UEFA PRVI PUT PRIMENILA NOVO PRAVILO: Real Madrid pokazao Ajntrahtu ko je gazda Evrope i osvojio Superkup (VIDEO)

Novosti online

10. 08. 2022. u 22:52

FUDBALERI Reala iz Madrida osvojili su Superkup Evrope.

УЕФА ПРВИ ПУТ ПРИМЕНИЛА НОВО ПРАВИЛО: Реал Мадрид показао Ајнтрахту ко је газда Европе и освојио Суперкуп (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Oni su u finalu, odigranom na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju, savladali Ajntraht iz Frankfurta sa 2:0 i tako klubu iz prestonice španije doneli peti trofej Superkupa, čime su se izjednačili sa dosadašnjim rekorderima, Milanom i Barselonom.

Prvi pogodak na meču postigao je David Alaba, posle brze akcije Madriđana nakon kornera u 37. minutu, te asistencije Kazemira. Konačnih 2:0 postavio je Karim Benzema, na dodavanje Vinišijusa Žuniora s levog krila, u 65. minutu.

Real je bio konkretniji u ovom meču, imao je loptu skoro dve trećine vremena, bolje realizovao svoje šanse od rivala koji se "oprostio" od Filipa Kostića, ali ovu utakmicu obeležila je i jedna važna novost. Naime, prvi put je na takičarskom meču pod okriljem UEFA korišćen sistem "Poluautomatizovani ofsajd".

On je tokom 2021. tesitran najpre pod nadzorom FIFA, potom je i evropska kuća fudbala "daleko od očiju javnosti" probala ovu novost u svojim klupskim i nekim reprezentativnim mečevima, a sada je ona i zvanično prvi put primenjena.

Šta je uopšte "poluautomatizovani ofsajd"?

Najpre treba podsetiti da je, do uvođenja bilo kakve tehnologije u fudbal, za određivanje da li se igrač tima koji napada nalazio u nedozvoljenoj poziciji kada mu je lopta upućena bio zadužen linijski sudija, koji je podizanjem zastavice ofsajd signalizirao glavnom arbitru.

Pre neku godinu je, odlukom o uvođenju Video-asistent sudija (VAR), formirana sudijska kancelarija u kojoj se prati meč koji je u toku, a VAR-arbitri mogu i treba da, pregledanjem snimaka, pomognu glavnom sudiji oko nekog spornog događaja. Pa i ofsajda. Ali to pregledanje ume da potraje, a na kraju se ipak svodilo na to šta ljudsko oko, na osnovu snimka, vidi kao nedozvoljenu poziciju. To, međutim, nije uvek 100% tačno.

Upravo su odsustvo stoodstotne preciznosti, kao i predugačko trajanje dok se snimak eventualnog ofsajda analizira, doveli do jedne male, ali prave fudbalske revolucije. I, tu na scenu stupa "poluautomatizovani ofsajd", a redakcija "Novosti" je rešila da vam na prilično jednostavan način predstavi ovu fudbalsku novinu.

FIFA

O njoj je nedavno detaljno govorio direktor FIFA za fudbalske tehnologije i inovacije Johanes Holcmiler, a ključne informacije su sledeće:

- Ispod svakog krova stadiona biće postavljene posebne kamere. I mi ćemo, uz pomoć ove tehnologije, snimajući pokrete svih ekstremiteta i to svih aktera fudbalskog meča, da prikupljamo 29 podataka o svakom igraču, 50 puta u toku svake sekunde! Onda će softver da obradi te podatke i, u slučaju ofsajda, poruka o tome će automatski biti poslata VAR-kancelariji. Dakle, ne glavnom arbitru, već njegovim pomoćnicima koji su zaduženi za video-tehnologiju. Zato i zovemo sve ovo poluautomatskim ofsajdom, jer je VAR taj koji treba da pregleda i potvrdi da li je došlo do aktiviranja igrača iz nedozvoljene pozicije. Onda iz VAR-kancelarije glavnog arbitra obaveste o tome da li je bilo ofsajda ili nije bilo - istakao je Holcmiler.

Praćenje ekstremiteta fudbalera - kao video-igrica!

Kako izgleda kada softver prati "u realnom vremenu" svaki pokret svakog igrača, možete videti i na nedavno obelodanjenom snimku FIFA:

Holcmiler je, inače, dodao i sledeće kada je najavljivao ovu fudbalsku novost:

- Nas je pandemija koronavirusa sprečila da maltene bilo kakvo testiranje obavimo u 2020, ali evo, sada to polako uspevamo. Pritom, imamo dva fokusa. Jedno je momenat upućivanja lopte, za koji se nadamo da ćemo, uz pomoć tehnologije, identifikovati tačan trenutak kada je lopta krenula napred. Drugi fokus je da tačno identifikujemo da li je gol-liniji bliži neki deo napadačevog tela ili telo drugog najbližeg igrača tima koji se brani. Nadamo se, da ćemo, uz pomoć tehnologije, to i uspeti. 

FIFA

Tehnologija na fudbalskoj utakmici

"Glavna odluka je u rukama glavnog sudije"

Kada je, za potrebe FIFA televizije, čuveni italijanski arbitar Pjerluiđi Kolina, koji u svetskoj kući fudbala sada i radi na poboljšanju suđenja, upitan "kako je moguće poveriti sve to veštačkoj inteligenciji" (jer ofsajdi mogu da budu i aktivni i pasivni, a na sve to - lopta do napadača može da dođe i ako je namerno ili slučajno njom igrao defanzivac), on je odgovorio ovako:

- Lako je sa gol-tehnologijom, tu je sve ili crno ili belo: ili je cela lopta prešla gol-liniju, ili nije, pa je tu stvarno bilo lako pronaći automatizovano rešenje. Kod ofsajda se moraju analizirati ne samo pozicija igrača, već i njegov uticaj na igru, a upravo ta odluka ostaje u rukama glavnog sudije. Dakle, lična odluka arbitra po pitanju nedozvoljene pozicije ne samo da ostaje na snazi, već je ona ključna i konačna - poručio je Pjerluiđi Kolina.

Utvrđivanje ofsajda / Foto: FIFA

 

Kako, dakle, funkcioniše "poluautomatizovani ofsajd"?

U deliću sekunde, kada se ofsajd desi, kompjuterski sistem to automatski javlja VAR-sudiji. On samo proveri:

  • da li je do aktiviranja igrača iz nedozvoljene pozicije došlo. I, ako se aktivirao:
  • da li mu je loptu dodao saigrač (što je nedozvoljeno, odnosno ofsajd), ili je loptom prethodno igrao odbrambeni igrač (što onda nije ofsajd).
  • Celokupna situacija se analizira "u trenutku" i, svega nekoliko sekundi kasnije, javi glavnom arbitru. 

    Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

    Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

    Pratite vesti prema vašim interesovanjima

    Novosti Google News

    Komentari (0)

    GRCI, BIVŠA BRAĆO, OVO VAM NEĆEMO OPROSTITI: Nemanja Matić, besan zbog Kosova, poslao brutalnu poruku lažnim prijateljima