SUMRAK HOMOSAPIENSA! Zorean Gajić, predsednik OKS i nekadašnji selektor Rusije: "Kad ispred sebe imate jaku budalu morate biti mudri"

Đorđe SAMOILOVIĆ

10. 03. 2022. u 21:46

APSOLUTNO i kategorički sam protiv embarga ruskim sportistima. Kao neko ko je proživeo sve to, vrlo dobro znam kako je!

СУМРАК ХОМОСАПИЕНСА! Зореан Гајић, председник ОКС и некадашњи селектор Русије: Кад испред себе имате јаку будалу морате бити мудри

FOTO: Zoran Gajić

Tako govori Zoran Gajić, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije i nekadašnji selektor odbojkaša Rusije i Jugoslavije. Izopštavanje ruskih sportista mimo svih normi fer-pleja i pravnih okvira ne sviđa se Gajiću, koji smatra da je to samo još jedan pokazatelj u kojem se smeru kreće civilizacija.

- Kako se boriti? To priroda uglavnom reši sve sama. Pričao sam upravo sa bivšim kolegama iz Rusije, istaknutim sportistima. Tamo se dešava hiperekspanzija patriotizma, uz neki mali procenat autošovinista, koji je zanemarljiv. Ali, oni će postati još jači, kao što im je ekonomija postala još jača posle svih ovih embarga. A onaj koji misli da je mnogo jak, kao što Zapad misli o sebi, dolazite u situaciju da ga poredite sa dinosaurusom. Oni su mnogo jaki, ali se siva masa ne razvija proporcionalno i postaju sve gluplji i gluplji - poručuje Gajić.

Teško je u sveopštem bezumlju izboriti se za glas razuma... Odnos prema ruskim građanima, prema mišljenju prekaljenog odbojkaškog vuka, pokazatelj je kuda se kreće moderno društvo.

- Definitivno svet ide ka lošem, bez obzira na tehnološka dostignuća, ali i u duhovnom i psihološkom smislu, svet je sve gore i gore mesto. Zahvaljujući tome što Zapadna civilizacija komanduje određenim stvarima. Ako znamo da su se u vreme antičke Grčke, koja je bila pijedestal nauke i civilizacije, ratovi prekidali zbog Olimpijskih igara, a sada kada imamo lokalne sukobe, ta tzv zapadna civilizacija uvodi sportski i kulturni embargo. To je sumrak homo sapiensa, uvodi ga u duhovni primitivizam, bez obzira na sva tehnološka dostignuća - poručuje Gajić.

Ne razume naš sagovornik kako je moderno društvo stiglo do svega ovoga.

- Ako su stari Grci prekidali ratove zbog Olimpijskih igara, kako je onda moguće da se ovo sad dešava. To znači da civilizacija tog tipa nazaduje i da nema ljudske vrednosti. To su sve posledice tog demokratizma koji me podseća na komunizam. Kada iz Centralnog komiteta stigne naredba, onda svi rade po njoj... I medijske kuće, velike kompanije, svi moraju da reaguju. Šta da radiš kad su toliko jaki...

Gajić smatra da je Rusija trebalo pametnije da vuče poteze na šahovskoj tabli u ovom sukobu sa Zapadom.

- I onaj koji je pod embargom morao je da bude malo mudriji i da shvati protiv koga se bori. Ono što mi u sportu pod znacima navoda zovemo vezni igrač, da anticipira, da vidi šta ima iza zida i da shvati da ima problema sa jakom budalom. Najstrašnije je kada ispred sebe imate budalu, a ona je mnogo jača od vas. E, onda morate da budete mnogo mudri! Svi koji su podvrgnuti embargom nisu bili dobri vezni igrači i nisu znali da se snađu protiv prejakih budala i izroda ljudskog roda - kaže nam prvi čovek OKS.

Prihvatiće, igraće svoja unutrašnja takmičenja

Uticaće sve ovo na ruske takmičare i u smislu budućih takmičenja, ali bi vrlo lako moglo da prouzrokuje i kontraefekat i probudi inat, baš kao što je to bio slučaj kod jugoslovenskih sportita, posle sankcija devedesetih.

- Izopštavanje iz takmičenja sigurno smanjuje sportsko majstorstvo ili ga usporava... Ne dozvoljava da se razvija. Međutim, sa druge strane, sve te teške stvari koje su nam se dešavale, kao i nepravde, uticale su na jačanje patriotizma. Ne samo kod odbojkaša već i kod drugih. Sve ekipe su moćno delovale, bile neverovatno motivisane - kaže nam bivši selektor i dodaje da se čuo sa nekadašnjim kolegama iz Rusije. - Nema šta da se komentariše, to je tako. Prihvatiće, igraće svoja unutrašnja takmičenja. Treniraće i radiće.

Kako su uništili fenomenalnu generaciju Vojvodine

- Što se tiče sportskog i kulturnog embarga, apsolutno sam protiv toga. Kao neko ko je proživeo sve to, vrlo dobro znam kako je. Vojvodina, klub koji sam trenirao, imao je sponzore, fenomenalnu generaciju, u kojoj su igrali Nikola i Vladimir Grbić, Slobodan Kovač, Đula Mešter, Đorđe Đurić, Milan Marić i ostali. Čudo od ekipe, za fajnal for. Ali, ne znam kako da ih nazovem, naši neprijatelji, napravili su sportski embargo, nismo mogli da igramo. Izgubili smo sponzore, sportski motiv, raspustili smo celu ekipu, ostali su samo mladi igrači. Ovi naši neprijatelji koji su to tada uradili, sadašnji ruski neprijatelji, apsolutno su postigli cilj jer su rasturili neverovatan uzlet koji smo imali. Na svu sreću, taj uzlet Jugoslavija je, počev od 1995, povratila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri