DA POTRAJE PROLEĆE: Partizan u Pragu igra za sebe i srpski fudbal

M. Blažić

17. 02. 2022. u 10:03

EVROPA ili titula, dilema je koja to suštinski u Partizanu i nije. Šef struke crno-belih Aleksandar Stanojević u više navrata je naglasio da Superliga znači život, a međunarodna scena nagradu za sve učinjeno jesenas.

ДА ПОТРАЈЕ ПРОЛЕЋЕ: Партизан у Прагу игра за себе и српски фудбал

FOTO: FK Partizan/Sandić foto

To, naravno, ne znači da se bilo ko odriče evropske "nadgradnje" uoči večerašnjeg prvog meča baraža za osminu finala Lige konferencija protiv Sparte u Pragu (21.00 - Arena 1 premijum, RTS 1).

Dobra atmosfera, osmesi, ali i potrebna ozbiljnost u ekspediciji kluba iz Humske obeležila je jednoipočasovni let do češke prestonice. Da bi osmesi ostali rašireni, po rečima Stanojevića, potreban je maksimum tokom svih 90 minuta.

- Svaki rezultat koji daje mogućnost da u Beogradu prođemo dalje za mene je pozitivan. Sve što je moguće nadoknaditi, preokrenuti ili sačuvati na našem stadionu je pozitivno. Svi smo zadovoljni zbog proleća u Evropi. Imamo situaciju da pokušamo da preskočimo bar još jednu rundu. Došli smo u Prag motivisani i zadovoljni što smo, ipak, napravili neki uspeh na međunarodnoj sceni - jasan je strateg "valjka".

Osvrnuo se Stanojević još jednom na tezu da je Evropa lepa, a da je Srbija život za klub, ekipu i stručni štab.

- Kada dođe utakmica, bilo koja, pa čak i prijateljska, ne razmišljate o sledećem koraku već samo o tom duelu. Titula nam je prioritet, uvek je i bila, ali bilo bi neozbiljno da kažemo da nije bitno to što igramo proleće u Evropi. Ulazimo maksimalno motivisani i sa najjačim snagama. Popović je dobro i biće među stativama. Fejsa je ostao u Beogradu, ostali su spremni i konkurišu za sastav.

Partizan je u žrebu za prvo eliminaciono kolo Lige konferencija izbegao ozbiljne timove sa Zapada, ali će i ovaj dvomeč nesumnjivo predstavljati veliki izazov za Natha i drugove.

- Sparta je mlada, poletna ekipa i u svakom trenutku može da postigne gol. Imali su odlične utakmice u Evropi i samo bod im je nedostajao da se kvalifikuju u Ligu Evrope. Vodili su 2:0 protiv Liona i izgubili 3:4, lagano su pobedili Brondbi. Završavaju napade sa dosta igrača i dešava se da daju dva-tri gola praktično ni iz čega. Doveli su i klasičnog napadača u prelaznom roku, to je ono što im je falilo.

Prethodno prolećno iskustvo Partizana u Evropi je počelo i završilo se u Češkoj.

- Nisam se savetovao sa Đukićem i tadašnjim prvotimcima, ali sam gledao tu utakmicu. Svaki duel je drugačiji, ne vezujem se za periode. U izvanrednim sam odnosima sa Đukićem, ali ne znam šta bi on to mogao da mi kaže od pre četiri godine.

Večerašnjem duelu na "Letni" će zbog epidemioloških mera na tribinama svedočiti samo 1.000 navijača Sparte.

- Jasno je da nam znači to što protivnik neće imati veliku podršku, jer imaju sjajne navijače, ali sa druge strane fudbalski je da bude pun stadion, drugačiji je ambijent, igrači su motivisaniji, tako da bi ipak svima bilo bolje da nije ograničena poseta - zaključio je Stanojević.

SPARTA - PARTIZAN (21.00)

STADION: "Letna". Početak: 21.00 (Arena 1 premijum, RTS 1). Sudija: Andreas Ekberg (Švedska).

SPARTA: Holec - Vizner, Panak, Čelustka, Hančko - Pavelka, Saček - Pesek, Hložek, Haraslin - Minčev.

PARTIZAN: Popović - Miljković, Miletić, Saničanin, Urošević - Zdjelar, Jojić - Marković, Natho, Menig - Rikardo

BARAŽ ZA 1/8

ČETVRTAK

Fenerbahče - Slavija P. 18.45

Midtjiland - PAOK 18.45

PSV - Makabi TA 18.45

Rapid Beč - Vitese 18.45

Seltik - Bodo 21.00

Lester - Randers 21.00

Marselj - Karabag 21.00

Sparta P. - Partizan 21.00

*Revanši 24. februara

*Žreb za osminu finala 25. februara, mečevi 10. i 17. marta

TRADICIJA (NE) GREJE

TRI dvomeča je Partizan kroz istoriju igrao sa češkim klubovima, jednom je prošao, a dva puta je eliminisan. Dueli sa večerašnjim protivnikom 1965/1966. su ostali za sva vremena, pošto je posle poraza u Pragu (4:1), Partizan pobedom 5:0 u Humskoj prošao u polufinale Kupa šampiona.

Slavija je bila rival crno-belih u drugom kolu Kupa UEFA 2002/2003. kada je beogradskih 3:1 bilo malo za prolaz, pošto su Česi u revanšu slavili posle produžetaka - 5:1. Poslednji dvomeč viđen je u proleće 2018. Protiv Plzenja u Beogradu bilo je 1:1, a tim sadašnjeg trenera Sparte Vrbe slavio u revanšu 2:0.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade