PONOS JUGA SRBIJE: "Real sa Nišave" slavi 99. rođendan kluba.

A. Ilić

24. 04. 2022. u 10:28

FUDBALSKI klub Radnički iz Niša osnovan je na današnji dan pre tačno 99. godina.

ПОНОС ЈУГА СРБИЈЕ: Реал са Нишаве слави 99. рођендан клуба.

FOTO: Aleksandar Ilić/Novosti

Fudbalski klub Radnički deli sudbinu građana Niša i juga Srbije već 99. godina, kada je dobro Radničkom, tada se i Nišlije osećaju dobro, prava slika i prilika stanja u društvu, kažu za klub Nišlije.

Prvo radničko sportsko društvo formirano je na inicijativu Miloša Markovića, tada člana KPJ. Klub se još 1921. godine počeo nazivati „Proleter“ i to je preteča kasnije nastalog "Radničkog".

Ekipa u svom početku trenirala je u malom dvorištu Radničkog doma, a nešto kasnije na starom vašarištu. U početku ekipa nije imala trenera već je kapiten tima bio zadužen i za treniranje svojih igrača.

Stadion Čair je izgrađen i pušten u rad 1963. godine, a upravljanje ovim objektom od 1969. je preuzeo klub. Stadion je potom 2011. godine rekonstruisan, ali nikada nije završen do kraja.

Klub je svoj najveći uspeh na međunarodnoj sceni ostvario u sezoni 1981/82, kada je stigao do polufinala Kupa UEFA. Pred „Realom sa Nišave“ redom su padali Napoli, Grashopers, Fejenord i Dandi junajted.

Velika podrška i euforija koja je tih godina pratila FK Radnički kulminirala je 7. i 21. aprila 1982. godine, kada je ekipa

zaustavljena u polufinalnom dvomeču od strane nemačkog Hamburgera, tada verovatno najjačeg tima na svetu.

Najbolji rezultat u domaćim takmičenjima Radnički je ostvario u novijoj istoriji, tačnije u sezoni 2018/2019, kada je bio vicešampion Srbije, a u toj sezoni oborio je i postavio brojne rekorde.

BONUS VIDEO: TOP 10 NAJPLAĆENIJIH FUDBALERA: Koliko zarađuje Ronaldo a koliko Mesi...

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati