HRVATSKA U ŠOKU: Bio je reprezentativac, igrao za Dinamo i Hajduk, a sada je kamiondžija

Novosti online

21. 02. 2022. u 21:25

HRVATSKI fudbal je mnogo toga ostvario na dva Mundijala, treće mesto 1998. i drugo 2018. nikako nisu za potcenjivanje, ali jedan bivši hrvatski reprezentativac sada iznenadio tamošnju javnost koja je otkrila - da je postao kamiondžija.

ХРВАТСКА У ШОКУ: Био је репрезентативац, играо за Динамо и Хајдук, а сада је камионџија

Aleksandar Djorovic

Nama u Srbiji ime Danijela Hrmana nije baš neki spektakularan fudbalski pojam, ali u komšiluku prilično jeste. Kako i ne bi, bio je član reprezentacije Hrvatske koja je "otvorila" novi stadion u Seulu, na kome se potom igralo finale Svetskog prvenstva 2002, osvajao je trofeje i sa Dinamom iz Zagreba i sa splitskim Hajdukom...


A njegova priča, koju prenosi "Germanijak", glasi ovako:

"U avgustu je Hrman napunio 44 godine, a iako neke njegove malo starije kolege poput Veldina Karića i dalje tresu protivničke mreže, junak ove priče se od aktivnog igranja oprostio sada već davne 2008 sezone, samo sa 32 godine.

– Ceo sam "pocepan". Otišlo je koleno, Ahilova tetiva, iskočio mi je pršljen na leđima. Jednostavno, više nisam mogao da treniram i igram na visokom nivou, trebalo je misliti dugoročno i sačuvati zdravlje, započeo je Hrman svoju ispovest.

Karijeru je završio u dresu sada ugašenog Varteksa, a u pomenutoj sezoni 2007/2008 upisao je samo jedan nastup. A u pitanju je klub koji je obilježio Hrmanovu karijeru, koja je pravi zamah uhvatila tek u 23. godini života. U periodu od 1997. do 2003. godine, levonogi igrač upisao je 139 utakmica za Varteks, čime je zaradio inostrani angažman. Spartak Moskva jedan je od najvećih ruskih klubova, ali Hrman nije opravdao epitet pojačanja.

– Bio sam u Spartaku rezerva lošijima od sebe, a to nisam želeo da progutam. Tamo sam mogao da igram i desnom nogom, ali za mene nije bilo mesta. Svašta se tu izdogađalo, bilo je tu i zakulisnih igrica, ali bolje da ne pričam detalje, objašnjava razloge neuspešne moskovske avanture, nakon koje je usledio povratak u Hrvatsku. 

Iako je na stolu bila i ponuda Hajduka, odlučio se za Dinamo.

– Posao je dogovoren vrlo brzo, a moram priznati da je Hajduk bio vrlo zagrejan za Hrmana. Čak su se na Poljudu malo i naljutili kad su čuli da će potpisati za Dinamo, rekao je tada Dino Pokrovac, menadžer varaždinskog igrača.

No, igrom sudbine, na Poljudu su ipak dočekali dolazak Hrmana. Bila je to još jedna zanimljiva priča. Naime, kada je 2003. godine došao na Maksimir, u ime saigrača iz plave svlačionice dočekao ga je Niko Kranjčar. Hrvatska i danas pamti prelazak ljubimca zagrebačke publike na Poljud, koji se desio u januaru 2005. U istom prelaznom roku, nakon samo osam odigranih utakmica i jednog postignutog pogotka, Danijel Hrman je takođe Zagreb zamenio za Split. Bila je to najgora sezona Dinama u historiji HNL-a. Igrala se tzv. Liga za bedaka, a zbog loših partiae u jesenjoj polusezoni Zdravko Mamić odlučio je da kazni igrače smanjivanjem ugovora. Kranjčar i Hrman su to odbili, za 'nagradu' su stavljeni na transfer listu, pa tokom zimskog prelaznog roka postali saigrači u najvećem rivalu njihovog dojučerašnjeg kluba.

– Konkurencija me ne plaši. Znam da na mojoj poziciji na levoj strani ima mnogo mladih igrača, no spreman sam za borbu i nametanje Blažu Sliškoviću, samouvereno je izjavio prilikom predstavljanja na Poljudu.

Tada se dosta pisalo o tome kako je tim potezom uprava Hajduka htela samo da pokaže svojevrsnu nadmoć nad Modrima, jer su 'splitski bili' na Hrmanovoj poziciji imali već Mladena Bartulovića i Vlatka Đolongu, no Igor Štimac, tadašnji sportski direktor kluba s Poljuda, to je opovrgnuo.

Ali, Hrman se našao u pat-poziciji, jer je s tri renomirana starosedeoca kao glavnim konkurentima bio osuđen na status rezerve. Stoga se nakon godinu i po, te samo 11 nastupa za Hajduk, odlučio za drugi mandat u dresu Varteksa. U 12 nastupa uspeo je da pokaže kako u njemu još uviek ima fudbalske vatre, tako da ga početkom sezone 2007/2008 u svoje redove dovodi SK Tirana, barem tako tvrde Transfermarkt i Vikipedija. Ali...

– To je laž, ja nikada nisam kročio u Albaniju, a kamoli da sam igrao tamo. Istina je da smo pregovarali s Tiranom, ali ja nikada nisam potpisao za njih, na Transfermarktu i Vikipediji su netačni podaci, ne znam ko je to izmislio, iznenadio je Hrman hrvatske novinare.

A kada je o lepim trenucima u karijeri reč...

– Osvajanje prvenstva s Dinamom, pa i Kupa s Hajdukom svakako izdvajam kao nešto posebno. Što se reprezentacije tiče, igrao sam kada smo gostovali na otvaranju stadiona u Seulu, istog onog na kojem se igralo Svetsko prvenstvo 2002. Bio je to zaista velik doživljaj.

Za kraj, o onome što se posle igračke karijere desilo. Hrman je, osim na zdravlje, na vreeme mislio i na izvore primanja nakon što okači kopačke o klin. Tako je još u vreme kada je igrao fudbal, ušao u biznis s ocem te danas imaju firmu za prevoz.

– Po potrebi vozim i kamione, najdalja ruta mi je bila kada sam vozio u Nemačku, pohvalio se Hrman, ali i dodao:

– Ma, ja sam primarno direktor u firmi, pa tek onda vozač, ali radim sve što treba. Zadovoljan sam kako sve funkcioniše, na vreme sam shvatio kako će i nakon karijere morati od nečega da se živi, pa se ovo ulaganje pokazalo kao dobro, završila je priču ova HNL ikona", ističe "Germanijak".

Nijedna pobeda u dresu Hrvatske

Hrman je odigrao četiri meča za reprezentaciju Hrvatske i, interesantno, nijednom nije osetio slast pobede. Bio je uvek rezervista, a ostvario je u te četiri prijateljske utakmice najpre poraz od Južne Koreje 2001. godine (0:2), a onda tri remija - protiv Južne Koreje (1:1), Slovenije (0:0) i Makedonije 2003. (2:2).

Bonus video: Beogradska arena poprima novi izgled pred Svetsko prvenstvo u atletici

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DULJAJ PREKINUO SPEKULACIJE! Otkrio da li je namerno dobio žuti karton pred večiti derbi