"PARNI VALJAK" PONOVO MELJE! Crno-bela rapsodija u Humskoj, Partizan konačno zablistao na svom stadionu

Novosti online

11. 09. 2022. u 22:04

FUDBALERI Partizana danas u okviru 11. kola MocartBet superlige Srbije dočekali lučansku Mladost i stigli do ubedljivog trijumfa rezultatom 6:0.

ПАРНИ ВАЉАК ПОНОВО МЕЉЕ! Црно-бела рапсодија у Хумској, Партизан коначно заблистао на свом стадиону

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

Neka lepša vremena za navijače Partizana. Izgleda da je krizi i definitivno došao kraj, a da je Gordan Petrić već dobrano implementirao svoje taktičke zamisli u igru "parnog valjka". Ponovo vice-šampion Srbije deluje kao ekipa koja može da napadne tron, ceo narativ oko kluba se menja, a momci na terenu izgaraju do poslednje kapi znoja i ginu za crno-beli dres. 

Krenuo je domaćin silovito u današnjem meču protiv Mladosti. Ubitačan tempo od prvog sudijskog zvižduka lomio je momke iz Lučana, gol je "visio u vazduhu" prvih 15 minuta, nizale su se šanse i opasni napadi, ali se početni pritisak nije reflektovao i na rezultat, pa je na semaforu i dalje bilo 0:0.

Usledio je period igre u kome je gost konsolidovao svoje redove, pokazao da nije došao sa belom zastavicom u Humsku, i baš kada je delovalo da će presing po celom terenu i želja da se nadigravaju sa favoritom dati svoje rezultate, Mladost propušta veliku šansu.

A onda... kako to obično i biva u fudbalu, usledila je surova kazna. I to kakva, ona najstroža.

Igrač iz Lučana je igrao rukom u svom kaznenom prostoru, a prvi sudija meča pokazao je na belu tačku. U 39. minutu odgovornost je preuzeo Rikardo Gomeš i doneo prednost crno-belima razornim udarcem sa 11. metara.

Isti igrač duplirao je prednost Partizana, nakon što je ponovo pokazao svoj "njuh" za gol i "predatorski" instinkt. Šutirao je mladi Terzić nakon što se sa desnog boka stuštio ka golu protivnika, a sa mnogo osećaja i iskustva Rikardo je glavom promenio let lopte i matirao golmana Samčovića za miran odlazak na odmor.

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

A onda, još bolji Partizan je izašao pod reflektore drugog najvećeg stadiona u Srbiji. Od prvog minuta se osetilo da su crno-beli gladni golova, ali su uprkos velikom broju šansi "grobari" čekali na naredni gol sve do 59 minuta. 

Očigledno se radilo dobrano na prekidima u Humsoj. Izgleda da je Petrićevo iskustvo igranja u Škotskoj, poznatoj po jakoj prekid igri, donelo novu snagu u napadačkom arsenalu Beograđana. Živković je maestralno izveo korner, u osrtvskom stilu, a oštru loptu u gol je sproveo štoper Partizana Igor Vujačić.

Već pet minuta kasnije Rikardo posle het-trika u prethodnom kolu, stiže i do drugog uzastopnog. I to kakvog! Pokazao je golgeter sa Zelenortskih ostrva kakav je majstor i udarcem iz kolena na asistenciju agilnog Dijabatea koji je plesao po travi u prestonici matirao golmana Samčovića. 

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

Petrić je potom promešao karte, odmorio svoje glavne adute za evropske horizonte i uveo crno-belu mladost. 

A svoju šansu na najbolji mogući način iskoristio je Samed Baždar koji je u 78. minutu postigao svoj prvenac na domaćem terenu, nakon što je ove godine već tresao mrežu Javoru u Ivaljici. 

"Tačku na I", stavio je Aleksandar Lutovac u 81. minutu.  

DRUGO POLUVREME: Partizan - Mladost (6:0)

90. minut - Kraj utakmice! Nije bilo potrebe za nadoknadom vremena, pa je glavni sudija meča po isteku 90. minuta označio kraj susreta. 

87. minut - Lutovac je odigroa povratnu loptu ka Uroševiću, ali je udarac kapitena Partizana izblokiran.

81. minut - Ilić ubrzo po ulasku sa klupe dobija žuti karton.

80. minut - Crno-bela rapsodija! Lutovac povećava prednost na 6:0.

76. minut - Partizan melje, puče petarda u Humskoj! Baždar se na najbolji mogući način odužio za poverenje Petriću. Samo što je ušao, ovaj talentovani klinac trese mrežu. Ovo će zauvek pamtiti. Prvenac na domaćem terenu u Humskoj. 

73. minut - Vreme je da i Rikardo ode na zasluženi odmor. Put klupe sa njim će poći i Vujačić, a u igru će Baždar i Ilić. 

72. minut- Umalo da Rikardo i četvrti put ove noći zatrese mrežu. Ponovo je Partizan bio opasan iz prekida, udarac iz ugla završava na glavi rekordera parnog valjka, ali sa svega nekoliko metara udaljenosti lopta odlazi preko gola.  

70. minut - Odbrana Mladosti na velikim mukama. Kao na traci se nižu šanse domaćina. Lutovac i Belić su propustili izgledne prilike za crno-bele.

66- minut - Nemanja Jović je u igri, izlazi Dijabate, ponovo je briljirao na terenu i zasluženo dobio ovacije "grobara" i publike na stadionu u Humskoj. Petrić čuva svoje adute za evropska nadmetanja. 

64. minut - 4:0! Dijabate proigrava Rikarda Gomeša, a ovaj prelepim udarcem iz kolena stiže do svog het-trika. Hirurški precizan udarac za oduševljenje malobrojne publike na stadionu Partizana. 

58. minut - 3:0 za Partizan! Milimetarski precizan centaršut Živkovića iz kornera a Vujačić oštru loptu šalje u mrežu Mladosti. 

54. minut - Nova velika prilika za parni valjak. Rikardo je umalo postigao het-trik, iskoristio je kiks odbrane Mladosti, našao se najbolji strelac domaćeg šampionata oči u oči sa golmanom Samčovićem, ali je golman Mladosti izašao kao pobednik iz ovog duela. 

53. minut - Stativa! Partizan ne koristi još jednu priliku. Ponovo je Urošević kreirao šansu, Terzić je primio loptu, strašnim lažnjakom izbacio protivnika i onda njegov šut završava na stativi.

50. minut - Andrade pokazuje svoju agilnost i strašan dribling. Mladost mora da ga seče oštrim faulovima, poslednji je bio na samoj ivici kaznenog prostora. Ostala je dilema da li je penal, ali sudija odmahuje i pokazuje samo na slobodan udarac za crno-bele. 

49. minut - Mešavina uzdaha i aplauza na stadionu u Humskoj. Andrade je pokušao iskosa sa nekih 20 metara, ali njegov snažan udarac je prozujao tik pored stative gostiju.

46. minut - Odmah preti Partizan. Belić je probao sa dalekometnim šutem, lopta odlazi daleko van okvira gola. 

PRVO POLUVREME: Partizan - Mladost (2:0)

45. minut - Gol! 2:0 za Partizan, Ponovo taj čudesni Rikardo, šutirao je Terzić ali je Rikardo sjajno procenio let lopte i sproveo je u mrežu rivala. 

42. minut - Filipović ipak ne može da nastavi. Veliki hendikep za Petrića, Marko Živković je u igri. 

40. minut - Gol za Partizan! Rikardo je preuzeo odgovornost i izveo najstrožu kaznu. Partizanova gol-mašina strahovitim udarcem savladala je golmana Samčovića. 

39. minut - Penal za Partizan! Loša intervencija odbrane Mladosti, igrao je rukom jedan od defanzivaca gostiju, sudija pokazuje na belu tačku. Sve je bilo čisto. 

38. minut - Terzić je izveo korner, išla je lopta na glavu Rikarda ali odbrana Mladosti otklanja opasnost. Novi korner za crno-bele. 

35. minut - Deluje da je sve u redu sa desnim bekom domaćina, Petrić može da odahne, Filipović je ponovo u igri. 

33. minut - Filipović ne može da ustane. Doktor Petković je na terenu kako bi mu ukazao neophodnu pomoć. Vidljivo je da prolazi kroz veliku bol, hramljući napušta teren. Ostaje da se vidi da li će moći da se vrati nakon intervencije medicinskog osoblja.  

30. minut - Potpuno se regenerisala Mladost. Presing po celom terenu, prepušten posed protivniku svesno. Partizan ne liči na onu ekipu iz uvertire meča, ali ne svojom krivicom, imponuje način na koji igraju momci iz Lučana u proteklih 20-ak minuta. 

24. minut - Prva velika šansa za goste. Slobodan udarac sa strane završio je u srcu kaznenog prostora domaćih, a onda Ješić nebranjen iz voleja šutira. Lopta odlazi visoko preko gola Popovića. Gosti su prvi put zapretili, i to kako! Malo koncentracije igrača Mladosti je nedostajalo da dođe do promene rezultata. 

23. minut - Nakon početne ofanzive Partizana ekipa Mladosti je konsolidovala svoje redove. Rovovska borba na sredini terena za svaku loptu. 

22. minut - Prvi žuti karton na meču pokazan je Filipoviću, defanzivac Partizana je na "tankom ledu", moraće da bude i te kako obazriv, ostalo je još mnogo do kraja meča. 

17. minut - Filipović je pokupio loptu, odlično dodavanje ka mladom Terziću on se stuštio sa desnog boka i proigrao Andradea koji je iz prve šutirao, ali bez veće opasnosti po golmana Samčovića. 

14. minut - Nešto mirniji period igre, crno-beli pletu mrežu oko gola rivala koji se sabio u svom kaznenom prostoru i vreba šansu iz kontri.  

10. minut - Urošević se već poradovao i video loptu u golu! Sjajno je kapiten parnog valjka proigrao Rikarda, ovaj se znalački zagradio, pucao iz okreta, ali, nedostajalo je malo bolje realizacije da Partizan povede. Lopta od odbrane gostiju završava u korneru. 

8. minut - Partizan deluje nadahnuto, sve pršti od energije i tempa u taboru vice-šampiona Srbije na startu utakmice. Nova prilika, ovoga puta je nakon centaršuta Belić pokušao glavom sa svega nekoliko metara udaljenosti, ali lopta je otišla iznad gola. 

5. minut - Kakva šansa za crno-bele! Urošević je odigrao sjajnu loptu u prostor za Dijabatea koji je ostao nemarkiran, i sa svega 6,7 metara novi miljenik grobara šutirao je pravo u golmana gostiju. 

2. minut - Sada je jasno, Partizan definitivno u formaciji 4-2-3-1, Patrik Andrade će igrati istureniji u veznom redu i pokušati da u ofanzivnim zadacima pomogne sunarodniku sa zelenortskih ostrva Gomešu. 

1. minut - Kapiten i najbolji strelac Mladosti Milan Bojović je ostao na travi i uplašio klupu gostiju, srećom iskusni golgeter se brzo pridigao i moći će da nastavi meč.

18:35 - Gordan Petrić je ponovo odlučio da promeša karte, u sastavu crno-belih su čak trojica centralnih vezista. Ostaje pitanje da li će strateg Partizana sa 3-4-2-1 preći na 4-3-3 ili će Andrade igrati ofanzivnije u sistemu 4-2-3-1.

SASTAVI: Partizan - Mladost Lučani

Stadion: "Stadion Partizana"

Partizan: Popović, Filipović, Vujačić, Marković, Urošević – Belić, Fejsa, Andrade – Dijabate, Terzić, Gomeš.

Mladost: Samčović, Ćirković, Vesnić, Dunđerski, Udovičić – Babić, Jojić, Gordić, Mirić, Ješić – Bojović.

UOČI MEČA

Uz činjenicu da je Crvena zvezda u prethodnom kolu kiksnula protiv TSC, i sa mišlju da u Humskoj crno-beli još nisu osetili slast pobede nema sumnje da motiva izabranicima Gordana Petrića sigurno neće manjkati.

Prosto neverovatno zvuči činjenica da posle osam odigranih utakmica Partizan još nije upisao prva tri boda u svom hramu fudbala. Ruku na srce, evropski izazovili uticali su na to da na svom stadionu odigraju samo dva meča, remi sa najvećim rivalom - Crvenom zvezdom i podela bodova sa ekipom iz Bačke Topole, kada je još na klupi bio Ilija Stolica označili su dug post vice-šampiona Srbije.

Mnogo toga se u redovima Partizana promenilo, tim ponovo odiše šampionskim mentalitetom, Gordan Petrić je svojim dolaskom ulio novu dozu optimizma među navijače beogradskog tima, pa će gostovanje najlošije gostujuće ekipe biti idealna prilika da se Natho i družina ponovo raduju sa najvatrenijim pristalicama svog kluba. 

FOTO: M. Vukadinović

Sa druge strane u prestonicu ekipa Mladosti dolazi na krilima velikog trijumfa od 4:1 u prošlom kolu protiv Javora u potrazi za prva tri boda na strani ove sezone, a za to će im biti potrebno da "skinu skalp" velikana našeg fudbala.  

Mladost važi za ekipu koja igra dopadljiv fudbal, igra za gol više i ne preza od toga da izvrši visok presing i napadne i ekipe koje važe za izrazite favorite, pa bi ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu mogli da uživaju u pravoj goleadi na nekadašnjem stadionu JNA.

Ovaj duel biće i svojevrstan obračun dva najbolja strelca domaćeg šampionata, crno-bele gol-mašine, Rikarda Gomeša i ubojitog golgetera momaka iz Lučana, Milana Bojovića. 

Rikardo je dao Mladosti tri gola na pet utakmica. Na prve dve kad je došao iz Portugala nije zatresao mrežu, na poslednje tri svaki put jeste. Bojović po klub čije je mlađe kategorije prošao, ali nikad za prvi tim nije debitovao, koban je bio četiri puta na 16 mečeva u karijeri. Od toga tri kao član Lučanaca, dok je premijerni autorizovao u Vojvodini.

Standings provided by SofaScore LiveScore

REČ TRENERA

Trener fudbalera Partizana Gordan Petrić rekao je da bi sve osim pobede u predstojećem meču protiv Mladosti bilo neuspeh i istakao da njegov tim mora da iskoristi to što će u osam od narednih 11 utakmica biti domaćin.

- Mi smo sutra favoriti. Sve osim pobede bila bi katastrofa i loš rezultat za nas, onda bismo se vratili na staro. Gledao sam uživo Lučane protiv Čukaričkog. Iskusna ekipa, imaju Neška Milovanovića u stručnom štabu koji zna da se takmiči, zna da igra. Mi se pitamo sutra - izjavio je Petrić na današnjoj konferenciji za medije.

FOTO: FK Partizan

Gordan Petrić uoči meča istakao je i jedan zanimljiv podatak, a koji sigurno raduje sve u taboru tima iz Humse.

- Ono što je bitno, od 11 utakmica do pauze, osam igramo kod kuće i to treba da iskoristimo i da skupljamo maksimalan broj bodova. 

"Ferguson mi pričao o balansu"

Iskusni stručnjak je potom otkrio da teži tome da mu ekipa bude izbalansirana i da je taj savet dobio od legendarnog trenera Mančester junajteda Ser Aleksa Fergusona.

- Kad dođete na to da uzimate igrača, nemate veliki izbor. Ne bih voleo da pogrešimo u izboru. Voleo bih da napravim balans. Ja sam stalno pričao o balansu, ali ranije kao igrač nisam znao šta je to. To sam pitao Fergusona. Pitao sam zašto mu je O'Šej igrao desnog beka. On mi je rekao: "Balans". Kad igraš Premijer ligu, treba ti šest visokih igrača da bi branio prekide. Ja bih voleo da imam taj balans. Ako imam tri igrača slična - Belić, Traore, Fejsa, treba mi različitost. U tom balansu bih voleo da ne pogrešim - zaključio je Petrić.

Mladost iz Lučana je posle dva neuspeha uknjižila drugu prvenstvenu pobedu i trenutno zauzima 11. mesto sa devet bodova. Mada su bili u negativnoj seriji rezultata, napad je bio efikasan (16 golova), ali se odbrana nije proslavila sa 20 primljenih pogodaka. Pobeda nad Javor Matisom unela je spokoj u redove superligaša iz Lučana pred duel sa Partizanom i reprezentativnu pauzu.

- Posle najbolje igre u prvenstvu i ubedljive pobede nad Javor Matisom, što nam je bio cilj da, sa nova tri boda, mirnije gledamo prema nastavku prvenstva. Sve nam je funkcionisalo sa i bez lopte, u defanzivi. Nismo dozvolili rivalu da stvori šanse, mogla je pobeda biti ubedljivija da smo iskoristili bar neku od 4-5 prilika - kaže trener Dragiša Žunić u osvrtu na prethodni duel i sve misli su usresređene ka narednom rivalu Partizanu.

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

- Imaju odlične individualce, Dijabate i Rikardo odskaču i od njih nam preti najveća opasnost. Na svim pozicijama su pokriveni sa bar po dva kvalitetna igrača. Odlazimo kompletni uz ogradu opterećeni kartonima i sitnim povredama. Pokušaćemo da pružimo što veći otpor renomiranom protivniku, neće nas zavarati njihov umor od puta u Slovačku. Imaju veliki roster I za svaku poziciju imaju alternativu. Ukoliko se ukaže prilika da dođemo do pozitivnog rezultata daćemo sve od sebe da u tome uspemo - kaže Žunić svestan snage i kvaliteta velikog rivala. Naglašava da će reprezentativna pauza dobro doći jer posle Partizana slede dueli sa TSC-om i gostovanje Novom Pazaru.

BONUS VIDEO: Vlahović novi rekorder - pet najvećih transfera srpskih fudbalera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)