POTONUO ŠEIKOV "TITANIK"! Najluksuzni fudbalski brod, sa Mesijem, Mbapeom i Nejmarom, na dnu posle debakla protiv Reala

Goran ČVOROVIĆ

11. 03. 2022. u 14:18

TRAGEDIJA. Katastrofa. Šok. Košmar. Izgubljene iluzije. Svaki epitet je slab u francuskim medijima da se opiše poraz Pari Sen Žermena protiv Reala u Madridu u osmini finala Lige šampiona i ispadanje iz elitnog takmičenja (1:3).

ПОТОНУО ШЕИКОВ ТИТАНИК! Најлуксузни фудбалски брод, са Месијем, Мбапеом и Нејмаром, на дну после дебакла против Реала

FOTO: EPA

Od stalnog dopisnika iz Pariza

A koliko je sve to pogodilo i uzdrmalo tim, pokazuju dve sekvence: situacija u kojoj je predsednik kluba Naser al Helaifi, smatrajući da je Benzema napravio faul nad Donarumom kod prvog gola, nekoliko minuta posle poslednjeg sudijskog zvižduka, otrčao, zajedno sa sportskim direktorom Leonardom, da žestoko protestuje kod arbitara, koji su morali da blokiraju vrata svlačionice.

Druga slika je još grđa: u svlačionici su se posle poraza sukobili Donaruma i Nejmar, pa su saigrači morali da ih razdvajaju. Počelo je, kažu, tako što je Brazilac prebacio Italijanu kiks kod prvog gola.

Prokletstvo je, tako, nastavljeno, jedna od - na papiru - najjačih ekipa na svetu, s astronomskim budžetom, i navalom u kojoj su Nejmar, Mbape i Mesi, od čijeg pomena drhti ceo fudbalski svet, opet nije uspela u pohodu na toliko sanjani i željeni "ušati pehar". Ovoga puta, osujećeni su još u martu.

"Titanik". Ovaj naslov, od jedne reči, u sportskom dnevniku "Ekip", koji čak prvih osam strana posvećuje potopu Parižana, možda i najbolje opisuje ono što se zaista dogodilo: najskuplji, najsigurniji i najluksuzniji fudbalski brod ekspresno je potonuo.

List piše da se istorija ponavlja i da "sveci" nisu naučili lekciju iz svojih prethodnih poraza.
- Klub može da nastavi da regrutuje najveće svetske zvezde, ali to neće mnogo toga da izmeni, sve dok ne promeni filozofiju, sve dok se iste greške budu ponavljale iz godine u godinu, sve dok individue budu smatrale da su važnije od boja koje brane - bio je oštar "Ekip" u sagledavanju strategije, odnosa u timu i neuspeha Parižana.

Kao glavnog krivca ovde označavaju italijanskog golmana Donarumu, koji je napravio prvu ozbiljnu grešku od letošnjeg dolaska u Pariz, ali u najgorem mogućem trenutku, posle čega su kola strmoglavo krenula nizbrdo. Za Mbapea kažu da je bio "nemoćan za desetku". Naravno, misli se na onaj trenutak kada je trebalo podići tim iz pepela, u momentima kada je Benzema krenuo da nemilosrdno pogađa cilj.

Donaruma i Markinjos su ocenjeni dvojkama, Kimpembe trojkom, Hakimi i Nejmar četvorkom, baš kao i strateg Poketino, "čija je ekipa dva i po sata eliminisala Real, ali nije otišla dalje". Dve svetlije tačke bili su Verati i Mbape, pre svega zbog izdanja s početka meča, "okićeni" sedmicama. Mesiju su pripale šestica i kritike da je mogao da bude precizniji u poslednjem slobodnom udarcu, uz očekivanja da takve zvezde u ovakvim trenucima pokažu najveći sjaj.

Što se tiče Poketina, u Parizu ocenjuju da je Argentinac ovim porazom gotovo izvesno zapečatio svoju sudbinu u Gradu svetlosti i da bi najduže mogao da ostane do kraja sezone, iako ima ugovor do leta 2023. Sve to postavlja i pitanje opstanka ovako skupog tima koji ne donosi glavni trofej. Dilema je koliko će bogati katarski šeici i dalje želeti da ulažu basnoslovne sume u nedobitnu kombinaciju.

I Mbape je, sada, mnogo bliži Realovom dresu, u potrazi za novim izazovima, jer mu se, u Parizu, očigledno ne da da se okiti titulom klupskog prvaka kontinenta.

Naravno, nije zaboravljen ni "zemljak" Karim Benzema koji je u protivničkom belom dresu het-trikom zapečatio sudbinu Parižana. "Kapa dole, Benzema!" - naslov je koji sve govori.

Sve će ovo ostaviti duboki trag na igrače iz Pariza kojima će izvesno biti potrebno vreme da se povrate. Niko ne može ni da zamisli koliko će sada biti teško najvećim svetskim zvezdama da se skoncentrišu na susrete u nacionalnom prvenstvu s timovima kao što su Anže, Lorijan ili Troa.

Srećom, imaju 13 bodova viška, 11 kola pre kraja. Ali, s ovakvim PSŽ nikad se ne zna. Ispali su i iz nacionalnog kupa, a mnoge mečeve dobili "na mišiće". Porazi od Nanta i Nice, koji su neposredno prethodili krahu u Madridu, najbolje pokazuju u kakvom se stanju trenutno nalazi klub s najzvučnijim imenima na svetu.

MESIJEVIH 18 NULA PROTIV REALA

NEKADA je Mesi bio strah i trepet za Real, ali se sve promenilo. Zanimljiva je činjenica da je argentinski fudbaler u poslednjih devet utakmica protiv "kraljeva", što u dresu Barselone, što u PSŽ, nije asistirao, niti postigao gol. Dakle, u statistici za te mečeve - 18 nula.

Poslednji put je zatresao mrežu Madriđanima u finalu Superkupa Španije, u avgustu 2017. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)