LEGENDA FUDBALA HTELA DA SE UBIJE: Rak mu odneo ženu, sin umro nerođen, a on...

Novosti online

10. 08. 2022. u 16:56

SPORT ume da donese divne, nekad i veličanstvene životne priče. Ali, nije sport satkan samo od takvih. Ni život nije.

ЛЕГЕНДА ФУДБАЛА ХТЕЛА ДА СЕ УБИЈЕ: Рак му однео жену, син умро нерођен, а он...

Foto arhiva VN

Primer za to stiže iz sveta fudbala.


Glavni junak je svima nama ovdašnjima dobro poznat igrač. Bio je najbliži saradnik Nemanje Vidića u Mančester junajtedu, zajedno su harali engleskim, pa i evropskim fudbalom.


Rio Ferdinand je, međutim, pred kraj karijere doživeo potrese koji su ga doveli na korak od samoubistva.


Ovo je priča o njemu.

Rio Ferdinand / Foto AP

Rio Ferdinand je imao sve iscrtano u glavi. Oproštajni meč bi bio za pamćenje. Posle šest sezona u Vest Hemu, dve u Lidsu, te 12 čuvenih godina u Junajtedu, s kojim je čak šest puta osvojio Premijer ligu, jednom Ligu šampiona, a i ne mali broj "dodatnih" pehara, posle 81 nastupa za Englesku, na taj oproštajni meč došli bi njegovi najpoznatiji saigrači, jedan od timova vodio bi lično Aleks Ferguson, sve bi se okončalo ovacijama celog stadiona za čuvenog defanzivca. Ali...


Nije bilo moguće završiti karijeru na taj način.


Zapravo, oproštajni meč je čak i otkazan. Drugačije i nije bilo moguće - njegova supruga je umrla od raka.
Poslednjih godina Rio Ferdinand je živeo u noćnoj mori. Kada god bi se oporavio od udarca, doživeo bi jedan još jači. Te 2015, njegova prva supruga je preminula od kancera. Dve godine kasnije, ista bolest odnela mu je i majku. Engleski fudabler je pronašao snagu za nov život, ali... 


Pre četiri godine oženio se opet, no nedavno je saznao da je njegova nova supruga izgubila dete u 12. sedmici trudnoće.

"Bol je bio strašan, razmišljao sam o jezivim stvarima"

Još u maju 2015, engleska, a potom i svetska javnost saznala je da je Riova supruga preminula. Do tada, nikome van familije i najbližih prijatelja nisu govorili o bolesti. Na sahrani Rebeke Ferdinand, Rio je otkrio da se od 2013. borila sa rakom.

Hemioterapija je pomogla, bolest se povukla, ali samo na dve godine. Onda se vratila u još jačoj formi i... Rebeka je za samo tri meseca nestala. Imala je 34 godine.


- Tako sam srećno živeo. Lepa žena, divna deca, a onda odjednom... bum! Sve je bilo gotovo. Taj dan, kada je Rebeka saznala da boluje od raka, sve je promenio. Prvi put kada nas je to zadesilo, prošli smo kroz sve, pomislio sam da je gotovo, da se najgori scenario definitivno neće desiti. Ali... Sada se osećam izdano. I od strane same dijagnoze, i od strane doktora, i od same bolesti - govorio je tada čuveni fudbaler.


U svega nekoliko dana, život mu se dramatično promenio. Tri nedelje posle gubitka supruge, završio je karijeru, ostavši sam sa troje dece i ogromnom prazninom. Sve je dotad bilo nekako jednostavno: ustajao bi rano, išao na trening, malo spavao, večerao, uživao sa decom. To je bilo dok je Rebeka na njihove potomke brinula. Tada je odjednom došao red na njega, a bivši defanzivac je priznao da tih prvih dana nije znao ni veš-mašinu da uključi. "Bukvalno sam morao da učim da živim, ispočetka. A imao sam 36 godine", prisećao se.


Najteže mu je padalo kada je trebalo da razgovara sa decom. Rebeka mu je podarila dva sina i ćerkicu, a on nije znao kako da odgovori kada ga četvorogodišnje biće upita "Kada se mama vraća?". Rio je svoje probleme počeo da zaliva alkoholom.


- Bio sam u tako snažnom bolu, da sam stvarno počeo da razmišljam o najjezivijim stvarima. Kada mi se ranije dešavalo da natrčim na priču o tome kako je neko izvršio samoubistvo, prva pomisao mi je bila "O, kako si samo prokleto sebičan/sebična, kako možeš to da uradiš?!". Ali, posle smrti moje Beki... Ne znam, nisam počeo direktno da razmišljam o tome na koji načn da ja sebe ubijem, ali sam počeo da razumem ljude koji sebe jesu ubili. Porodica me je spasila užasne sudbine. Pogledao bih deci u oči i shvatio da ne bih mogao to da im uradim - priznaje.


Rebeka mu je bila sve. Upoznali su se još 90-ih godina 20. veka, kada je on igrao za Vest Hem i postali su nerazdvojni. Pred kraj njegove karijere kupili su vilu u Portugalu, planirali da tamo provode više vremena kada on okači kopačke o klin. Tamo je u junu 2015. otišao prvi put bez Rebeke.


Uspeo je da izdrži taj gubitaak samo uz pomoć odlaska na grupne razgovore kod psihologa, na kojima je bilo još udovaca. Oni su pričali kako su uspevali da se vrate normalnom životu posle gubitka voljenje osobe. A razgovori s ljudima koji su imali slične traumatske trenutke pomoglo je i Ferdinandu. On se vratio u javnost, počeo da radi na sebi, a i da radi sve više. Postao je stručni konsultant na "BT sport" TV stanici.


- To je odbrambeni mehanizam. Što više radim, olje se osećam. Kada ne radim ništa, teške misli mi dođu u posetu. Zato ne stajem. Inače bih morao da se susretnem sa samim sobom - objašnjavao je.

"Prvo su moja deca izgubila majku, a onda i ja"

Dok je on radio, njegovi roditelji su brinuli o mališanima. Život je počeo da biva bolji, Rio je uspevao da se snalazi u novom svetu. A onda ga je zadesila još jedna tragedija. Dve godine posle supruge, preminula mu je i majka. Od kancera, takođe.


- Nisam mislio da ću izdržati tada. Ne treba čovek da prolazi kroz takve stvari, da gubi voljene osobe, jednu za drugom. Moja majka je ta koja me je uvek držala uspravnim. Uvek mi je govorila šta da radim sa decom, a i u životu, kako da se u nekim siutacijama držim. Srce mi je tada iznova puklo. Prvo su moja deca izgubila majku, a onda sam i ja.

Rio Ferdinand / Foto: EPA-EFE/ FACUNDO ARRIZABALAGA


Tokom tog teškog razdoblja u životu, upoznao je Kejt Rajt, koja je devet godina mlađa od njega. Sreli su se u televiziji, a ona je počela da mu pomaže da prolazi kroz težak period. Iako su počeli i da se zabavljaju, ona nije imala decu i plašila se da je njegovi naslednici jednostvno neće prihvatiti.


- Kejt ih je zavolela od prvog dana. Važno je bilo i što nije pokušavala da im bude nova Rebeka. Vrlo je svesna da su oni imali majku. Ali, njoj ide divno sa njihovim vaspitanjem. Život, prosto, ide dalje - rekao je Rio tokom intervjua za dokumentarni film Bi-Bi-Sija.

Ipak, Kejt Rajt se nije osećala lagodno u svojoj novoj porodici. Prvo je osećala krivicu pred Riovom decom jer se, eto, zaljubila u njihovog oca baš nakon što je njihova majka preminuta. Ali, otvorenost, iskrenost, pomogli su da se i to prebrodi. 


Ferdinand i Rajtova su se venčali 2019, a malo više od godinu dana kasnije, dobili su sina. Rio je tada priznao da je počeo da "živi, ne samo da životari". 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rio Ferdinand (@rioferdy5)


Par je hteo još jedno dete, ove godine je Kejt ponovo ostala u drugom stanju, ali, iščekivanje novorođenčeta nije dugo trajalo. Rutinski pregled ultrazvukom utvrdio je da je u 12. nedelji beba prestala da diše. Još jedna tragedija u porodici Ferdinand.


- Toliko smo se radovali novoj bebi, nismo mogli da dočekamo da svima o tome javljamo, ali, nažalost... Život se ponekad ne odvija onako kako smo planirali. Htela sam toliko da vam sada kažem, ali iz nekog razloga, ne mogu da nađem reči. Kompletno sam razorena, srce mi je puklo... Istovremeno, ne bih mogla da budem više zahvalna mojoj prodoci i njihovoj podršci u ovom teškom trenutku, nego što jesam - poručila je Kejt u javnom obraćanju.


Rio Ferdinand je tako doživeo još jedan veliki gubitak, u prilično kratkom vremenskom razdoblju. Ali, sada nije sam. Uz njega je žena koju voli, a život koji je bio poput ruže, lep ali i pun trnja, naučio ga je da se nosi sa velikim poteškoćama. Ovoga puta se nije povukao u sebe. Odmah je prionuo na ono čime se bavi, kako bi sve destruktivne misli izbcio iz glave.

Bio je beskompromisan borac na terenu, rame uz rame sa Nemanjom Vidićem. Činio je polovinu možda i najčuvenijeg odbrambenog tandema na početku 21. veka. Rio Ferdinand je tu beskompromisnost u borbi sa izazovima sada preneo i van terena. Da nije, ne bi ni izdržao sve što ga je zadesilo minulih godina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rio Ferdinand (@rioferdy5)

Padao jeste, doživljavao udarce od kojih se mnogi oporave, čak i pomišljao na najgore, ali je pronalazio veru, a u njoj novu snagu - za nove korake kroz život. Odlučne, ma kakvi da su vetrovi. Takvi bi koraci i trebalo da budu.


Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili