HOĆE LI OVO UPROPASTITI FUDBAL: UEFA uvodi fajnal-for u Ligu šampiona?

Novosti online

28. 04. 2022. u 11:19

BLIŽI se 11. maj, dan kada će se u Nionu održati kongres UEFA na kome će čelnici evropske kuće fudbala odlučivati o reformama Lige šampiona.

ХОЋЕ ЛИ ОВО УПРОПАСТИТИ ФУДБАЛ: УЕФА уводи фајнал-фор у Лигу шампиона?

Foto: Logo

A pored već najavljene promene formata i broja učesnika (36 timova umesto 32, švajcarski sistem umesto ligaškog), na stolu će verovatno biti i predlog prvog čoveka Pari Sen Žermena Nasera el Kelaifija o uvođenju fajnal fora umesto klasičnog polufinala i finala.

Takvim načinom odigravanja sigurno da bi klubovi koji igraju polufinala izgubili prihode sa domaćih utakmica, ali iz UEFA tvrde da bi kompenzacija stigla većim prihodima od marketinga i televizijskih prava, jer bi fajnal-for bio zanimljiviji široj javnosti.

Nešto slično fajnal-foru održano je u sezoni 2019/20, kao prinudno rešenje zbog pandemije korona virusa. Tada se zapravo u Portugaliji igrao svojevrsni fajnal-ten, deset ekipa igralo je završnicu na dva stadiona u Lisabonu, a titulu je osvojio Bajern Minhen.

Očekuje se da se potvrdi format sa 36 ekipa i igranjem osam ili čak deset utakmica po takozvanom švajcarskom sistemu ili jednoj od njegovih podvarijanti, koji je popularan na masovnim šahovskim takmičenjima.

Ostaje da se vidi kako bi se popunila četiri dodatna mesta u tom novom takmičenju, tačnije starom sa novim imenom. Čini se da je UEFA definitivno rešila da dva pripadnu timovima sa najjačim koeficijentom koji nisu izborili plasman preko domaćih liga, ali je i dalje nepoznato kome će pripasti preostala dva. Trenutno najpopularnija ideja među članovima Kongresa je da ta dva mesta dobiju peta i šesta liga na UEFA rang-listi, a to su trenutno lige Francuske i Portugalije.

Postoje i ideje da po jedno dodatno mesto dobiju četiri najbolje lige po renkingu, a to su engleska, španska, italijanska i nemačka liga.

Sve eventualne promene stupile bi na snagu u sezoni 2024/25.

BONUS VIDEO - Stanković posle pobede nad Čukaričkim

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)