CRNO-BELI PAD: Partizan vodio na Kipru, sve imao u rukama - pa izgubio prvi evro-meč u sezoni (VIDEO)

Novosti online

04. 08. 2022. u 19:51 >> 19:51

FUDBALERI Partizana izgubili su na gostovanju kiparskom AEK-u u prvom meču 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope sa 2:1, i to i ako su crno-beli vodili, pogodili i prečku početkom drugog poluvremena, ali je iipak ekipa iz Larnake ta koja sa optimizmom može da čeka revanš koji se narednog četvrtka igra na stadionu u Humskoj.

ЦРНО-БЕЛИ ПАД: Партизан водио на Кипру, све имао у рукама - па изгубио први евро-меч у сезони (ВИДЕО)

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

Od samog početka, ekipa trenera Ilije Stolica delovala je rešeno da pokaže da su "ružna prošlost" tri kiksa u domaćem prvenstvu (posle uvodne pobede usledila su dva remija, pa poraz), ali i da pokaže da može da se nadmeće sa evro-rivalima. Nadmetala se jeste, i to dobro, ali rezultatski neuspesi su se nastavili. I to kada se činilo da to neće biti slučaj, jer su crno-beli isprva izvrsno delovali u ovoj utakmici.

AEK, koji još nije počeo da igra u šampionatu Kipra, nije u pravom takmičarskom ritmu ušao u ovaj duel, ali nije mu to bila jedina slaba tačka. Prosto, izuzetno konkretna igra crno-belih, koji su kao osice napadali rivale koji dođu do lopte, donosila je Partizanu šansu za šansom, a posle tri uvodna šuta, četvrti mu je doneo prednost.

Igrao se 18. minut kada je Natho odlično proigrao Rikarda Gomeša na desnoj strani, poslavši loptu između suparničkih igrača, a onda je napadač gostiju prošao pokraj golmana koji je uzalud istrčao. Koji tren kasnije, usledila je pravovremena ali i vrlo precizna, niska asistencija za Kvinsija Meniga, koji je snažnim, visoko upućenim udarcem, zatresao mrežu rivala.

Činilo se do 32, 32. minuta da je samo pitanje trenutka kada će Partizan udvostručiti prednost, jer je AEK bio potpuno nemoćan, ali, onda je jedan korner promenio sve.

Udarac s ugla, izveden s desne strane, loptu je prebacio ka daljoj stativi, odakle ju je srpski internacionalac Nenad Tomović glavom vratio saigraču, Garsiji, a ovaj preciznim, ne toliko jakim volej udarcem, poravnao na 1:1.

Od tog trenutka, kiparski tim je zaigrao do velikog predah akao u transu, presing mu je često urodio plodom, pa je uživala i domaća publika (koja nije imala konkurenciju, jer su u 10. minutu sa stadiona isterani Partizanovi "grobari").

Utišali bi se kiparski navijači da je Rikardo u 53. minutu umesto prečke, loptom pogodio mrežu suparničkog gola, posle odličnog pokušaja glavom, no atmosfera je i u nastavku utakmice bila prilično "vruća", baš kao i zbivanja na terenu.

U jednom trenutku je velika borbenost aktera dovela i do dvominutnog prekida, zbog svađe na igralištu, rešeno je to uz tri žuta kartona, no burno je nastavilo da biva. Na žalost po crno-bele, uglavnom pred njihovim golom.

Naročito je to bilo bolno po goste u 70. minutu, kada je korner opet bio koban za Partizan. Jedan od gostujućih igrača je loptu glavom samo "produžio" ka daljoj stativi, tamo je rezervista Gama oštro vratio u sredu, a Hrvoje Milićević iz Bosne i Hercegovine bio na pravom mestu i doneo 2:1 AEK-u.

U završnici meča, trener ekipe iz Humske Ilija Stolica posegao je za izmenama, odjednom je u "vatru bacio" Terzića, Lutovca i Belića, ali ni te izmene, kao ni one prethodne (Baždara, te prinudna u 63. minutu kada je iscrpljenog Filipovića odmenio Živkovi) nisu doneli do poravnanja rezultata.

Pobedu je osvario AEK, a na Partizanu je da u narednih sedam dana svu pažnju usmeri na revanš. Imaće olakšan posao u vidu odlaganja meča u domaćem prvenstvu, pa će svi crno-beli moći da se koncentrišu na drugi duel s kiparskim predstavnikom. On, pokazali su crno-beli u uvodnih 30-ak minuta, jeste "pobediv", ali samo pod uslovom da se odbrani ne dešavaju propusti kao na "AEK Areni" u Larnaki.

(Kako je protekao ovaj duel, uz linkove ka snimcima svih postignutih golova, možete pogledati u blogu uživo u kome smo za vas pratili zbivanja u prvom odmeravanju snaga AEK-a i Partizana.)

KRAJ! AEK - Partizan 2:1

94'  - Igra se uglavnom na sredini terena, bez nekih novih šansi za promenu rezultata, mada Kiprani imaju veći posed lopte

92' - Baždar je preterao s driblinzima, ali mu se "revanširao" Altman na drugoj strani terena.

90' - Igraće se šest minuta sudijske nadoknade vremena. Kada je 4. arbitar to pokazao, navijači AEK-a su burno reagovali, zvižducima i povicima.

86' - Meč se približava kraju, preti Partizan preko Lutovca no njegov centaršut nije bio precizan, a onda su domaćini probali da se izbore za poziciju za šut, ali je rezervista Živković bio na pravom mestu.

SREĆA JE OPET OKRENULA LEĐA PARTIZANU: Ovako su crno-beli ponovo kapitulirali nakon prekida (VIDEO)

81' - Izmena u domaćoj ekipi. Anhel Garsija izlazi, ušao je Hristiforu. A onda i  tri promene u Partizanu: Terzić menja Dijabatea, Lutovac Meniga, a Belić Andradea.

77' - Veliki nalet kiparske ekipe posle njenog drugog pogotka polako prolazi. Partizan je primenio presing po celom terenu i uspostavio ravnotežu.

74' - Baždar menja Natha u ekipi Partizana.

71' - Udarac iz ugla s desne strane nije doveo do intervencije odbrane na pravi način, jedan od igrača Partizana je glavom samo "produžio" loptu na drugu stranu kaznenog prostora, odakle je rezervista Gama uputio "bubamaru" po zemlji, Milićević se našao na pravom mestu i - prosledio loptu u mrežu - 2:1.

70' - Gol! AEK je preokrenuo! Opet gol posle kornera!

69' - Iznenadan šut Rosalesa sa oko 30 metara, uputio je lobn-pokušaj, a Stevanović prebacio loptu preko prečke. Korner za AEK.

68' - Napeto je na terenu, opet. Vujačić je napravio prekršaj, za koji su domaćini smatrali da je za žuti karton (što bi mu bio drugi), a kada to nije dosuđeno, burno je uputio prigovor srpski internacionalac Nenad Tomović - pa je njemu pokazana javna opomena.

66' - Auh, opasno je bilo pred golom Partizana. Stevanović je bio na iskušenima, probio je odbranu crno-belih po levoj strani rezervista Altman, a onda snažno šutirao, no golman gostiju je uspeo da odbrani taj šut.

62' - Tri izmene u AEK-u, ušli su Rafa Lopes, Gama i Altman, a izašli su ratoborni Olatundži, Đurkso i Tričkoviski.

62' - Filipović ne može da nastavi meč. Izgleda zbog iscrpljenosti. U ekipi Partizana menja ga Živković.

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

60' - Utakmica je nastavljena.

58' - Prekinut je meč na oko minut, jer se Olatundži najpre zatrčao na Rikarda, a taman kada su se smirili i oni i saigrači, Partizanov špic se "pokačio" s drugim rivalom, Ojerom. Na kraju je javno opomenut, žutim kartonom, Vujačić (!?). Nedugo zatim žuti karton je dobio i Ojer, a i Rikardo.

54' - Posle centaršuta s desnog krila, odlično je glavnom loptu uputio Rikardo Gomeš, sa oko deset metara, da bi ona potom pogodila okvir gola. Ostaje 1:1, skoro svi igrači crno-belih su se uhvatili za glavu u neverici..

53' - Au, kakva šteta! Partizan je pogodio prečku!

48' - Vrlo zanimljiva situacija pred golom AEK-a. Pripretio je Rikardo kada se iskrao iza leđa odbrane rivala, ali je golman domaćih bio brži i glavom intervenisao - na oko 17, 18 metara od sopstvenog gola. Na tako odbijenu loptu natrčao je Bibras Natho, koji je sa oko 40 metara hteo da proigra Rikarda "iz prve", no napadač Partizana bio je u ofsajdu...

46' - Počelo je drugo poluvreme!

Ne propustite: OVAKO SU "GROBARI" IZBAČENI SA STADIONA U LARNAKI: Kiparska policija bez mnogo milosti za navijače Partizana (FOTO)

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

Ne propustite: PARTIZAN KAPITULIRAO POSLE PRVE ŠANSE RIVALA: Ovako je AEK poravnao rezultat na Kipru (VIDEO)

Kraj poluvremena, 1:1. Teško da je to baš zasluženo po Kiprane, jer su 33 minuta bili u podređenom položaju, ali... u fudbalu ne postroji "minuli rad", već samo onaj trenutni, u svakom datom trenutku. A jedan dobar koner omogućio je domaćinu da poništi sve loše u svojoj igri do tada, pa je tako anuliran i gol Meniga iz 18. minuta, a i prilično smušen nastup AEK-a do samog izjednačenja. Od tada, "druga pesma" na terenu - odlična igra domaćih (njihov posed lopte je narastao na 60%) uslovio je i bučnu podršku (što i ne čudi, nešto više od desetak "grobara" isterano je sa stadiona čim su se tamo pojavili). Biće ovdo još zanimljivih dešavanja, nema sumnje...

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

43' - Opet preti kiparski tim solidnim centaršutem,ali odolevaju tim naletima štoperi crno-belih.

41' - U poslednjih 6, 7 minuta odnos u posedu lopte je, otprilike, 65-35 u odnos AEK-a. Mnogo brže je crno-beli gube nego u prvih pola sata meča, a presing Kiprana često je uspešan i ispred Partizanovog kaznenog prostora.

37' - Probudila se domaća publika, vrlo je glasna i sada prilično živahna. A i njeni ljubimci igraju bolje posle datog gola, nema šta... 

34' - Gol! AEK je izjednačio na 1:1! Garsija je strelac posle kornera s desne strane - Tomović je kod dalje, leve stative vratio loptu glavom u sredinu, a volej Garsije smestio loptu u mrežu Partizana.

30' - Ne propustite. PARTIZAN PRODISAO U PAKLU KIPRA: Ovako je Kvinsi Mening utišao Larnaku (VIDEO)

28' - AEK se malo oslobodio pritiska gostiju, pripretio je posle duže vremena, i to nakon kornera iz levog ugla, ali taj centaršut Tričkovskog nije pronašao njegove saigrače.

23' - Prilično su guranju skloni pojedini domaći igrači dok se čekaju udarci s  ugla. Partizan ih je imao dva u nizu, a oba puta je sudija morao da smiruje "ratoborne" fudbalere ne bi li se korner izveo. (A kada je izveden, AEK je otklonio opasnost)

22' - Nastavlja se izvrsna igra gostiju iz Beograda. Ponovo se Natho izborio za šut (njegov treći, a peti Partizanov; domaćini nemaju nijedan), a taj pokušaj s ivice šensaesterca je izblokiran, pa će uslediti korner za crno-bele, s leve strane.

18' - Odlična, odlična akcija crno-belih, koji zasluženo vode. Bibras Natho je proigrao na desnom krilu Rikarda, ovaj se lepo probio, pa centirao nisko, a iako je dosta igrača AEK-a bilo u svom kaznenom prostoru, lopta je stigla baš do Kvinsija Meniga koji je pribrano reagovao i sa oko sedam, osam metara udaljenosti zatresao mrežu Kiprana - 0:1.

18' - Gol, Menig, Partizan vodi!

17' - Evo snimka koji može da vam dočara kakva atmosfera na stadionu u Larnaki vlada:

 

15' - Posle četiri, pet minuta ne baš mnogo uzbuljive, ali svakako vrlo borbene igre na sredini terena, Rikardo je poželeo da u polukontri proigra Meniga koji se ubacio iza leđa odbrane AEK-a, no defanzivci domaćih su sprečili da to postane eventualna asistencija za vođstvo.

10' - Komentatori TV Arena sport su upravo javili da su primetili kako je blizu njih, na stadion AEK-a, ušlo desetak navijača Partizana, ali se odmah pojavila kiparska policija i "ispratila ih napolje".

9' - Natho je izveo drugi šut na ovom meču,  istina prilično neprecizan (previsoko je poslao loptu), ali dobar je to pokazatelj za konkretnost igre crno-belih. Opasan je, mora se priznati, i AEK, čiji hitronogi fudbaleri brzo dolaze do kaznenog prostora Partizana, ali tamo odbrana gostiju za sada igra bez greške.

6' - Nova dobra akcija Partizana, Diabete je uputio šut, a golman AEK-a opet bio na pravom mestu. I dalje je 0:0. Prilično borbena igra u uvodu meča, trče i jedni i drugi "kao navijeni".

2' - Natho je prvi pripretio na ovom meču. U svom prvom takmičarskom nastupu na međunarodnoj sceni uz srpski pasoš, vezni igrač Partizana nije uspeo da nadmudri Pirića koji je dobro intervenisao

1' - Meč je počeo!

17.55 - Akteri su izašli na teren, pozdravili se, sad aipozirali foto-reporterima, pa će uskoro i početi prvi megdan ovih timova u aktuelnom takmičarskom ciklusu.

17.44 - Atmosfera na stadionu u Larnaki pored početak utakmice:

 

16.56 - Što se AEK-a tiče, on igra u formaciji 4-2-3-1 a čine je Pirić - Rosales, Miličević, Tomović, Garsija Kabezali - Oler, Luis Gustavo - Faraj, Tričkovski, Đursko - Olatunji

16.54 - Evo i sastava: Partizan će zaigrati u formaciji 4-1-2-3, a činiće je: Stevanović - Filipović, Vujačić, Senićanin, Urošević - Fejsa - Natho, Andrade - Diabate, Rikardo, Menig

Novi termin

Prvobitno je trebalo da se utakmica igra od 17.30 po našem, srednjoevropskom vremenu (sat više je na Kipru), ali je domaćin utakmice zamolio, a UEFA po hitnom postupku pristala da meč počne pola časa kasnije. Razlog je prilična vrućina, koja je tokom dana dostizala i 32 stepena u Larnaki, gradu u kome se i igra ovaj meč, ali je subjektivni osećaj daleko, daleko gori.

Crno-beli su juče doputovali u mesto održavanja susreta i održali trening, s kojeg neke detalje možete pogledati i u snimku izveštača "Novosti":

 

Važnost meča

Ekipa trenera Ilije Stolice nije najbolje otpočela sezonu.

U prvom kolu Mocart bet Superlige Srbije Partizan je pobedio ekipu Javora sa 4:0, a onda su počeli problemi. Najpre dramatičan remi sa niškim Radničkim (3:3), potom podela plena sa TSC-om (0:0), a onda poraz od Novog Pazara (1:0).

Sastav ekipe Partizana na Kipru

Pored novajlije Andrije Pavlovića, trener crno-belih Ilija Stolica je u Larnaku poveo sledeće igrače.

Golmani: Aleksandar Popović, Nemanja Stevanović, Milan Lukač.

Defanzivci: Marko Živković, Aleksandar Filipović, Igor Vujačić, Svetozar Marković, Siniša Saničanin, Slobodan Urošević, Zlatan Šehović.

Vezisti: Ljubomir Fejsa, Kristijan Belić, Bibars Natho, Patrik Andrade, Nikola Terzić, Mihajlo Petković, Fuseni Dijabate, Aleksandar Lutovac, Nemanja Jović, Kvinsi Menig.

Pobednik ovog dvomeča će u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope igrati protiv ukrajinskog Dnjepra.

BONUS VIDEO: TOP 10 NAJPLAĆENIJIH FUDBALERA: Koliko zarađuje Ronaldo a koliko Mesi...

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili