LIGA ŠAMPIONA ČEKA MUDRIJEG: Makabi i Zvezda odigrali nestvaran meč, crveno-beli čak i preokrenuli, ali im treba trijumf u Beogradu (VIDEO)

Novosti online

17. 08. 2022. u 22:51 >> 22:52

CRVENA Zvezda je čak i vodila u Izraelu, gde je održan prvi deo njene završne borbe za plasman u Ligu šampiona, a na kraju je poražena krenula za Beograd: srpski prvak je izubio od ekipe Makabija u Haifi sa 3:2 (1:2), pa će sledećeg utorka od 21 čas, kada se na Marakani igra revanš, morati da trijumfuje ne bi li ostvario svoj najveći cilj u ovoj sezoni.

ЛИГА ШАМПИОНА ЧЕКА МУДРИЈЕГ: Макаби и Звезда одиграли нестваран меч, црвено-бели чак и преокренули, али им треба тријумф у Београду (ВИДЕО)

FOTO: FK Crvena zvezda

A kakva je samo utakmica bila na stadionu "Sami Ofer", pred 30.000 glasnih Izraelaca i nešto više od stotinu "delija"...


Isprva je domaćin pokazao svu svoju fudbalsku raskoš i delić repertoara kojim je eliminisao Olimpijakos, pa je Zvezdu sabio u njen šesnaesterac, dao joj i gol, a mogao već tada još neki.


Ipak, polovina prvog poluvremena koja je pripala domaćinima dovela je do važne odluke trenera gostiju, Dejana Stankovića, koja je i usmerila meč u potpuno drugom toku nakon što je Makabi u 18. minutu poveo. 


Tada je Haziza na desnom krilu umakao Rodiću, uputio loptu ka petercu, a Milan Borjan je samo malo skrenuo ka korpulentnom Pijerou. Napadač domaćih se lako zagradio od pokušaja Erkovića i doneo prednost Makabiju, ali to nije uzdrmalo Zvezdu onolko kako su se domaćini nadali.


Jer, videvši da formacija 4-2-3-1 ima "bočne" probleme u prostoru između defanzivnog kvarteta i trija koji su činili Bukari, Katai i Ivanić, rešio je Stanković da promeni sistem igre u 4-3-3. Tako su Pešiću u napadu pridružili Katai i Bukari, a Ivanić nešto povučenije - Kangi i Kangvi, čime je taj "triling" uspeo da zatavori sve rupe koje su se pojavljivale ispred četvorke koja je bila najbliža Borjanu.


Ta promena donela je i "smirivanje strasti" u odbrambenim zadacima, odsustvo panike unelo je smirenje, a ono je dovelo i do boljih ofanzivnih rešenja.


I, iz minuta u minut, Zvezda je počela da ostvaruje svoje ciljeve - prvo da prebaci težište zbivanja na suparničku polovinu, potom da izjednači preko Pešića u 27. minutu kada ga je lopta pogodila prilikom šuta Kataija, a sve je krunisano preokretom u 40. minutu, kada je Kanga uputio izuzetno precizan udarac sa 18 metra, posle mudre "povratne" lopte Bukarija u dotadašnjoj situaciji 3-na-3.

Ali, ako je nešto bilo jasno posle svega viđenog, i do tada u ovom meču, i u prethodnim kvalifiakcionim nastupima Makabija, to je da je upitanju ekipa koja ume da "doda gas" kada joj je to veoma bitno.


Upravo to su domaćini uradili od samog početka drugog poluvremena i, izjednačivši lepim golom glavom koji je već u 51. minutu postigao Pijero, uspeli su dve stvari. Jedno je da opet "probude" svoju glasnu publiku, a drugo da unesu nervozu u gostujući tim.

Ta nervoza se ogledala i u nekoliko loših Zvezdinih defanzivnih procena posle drugog primljenog gola, ali i u 61. minutu kada je Zaziza upisao svoju zvanično drugu, a zapravo treću asistenciju. Loptu je s desne strane dodao Šeriju, čiji je udarac levicom ostavio "ukopanog" Borjana, kome je verovatno zasmetala pozicija Milunovića, koji se nalazio ispred pomenutog igrača Makabija, te nije ni video da je počeo pokret koji dovodi do šuta


U nastavku utakmice oba trenera su posegla za nekim inovativnim taktičkim rešenjima, koja nisu donela promenu rezultata. Na momente je tome bio bliži domaćin, a u 84. minutu Zvezda, kada se Kangva našao dvaput u šansi.


Na kraju, uz pomenutih 3:2, rivali će se "preseliti" u Beograd, gde će sledećeg utorka pasti odluka ko ide u grupnu fazu Lige šampiona, a ko se seli stepenik niže, u jednu od grupa Lige Evrope.

KRAJ! Makabi Haifa - Crvena zvezda 3:2

90' - Nova šansa za domaćine, centaršut s leve strane poslao je loptu kroz peterac crveno-belih, ali Rukavicja nije uspeo da stigne do lopte, bacivši se između Dragovića i Milunovića

90' - Strelac trećeg Makabijevog gola, Šeri, koji se razgorpadio u drugom poluvremenu, šutirao je s distance, no neprecizno

90' - Igraće se još pet minuta.

89' - Bliži se kraj meča, delovalo je da će se sve privoditi kraju mirno, a onda je Planić napravio nesporazum sa golmanom Koenom, lopta im je pobegla, ali nije mogao do nje da stigne Ben. Iznenadna polu-šansa za Zvezdu.

84' - Dve šanse za Zvezdu! Prvo je Koen u poslednji čas izbio loptu u korner posle centaršuta Kangve, da bi nakon kornera Bena, baš Kangva pripretio, ali je ostalo 3:2 za Makabi.

81' - Pokušaj Mitrovića iskosa s leve strane poslao je loptu nedovoljno precizno, pokraj gola Makabija.

80' - Dosta taktičkih promena na obe strane, ali u poslednjih pet, šest minuta bez novih šansi za promenu rezultata.

76' - Dolev Haziza, možda i najbolji igrač domaćih na ovom meču, dvostruki asistent, ustupa svoje mesto klupskom kolegi, na terenu je Abu Fani

75' - Odlična intervencija Borjana, nogom je zaustavio napad rivala na oko 18 metara od gola Zvezde. Brza akcija Makabija se desila posle požrtvovanog bacanja Rukavicje i kontre koja je usledila.

73' - Prilična promena u Zvezdinoj formaciji. Sanogo i Srnić su na pozicijama zadnjih veznih, ispred njih je Kanga, dok je Kangva otišao na levo krilo, Katai stoji centralno i to istureno, a Mitrović desno. U napadu je Ben, ali ne kao klasični špic.

72' - Pomenuta dva igrača Zvezde ulaze u igru, teren napuštaju Pešić i Ivanić.

71' - Sprema Stanković nove promene. Sanogo i Ben se spremaju da uđu u igru.

70' - Rukavicja menja dvostrukog strelca, Pijeroa, u domaćoj ekipi.

66' - Nešto mirniji period meča...

63' - Dve izmene kod domaćih, ušli su Menehem i najbolji strelac Makabija, Acili, a izšli Kornu i David.

62' - Gol, 3:2! Šeri je šutirao sa oko 17 metara, levicom pogodio levi ugao gola Zvezde! Od Dragovića, koji je bio pred igračem Makabija, Borjan nije ni video da je započela kretnja tela za šut, a kada je primetio šta se dešava - već je bilo kasno...

FOTO: FK Crvena zvezda

60' - Mitrović menja Bukarija.

59' - Bukari je ostao da leži na zemlji posle jednog duela, pokazuje da ga boli leva noga. Da li je grč u pitanju, ili nešto drugo... Tek, zagreva se Stefan Mitrović.

56'  - Neuobičajena situacija za Zvezdinu "desetku" - već u 56. minutu Aleksandar Katai izlazi s terena, zamenio ga je Slavoljub Srnić.

54' - Probudila se publika u Haifi, ceo stadion opet navija za svoje ljubice, a Zvezda je prilično brzo izgubila loptu usled brzopletosti na sopstvenoj polovini, za šta je "kriv" presing suparnika.

53' - Nova prilika za Makabi, kapiten Lavi je izveo polu-volej posle kornera, a lopta je , snažno upućena, otišla preko prečke.

51' - Gol! Pijero, glavom posle centaršuta s levog krila, donosi 2:2! Nadmudrio je, "nadskočio" Milunovića i glavom poslao loptu nedobranjivo, pa ni parada Borjana nije uspela da spreči izjednačenje.

50' - Kanga je izveo korner (i to nakon što je prvo pozdravio pristune "delije"), a onda je lopta pogdila Ivanića, pa su je osvojili domaćini

50' - Lepa akcija Ivanića i Pešića, posle čijeg duplog pasa je Zvezda izborila korner s desne strane

48' - Velika borbenost na svakom delu terena. Krenuli su silovito i jedni i drugi.

47' - Bukari je dobio žuti karton samo što je počelo drugo poluvreme.

46' - Počeo je drugi deo utakmice!

Ekipa Zvezde u Haifi / FOTO: FK Crvena zvezda

KRAJ POLUVREMENA, i to kakvog. Zvezda vodi sa 1:2 u gostima, iako je isprva bila poput boksera na konopcima, grogirana, uz primljeni gol i prilične probleme u organizaciji igre. Ali, izdržavši početne nalete domaćih, umirila je i njih publiku golovima koje su postigli Pešić, kada ga je pogodila lopta prilikom šuta Kataija, odnosno Kanga. Zvezda je uspela da smanji vreme u kome rival ima loptu na 55%, a u šutevima da se približi na 10:6. Ono što je mnogo važnije od toga, naravno, je rezultat. A on je odličan po goste iz Beograda.

42' - Vratila se i isprva poljuljana sigurnost Strahinji Erakoviću, rešava sada situaciju jedan na jedan sa lakoćom i Zvezda osvaja loptu, posle čega je Šeri faulirao Kangu na "gostujućoj" polovini terena.

39' - GOL! Kanga donosi vođstvo Zvezdi! Pešić je s leve strane dodao loptu u sredinu Ivaniću, ovaj desno Bukariju, koji je u situaciji 3-na-3 dobro razmislio i još bolje uradio: vratio je loptu unazad, a Kanga uputio izuzetno precizan udarac sa oko 18 metara u dalji ugao - 1:2!

38'  - Bukari beži svom čuvaru po desnom krilu Zvezdinog napada, šutira iskosa - golman Koen iz drugog pokušaja hvata tu loptu

37' - Milunović se odlično zagradio kada je ka lopti krenuo snažni napadač Makabija Pijero, pa je izašao kao pobednikiz tog duela.

35' - Još jedna velika prilika za Zvezdu! Pešić je dobio loptu od Bukarija, izbio  pred golmana Makabija, na oko 3-4 metra od njega, a s tolike udaljenosti nije uspeo da ga savlada. Druga kolosalna šansa Zvezde posle izjednačenja...

32' - Umirili su crveno-beli one napade domaćih (koji vode sa 8:1 u šutevima), lakše osvajaju loptu, a i "lakše se diše" posle izjednačenja u ekipi Zvezde, što se vidi i po boljim potezima na terenu

29' - Kakva šansa za Zvezdu! Ivanić je idealno uposlio Milana Rodića na levoj strani, gde se ubacio iza leđa odbrane, onda centrirao na drugu stranu terena, a Bukari, koji je bio potpuno sam, sa oko 12-13 metara, poslao je "projektil" iznad prečke! Velika, velika šansa... Dejan Stanković se uhvatio za glavu, u neverici.

Aleksandar Pešić slavi gol Crvene zvezde u Haifi protiv Makabija / FOTO: FK Crvena zvezda

27' - Gol! 1:1 je, Zvezda je izjednačila! Katai je izdržao jedan duel na oko 18 metara od "mete", šutirao po zemlji, a lopta na svom putu zakačila Pešića, promenila putanju dovoljno da prevari golmana Koena i oduševi i Dejana Stankovića i sve u crveno-beloj ekspediciji, ali i stotinak "delija".

26' - Zvezda prvi put posle duže vremena malo duže ima loptu u svom posedu.

23' - Pešić je otrčao na desno krilo i preneo Stankovićevu poruku Bukariju. Izgleda da će se promeniti formacija Crvene zvezde. Umesto 4-2-3-1, verovatno će se preći na 4-3-3, jer će se Pešić, Katai i Bukari "poravnati" kao najistureniji, a Ivanić pridružiti Kangi i Kangvi na sredini terena. Inače, posle 23 minuta igre, 96 - 55 je odnos u dodavanjima u korist domaćih, koji imaju loptu 59% vremena.

21'  - Zvezda je brzo izgubila loptu posle polaska s centra, pa napravila prekršaj na levoj strani svoje odbrane, tik uz šesnaesterac, ali se nekako odbranila. A dok se spremala za novi napad, Dejan Stanković je pozvao Aleksandra Pešića da mu nešto kaže uz aut-liniju, a potom se drao ka nekome na centru terena (verovatno ka sudiji?) i psovao...

19' - Erupcija oduševljenja na stadionu, na čijim tribinama je skoro 30.000 ljudi (potražnja za kartama je bila dvostruko veća). Domaćin je poveo kada je Haziza nadmudrio Rodića probivši se po desnoj ivici kaznenog prostora, a onda centrirao nisko na ivicu peterca. Golman Zvezde, Milan Borjan, na kratko je promenio putanju lopte, bacivši se i rukavicom je zakačivš, ali je snažni Pijero tad uspešnim zagrađivanjem potpuno onemogućio Erakovića da priđe lopti, te je sa oko šest metara zatresao mrežu gostiju iz Beograda.

18' - GOL! Makabi vodi! Korpulentni Pijero je strelac - 1:0.

15' - Odlična intervencija Kangve! Pijero je u pomenutoj kontri nadmudrio Erakovića "lažnjakom", ali je sve pratio saigrač mladog defanzivca i odneo loptu.

14' - Sve bolji, konkretniji ataci Zvezde. Ali, i sve ozbiljniji prekršaji domaćih. Prvo je Planić "opleo" po nogama Kataija, a sada je Mohamed faulirao Kangu na oko 40 metara od gola domaćih. Centrirao je upravo Gelor Kanga, no nedovoljno dobro i počeo je kontranapad domaćih

12' - Au, prva odlična prilika za Zvezdu! Bukari je brzim trčanjem stigao loptu na gol-aut liniji, vratio je u sredinu, gde je, u srcu šesnaesterca, probao da je primiri Pešić, no njegov udarac iz okreta nije bio ni jak ni precizan. A odlična je bila situacija za crveno-bele...

10' - Dosad najopasniji napad Makabija, Šeri je šutirao sa 18, 19 metara, lopta je prošla pokraj stative. Nema šta, izuzetno pokretljiva, borbena i konkretna ekipa je domaćin iz Haife.

9' - Bukari se vratio u odbranu i u poslednji čas otkonio opasnost pre nego što je došlo do centaršuta s levog krila. Ali, nedugo zatim, centrirao je Makabi dvaput sa dense strane, a defanzivci crveno-belih se odbrani.

8' - Odbranili su se prilično lako fudbaleri Zvezde, koji u defanzivi imaju neophodnu visinu za "vazdušne duele", pa i ne čudi što je Makabi prilikom prvog od dva kornera izveo kratko dodavanje, umesto centriranja. Ali, pokretljivost domaćih im donosi brzo osvajanje lopte na sredini terena...

7' - Dobro postavljanje Dragovića i Milunovića onemogućila je da lopta iz slobodnog udarca stigne do napadača Makabija, Pijeroa. Ipak, pola minuta kasnije, posle lošeg dodavanja Rodića kroz sredinu, domaćin je uputio udarac s distance i izborio novi korner

6' - Prekršaj Kange nad Mohamedom na oko 35 metara od gola Zvezde, iskosa s leves trane.

5' - Haziza je prejako centrirao, ali su njegovi saigrači došli do lopte, probali da priprete s levog krila, a loptu im potom oduzeli suparnici. Na kratko...

4' - Presing Izraelaca je uspeo da im donese loptu, jer Rodićevo proigravanje Pešića nije stiglo gde je Zvezdin levi bek želeo. Odmah su domaćini izveli svoj brzi napad i izborili korner s desne strane

2' - Odmah je uzvratio tim trenera Barak Bakhara. Probio se Pijero po levom krilu, a Strahinja Eraković ga je dobrom intervencijom zaustavio

2' - Zvezdin prvi napad nije urodio plodom, ali je Katai potom odzeo loptu rivalima, proigrao Bukarija na desnom krilu - a njegov centaršut golman domaćih ukrotio

1' - Počela je utakmica! Sa centra su krenuli izabranici Dejana Stankovića.

20.56 - Domaći navijači prilično glasno pevaju, a kako ne postoji atletska staza već su tribine odmah uz teren, izuzetno je glasno na samom igralištu.

20.56 - Akteri ovog meča, predvođeni španskom sudijskom trojkom, izlaze na teren.

20.33 - VELIKA PODRŠKA: Evo koliko "delija" je stiglo u Izrael da bodri crveno-bele sa nadom da će Zvezda ući u Ligu šampiona (FOTO)

20.00 - Podsetimo, utakmicu na "Sami Ofer" stadionu sudi Španac Karlos del Sero Grande, koga Crvena zvezda ne pamti baš po dobru.

19.52 - Prema sajtu UEFA, Zvezda će igrati u formaciji 4-4-2, ali... Neće to baš tako izgledati u Izraelu, već će srpski prvak biti u opisanom sistemu 4-2-3-1.

Sastav Zvezde za meč sa Makabijem u Haifi / UEFA.com

19.50 - Grafički posmatrano, ovako će izgledati formacija domaćih:

Sastav Makabija za prvu utakmicu sa Crvenom zvezdom, u Haifi / UEFA.com

19.41 - Na Zvezdinoj klupi za rezerve ostaju golmani Popović i Vasiljević, te Motika, Nikolić, Ben, Sanogo, Stanković, Leković, Srnić, Gobeljić, Mitrović i Ohi. Što se startne postave tiče, vidi se ofanzivna karakteristika odabrane ekipe crveno-belih, u kojoj je šansu dobio i brzonogi Bukari, i Zvezdin "magiko" Katai, i trostruki asistent minulog vikenda, Mirko Ivanić, dok će u špicu biti Pešić koji vrlo dobro poznaje današnjeg rivala. Iza tog napadu posvećenog kvarteta su dva takođe vrlo opasna igrača po rivale, Kangva i Kanga, koji se neće libiti da šutevima s distance pomognu ekipi da ostvari povoljan rezultat u Izraelu.

19.40  - Evo i sastava!

Crvena zveza: Borjan - Eraković, Dragović, Milunović, Rodić - Kanga, Kangva, Ivanić, Bukari, Katai - Pešić;

Makabi: Koen - Sundgren, Planić, Goldber, Kornu - Šeri, Lavi, Mohamed - Haziza, Pijero, David

19.20 - "POŠTUJEM HAIFU, ALI DRUGI MAKABI JE BOLjI": Pešić "potkačio" rivala koga odlično poznaje

19.19 - Nije mu svejedno: Jedan od najbitnijih igrača Zvezde mora večeras baš da pazi šta radi

19.11 - Nema šta, duhovit odgovor... OGLASILI SE IZ ZVEZDE: Crveno-beli šmekerski odgovorili na noćne vatromete Izrealaca

Uoči meča

Dva vrlo zanimljiva detalja desila su se uoči utakmice u Haifi, na kojoj će Crvena zvezda nastupiti u novim dresovima.

Najpre je interesantno bilo na konferenciji za štampu crveno-belih, čiji je trener Dejan Stanković na vrlo originalan način odgovorio na pitanje domaćih novinara zašto njegova ekipa nije htela da trenira u Izraelu.

Ako su domaćini tada ostali iznenađeni, sigurno je to tokom noći bio slučaj i sa gostima - jer zbog (organizovanog) ponašanja pojedinih Izraelaca, Zvezdina ekspedicija i nije baš imala mnogo sna.

Podsetimo, revanš se igra sledeće sedmice na "Marakani", a dok pobednik ovog dvomeča ide u grupnu fazu Lige šampiona, poraženi se seli u jednu od grupa Lige Evrope.

Bonus video: Majstorija Pešića otvorila Zvezdinu goleadu protiv Voždovca, kao uvod za gostovanje Makabiju u Izraelu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest