradona postigao dva najpoznatija gola u istoriji fudbala ide na aukciju (VIDEO/FOTO)

Novosti online

13. 10. 2022. u 16:55

FUDBALSKA lopta kojom je legendarni Dijego Maradona postigao dva možda i najpoznatija gola u istoriji najvažnije sporedne stvari na svetu sledećeg meseca biće ponuđena na aukciji u Velikoj Britaniji.

КОЛИКО КОШТА БОЖЈА РУКА? Лопта којом је Марадона постигао два најпознатија гола у историји фудбала иде на аукцију (ВИДЕО/ФОТО)

Foto: Printskrin

Procenjuje se da bi ova lopta na aukciji, koju će 16. novbembra organizovati poznata aukcijska kuća Grejam Bad, mogla da dostigne cenu između dva i po i tri miliona funti (2,9 do 3,47 miliona evra ili ako hoćete 340 do 410 miliona srpskih dinara).

Lopta, legendarni "tango asteka" kojim se igrao Mundijal u Meksiku 1986. godine, je u vlasništvu Tunižanina Alija Benasera, glavnog sudije na pomenutoj utakmici odigranoj 22. juna 1986. godine na stadionu Asteka u Meksiko sitiju. 

El Pibe je na toj utakmici postigao dva gola koja će zauvek ostati upamćena, jedan koji je poznat kao "Božja ruka" i drugi prozvan "Golom veka", a kojima je Argentina sa 2:1 pobedila Englesku u četvrtfinalu na putu do druge titule šampiona sveta.

Treći gol na toj utakmici takođe je značajan jer je to bio šesti pogodak Garija Linekera na Mundijalu, čime je engleski fudbaler zauzeo prvo mesto na listi strelaca i zaslužio "Zlatnu kopačku".

Vodeći pogodak Maradona je postigao posluživši se rukom, kojom je preusmerio loptu preko istrčalog Pitera Šiltona, ali ni glavni ni pomoćni sudija to nisu videli pa je gol priznat. 

- Nisam mogao da dobro vidim situaciju. Oba igrača, Šilton i Maradona, bili su mi okrenuti leđima. Prema Fifinim preporukama, izdatim pre turnira, pogledao sam prema pomoćniku kako bih potvrdio da je gol regularan - on se kretao prema sredini igrališta čime je dao do znanja da je sve bilo u redu i da pogodak treba da se prizna  - izjavio je Benaser.

Tunižanin je u svoju odbranu dodao i da mu je posle utakmice prišao tadašnji selektor Engleske Bobi Robson i rekao da je za sve kriv pomoćni sudija.

- Ti si dobro obavio posao, ali pomoćnik je bio neodgovoran - rekao je navodno ser Bobi.

Sudijama je malo pomogao i Maradona koji je odmah podigrao ruke u znak slavlja a kada je video da sudija ne pokazuje na centar, pozvao je svoje saigrače da se okupe oko njega i oni počnu da slave gol.

- Sada mogu da kažem ono što tada nisam mogao, što sam nazvao "božjom rukom". Ma, kakva božja ruka, bila je to Dijegova ruka - priznao je Maradona, ali i dodao da je to bila njegova mala osveta za poraz Argentine u Ratu za Folklande.

Inače, lopta je došla između Šiltona i Maradone nakon što ju je loše zahvatio Stiv Hodž, engleski reprezentativac koga je posle utakmice, da li slučajno ili ne, Maradona izabrao da sa njim razmeni dresove. Ta Maradonina plava desetka prodata je nedavno za rekordnih devet i po miliona evra na aukciji kod Sotbija.

FOTO: Arhiva novosti

Samo četiri minuta nakon ovog gola usledio je drugi. Dijego je, u stilu tadašnjeg najboljeg slalomaša sveta Marka Đirardelija, prošao petoricu engleskih igrača. Zapravo četvoricu, jer ga je Teri Bačer u jednom trenutku ponovo stigao, a Pibe ga je i drugi put prešao. Osim Bačera, kapije ovog slaloma glumili su Piter Berdsli, Piter Rid i Teri Fenvik.

Osim ove čiste genijalnosti neprevaziđenog Maradone, ostaće upamćen komentar urugvajskog reportera Viktora Uga Moralesa:

- Hvala ti Bože na fudbalu, na Maradoni, na ovim mojim suzama, hvala ti za ovo Argentina dva, Engleska nula - govorio je između ostalog u transu Morales.

Maradona je preminuo pre nešto manje od dve godine, a tuniški sudija  smatra da je sada pravo vreme da vrednu memorabiliju podeli sa svetom.

Izrazio je nadu da će kupac loptu izložiti u javnom prostoru.

Uz loptu, na aukciji će se naći i njegova sudijska majicasa tog meča, kao i dres s Maradoninim potpisom koji je kasnije dobio na poklon od Dijega.

FOTO: Privatna arhiva

BONUS VIDEO: Predstavljamo stadione za SP 2022: Al-Tumama, nagrađeni projekat

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna