PARTIZAN NA ŽREBU U NIONU: Crno-bele čeka pakao za osminu finala Lige konferencija

M. Blažić

13. 12. 2021. u 08:00

DRUGI cilj je ispunjen, vreme je da se sazna ime rivala koje bi trebalo da omogući i treći.

ПАРТИЗАН НА ЖРЕБУ У НИОНУ: Црно-беле чека пакао за осмину финала Лиге конференција

Dijara i Roberto Karlos (Fenerbahče) u duelu igranom u avgustu 2008. Foto N. Skenderija

Crno-beli su najpre jurili grupnu fazu Lige konferencija kroz tri kola kvalifikacija, zatim je letvica podignuta na plasman u eliminacionu fazu trećeg po kvalitetu evropskog takmičenja, a danas posle 14.00 i žreba za baraž osmine finala Lige konferencija biće jasnije može li Partizan i koji korak dalje.

Ostanak iza Genta na tabeli sprečio je Stanojevićeve pulene da evropski put skrate za jednu rundu, a uz to ih već u drugoj polovini februara očekuju klubovi koji su zauzeli treće mesto u svojim grupama Lige Evrope. Povoljna okolnost je to što će Partizan gostovati 17. februara, a sedam dana kasnije sudbinu rešavati na domaćem terenu, ali imena protivnika, svakako, izazivaju veliki respekt.

Jedno je sigurno, klub iz Humske očekuju dva spektakla, bez obzira na to koga će mu kuglice u Nionu danas dodeliti. Potencijalne rivale čine francuski Marselj, holandski PSV, engleski Lester, češka Sparta, austrijski Rapid, turski Fenerbahče, škotski Seltik i danski Midtjiland. Gledano po učinku pomenutih timova, kako u nacionalnim prvenstvima, tako i u Evropi, rivali za izbegavanje su, svakako, Lester, PSV i Marselj. "Srednju klasu" čine Fenerbahče i Seltik, dok bi izvlačenje Midtjilanda, Rapida ili Sparte verovatno navuklo osmehe na lice svakome kome je crno-belo na srcu.

Partizan je kroz istoriju evropskih takmičenja bio u prilici da se odmeri sa čak pet potencijalnih rivala. Najlepša sećanja Partizan vežu za prašku Spartu, koja je predstavljala deo pohoda ka finalu Kupa šampiona u sezoni 1965/1966. Česi su u prvom meču četvrtfinala 2. marta 1966. slavili 4:1, da bi u Beogradu sedam dana kasnije Kovačević, Hasanagić i drugovi slavili 5:0 i plasirali se u polufinale.

Ništa manje uzbuđenja i radosti nisu doneli ni okršaji sa Seltikom u prvom kolu Kupa kupova u sezoni 1989/1990. Partizan ga je zbog kazne UEFA dočekao u Mostaru i slavio 2:1. "Ludi" revanš je doneo devet golova i prolaz crno-belih u poslednjim trenucima golom Slađana Šćepovića - 5:4.

Pored bajki sa Česima i Škotima, pamti se i katastrofa od bečkog Rapida u kvalifikacijama za Kup UEFA u sezoni 2001/2002. Minimalnih 1:0 iz Beograda je bilo premalo za revanš u Beču, gde je Rapid do nogu potukao Tumbakovićev tim - 5:1. Poslednji dvomeč protiv potencijalnih rivala iz žreba viđen je u kvalifikacijama Lige šampiona u sezoni 2008/2009. kada je posle 2:2 u Beogradu Fenerbahče slavio u Istanbulu 2:1 i prošao dalje.

Jedini klub sa kojim su se crno-beli sreli u grupnoj fazi nekog od evropskih takmičenja je Marselj. Partizan je u prvom učešću u Ligi šampiona 2003. poražen na "Velodromu" 3:0, a u poslednjem kolu u fudbalskom domu crno-belih bilo je 1:1.

ŽREB ZA LŠ

DVA sata pre žreba baraža osmine finala Lige konferencija, na programu je žreb osmine finala Lige šampiona. Pobednici grupa su smešteni u prvi šešir: Ajaks, Bajern, Juventus, Liverpul, Lil, Mančester j., Mančester s. i Real, dok se u drugom nalaze drugoplasirani timovi: Atletiko, Benfika, Čelsi, Inter, PSŽ, Salcburg, Sporting i Viljareal.

ŽREB ZA LE

OSAM pobednika grupe Lige Evrope, među kojima je Crvena zvezda, izborilo je plasman u osminu finala. Danas (13.00) u žrebu za baraž naći će se drugoplasirani iz LE: Betis, Braga, Dinamo Z., Lacio, Napoli, Olimpijakos, Rendžers i Sosijedad, kao i trećeplasirani iz Lige šampiona: Atalanta, Barselona, Borusija D., Lajpcig, Porto, Sevilja, Šerif i Zenit.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)