U TRANSU I DAKAR I PARIZ: Senegal burno slavio afričku titulu, predsednik proglasio praznik!

G. Kelić

08. 02. 2022. u 09:30

TEŠKO da je u 62 godine dugoj istoriji nezavisnog Senegala bilo srećnijih dana od dva prethodna. Povod za opštenarodno veselje u zapadnoafričkoj državi i odluka predsednika Maki Sala da proglasi nacionalni praznik bilo je osvajanje prve titule šampiona Crnog kontinenta. U nedeljnom velikom finalu odigranom u kamerunskoj prestonici Jaundeu izabranici selektora Alija Sisea ostvarili su pobedu nad Egiptom posle boljeg izvođenja penala 0:0 (4:2).

У ТРАНСУ И ДАКАР И ПАРИЗ: Сенегал бурно славио афричку титулу, председник прогласио празник!

EPA

- Šampioni Afrike. Kakva utakmica! Kakav tim! Uspeli ste. Predivan trenutak za naš nacionalni ponos. Čestitke našim herojima - napisao je na "Tviteru" prvi čovek zemlje dodajući da će naredne godine rad na ovaj praznik biti dodatno plaćen.


Sreću sa fudbalerima podelila je cela nacija. Ulice glavnog grada Dakara u pobedničkoj noći bile su prepune, slavlje i veselje trajalo je do najsitnijih sati, a pozitivna "ludnica" se preselila i na ulice Pariza gde živi veliki broj senegalskih doseljenika. Tamošnja štampa se čak našalila kako su "trikolori" postali prva evropska zemlja sa peharom kupa Afričkih nacija s obzirom na to da su čak sedam reprezentativaca iz startnih 11 rođena u Francuskoj.


Epitet heroja otišao je u ruke Sadioa Manea, koji je ceo turnir odigrao na visini zadatka, od skoro tragičara stigao do heroja utakmice pošto je posle promašenog jedanaesterca u sedmom minutu, pogodio odlučujući u penal ruletu finala. Zato je i očekivano proglašen za najboljeg igrača takmičenja, dok je Eduardu Mendiju pripala nagrada za najboljeg golmana. "Zlatna kopačka" tunira je Kamerunac Vinsent Abubakar koji je postigao osam pogodaka.


- Ponosan sam, ovo je najbolji momenat u mom životu. Osvojio sam Ligu šampiona i neke druge velike trofeje, ali ovo je najposebniji i najvažniji za mene - iskren je bio 29-godišnji Mane posle meča.

MANE SPAVAO SA PEHAROM

KOLIKO heroju senegalske reprezentacije Sadiou Maneu znači osvajanje titule slikovito je pokazao i na svom instagram-nalogu.

Napadač Liverpula je jutro posle istorijske noći na društvene mreže postavio fotku na kojoj se vidi kako u krevetu spava zagrljen sa peharom i medaljom oko vrata. Za razliku od njega, koji je spavao snom pravednika, njegovi saigrači su slavlje u hodnicima kamerunskom hotelu nastavili do dugo u noć, pevajući i plešući.

NIKO SREĆNIJI OD SISEA

ZA Senegal bi se moglo reći kako je bila treća sreća pošto je posle poraza u finalima 2002. i 2019. stigao do prvenca. Posebno je sve doživeo selektor Ali Sise (na slici) koji je akter bio u sva tri okršaja.

Tanjug/AP

 

Čak je pre 20 godina bio direktni krivac jer je u porazu od Kameruna posle penal serije (2:3) promašio odlučujući udarac sa bele tačke, da bi pre dve zime kao šef stručnog štaba izgubio od Alžira (0:1). Ovog puta, fortuna je bila na njegovoj strani. Sigurno da ju je zaslužio.

BONUS VIDEO: Ovo su fudbaleri sa najvećim zaradama

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili