VAR ZAŠTITIO DOMAĆI FUDBAL: Nova tehnologija u prvoj polusezoni u Superligi podigla nivo suđenja i unapredila takmičenje

N. ILjUKIĆ

21. 12. 2021. u 22:35

DOBROTA i ljubav će možda spasti svet, ali VAR tehnologija je sigurno spasla fudbal u Superligi Srbije.

ВАР ЗАШТИТИО ДОМАЋИ ФУДБАЛ: Нова технологија у првој полусезони у Суперлиги подигла ниво суђења и унапредила такмичење

FOTO: Privatna arhiva

Nema sumnje da je nova video-tehnologija za pomoć arbitrima na terenima u našoj zemlji unapredila elitno takmičenje, koje je poslednjih godina bilo, između ostalog, i poligon za sporne odluke, ali i "talentovane" pisce klupskih saopštenja.

Kada je FIFA, sada već davne, 2016. godine u prvenstvu Holandije prvi put svetu pokazala ovu novotariju, teško da je iko mogao da zamisli da će za deset ili 20 godina VAR tehnologija da se pojavi u Srbiji. A, pojavila se već posle pet.

U Superligi Srbije je završena polusezona i posle 21 odigranog kola "Novosti" su uz pomoć najpozvanijeg čoveka za ovu temu napravile "presek stanja" i sumiranje utisaka. Igor Radojčić, nekadašnji vodeći linijski sudija u našoj eliti, a trenutno jedini srpski licencirani FIFA VAR instruktor, pa i delegat na mečevima UEFA, objasnio je značaj uvođenja VAR sistema kod nas.

- Uz veliku podršku FIFA i razumevanje svih superligaških klubova smo 16. jula krenuli sa projektom na koji možemo svi u fudbalskoj Srbiji da budemo ponosni. Osnovni preduslov da VAR radi su direktni prenosi svake utakmice Superlige. I to je na neki način revolucionarni potez, jer do ove sezone nismo imali takvu priliku. U saradnji sa "Telekomom Srbije" i Arena sportom, iz nedelje u nedelju smo unapređivali rad VAR sistema, a u poslednjih nekoliko kola smo uspeli da neometano uvedemo i daljinsku kontrolu prenosa određenim kamerama, čiji rad više ne kontrolišu kamermani na licu mesta, na stadionima u Srbiji, nego se daljinski kontroliše iz studija Arena sporta u Beogradu - počinje Radojčić.

Nema sumnje da je kvalitet suđenja u Superligi Srbije unapređen uvođenjem VAR tehnologije, ali su i glavni učesnici igre, fudbaleri, pozitivno reagovali na ovu značajnu promenu.

- Kao VAR instruktor ne želim da analiziram kvalitet suđenja u Superligi, jer za tako nešto postoji nadležna, Sudijska komisija FSS. Ali, imam veliko zadovoljstvo da govorim o uspešnoj implementaciji i značaju funkcionisanja VAR tehnologije kod nas. Glavni i pomoćni arbitri na terenu, uz asistenicju VAR i AVAR kolega u četiri sobe u Staroj Pazovi, preneli su autentične utiske. I svi se slažu da i igrači sada imaju mnogo veće poverenje kod donetih odluka. Veliku zaslugu imaju i mediji, pogotovo "Novosti" koje su od prvog trenutka na izuzetno profesionalan način informisale javnost o potrebi i značaju uvođenja VAR tehnologije - dodaje Radojčić.

Dakle, odigrano je 21 kolo u jesenjem delu Superlige. Zanimljivo je da je na ukupno 168 mečeva doneto oko 50 uz asistenciju VAR sistema.

- Od toga je doneto oko tridesetak OFR odluka, odnosno, toliko puta su glavni arbitri morali da priđu VAR ekranu kraj terena i konsultuju se audio-vezom sa svojim kolegama u VAR sobi. Ponekad nije ni bilo potrebe za VAR intervencijom, a u nekoliko slučajeva VAR sudije se nisu oglasile kada se to očekivalo. Ali, vremenom će se i to da se ispravi.

Takođe, doneto je i oko 20 odluka u kojima je bila dovoljna samo glasovna, odnosno audio-komunikacija među sudijama. Naglašavam da je to ukupno oko 50 situacija koje su u novim uslovima bitno uticale na donošenje pravednijih odluka koje su mogle da utiču na konačan ishod bilo koje utakmice - naglašava Radojčić.

U moru zanimljivih podataka, evo još nekih...

- Uočen je manji broj prekršaja nego u proteklim sezonama. Posebno je zanimljivo što se smanjio broj oštrijih duela u kaznenim prostorima prilikom izvođenja udaraca sa ugla, kornera. Jer su igrači na vreme upozoreni da će svaki sporan duel da se presuđuje u VAR sobi - kaže Radojčić.

Nastavak fudbalske sezone u Superligi trebalo bi dodatno da unapredi rad VAR tehnologije, ali i kvalitet suđenja. Trenutno iz centra u Staroj Pazovi o pravednosti i opravdanosti uvođenja ove novotarije brine 11 VAR, 16 AVAR sudija i šest tehničkih operatera.

Problem na dva meča

MALO ljudi zna da je od ukupno 168 mečeva koji su do sada odigrani u Superligi Srbije, od kada je uveden VAR, problema bilo samo na dva. U jednom slučaju nije radila glasovna, a u drugom video-veza od stadiona do Stare Pazove. U takvim slučajevima sudije na utakmici su radili "po starom", kao u vreme kada nije bilo VAR tehnologije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!