PARTIZAN KA REPRIZI 2004: Klub iz Humske sedmi put prezimeo na UEFA sceni

M. Blažić

11. 12. 2021. u 20:21

USPEŠNO vođenje bitaka na oba fronta, dovelo je četu Aleksandra Stanojevića na korak do objedinjavanja dvostrukih jesenjih počasti.

ПАРТИЗАН КА РЕПРИЗИ 2004: Клуб из Хумске седми пут презимео на УЕФА сцени

FOTO: M. Vukadinović

Partizan se nalazi na dva meča od pečatiranja liderske pozicije na kraju prvog dela domaćeg prvenstva, a proleće u nokaut fazi Lige konferencija su već izborili.

Takav podvig (proleće u Evropi + prvo mesto na tabeli domaće lige na kraju kalendarske godine), pošlo je za rukom samo jednoj generaciji u slavnoj istoriji kluba iz Humske, onoj iz 2004/2005, a ova sadašnja je veoma blizu ponavljanja toga.

Što bi naš narod rekao, da je neko letos bilo kojem "grobaru" na svetu stavio tu ponudu na sto - potpisao bi je bez razmišljanja.

Pre ove sezone, crno-beli su prezimeli šest puta na UEFA sceni (ovo je sedmi put), ali samo su jednom to "ukrasili" jesenjom krunom, a mečevi sa Metalcem i Kolubarom će pokazati da li su Saša Zdjelar i drugovi kadri da preslikaju uspeh ekipe koju je sa klupe vodio Vladimir Vermezović. Taj sastav od pre 17 godina prošao je grupu u Kupu UEFA kao trećeplasirani u konkurenciji Midlsbroa, Viljareala, Lacija i Egalea, zatim je u šesnaestini finala izbacio Dnjepar (2:2, 1:0) i takmičenje završio posle poraza u dvomeču sa moskovskim CSKA (1:1, 2:0).

Prvo evropsko proleće Partizana, 1955/1956, kada se doguralo do 1/4 finala KEŠ, zbog slabijeg skora u međusobnim duelima sa Crvenom zvezdom nije "podebljano" jesenjom titulom, iako su "večiti" bili poravnati bodovno, a crno-beli imali bolju gol-razliku.

Naredni Partizanov proboj u proleće (1963/1964) u KEŠ, propraćen je zaostatkom od šest bodova za Zvezdom na domaćoj tabeli i tek šestim mestom, dok je u 1965/1966, kada je igrao čuveni meč sa Realom u finalu KEŠ, na jesenjem preseku kaskao za Vojvodinom čak sedam koraka i bio peti u prvenstvu.

Slična sudbina zadesila je crno-bele koji su u Kupu pobednika kupova 1989/1990. dogurali do četvrtfinala u kojem su ispali od Dinama iz Bukurešta (2:1, 0:2), ali je prvi presek domaćeg takmičenja završen na drugoj poziciji, devet bodova iza Dinama iz Zagreba.

Čekalo se na naredno međunarodno proleće posle toga 15 godina. Pomenuta 2004/2005. bila je uspešna na oba fronta, budući da je prolaženje grupe "pozlaćeno" prvim mestom u prvenstvu SCG, kada je za petama bila Zvezda.

Crno-beli su 13 godina kasnije kroz grupu Lige Evrope sa Dinamom iz Kijeva, Jang bojsom i Skenderbegom, prošli sa drugog mesta, ali su u našem prvenstvu bili u "debelom" minusu za večitim rivalom, čak devet bodova, a evropska odiseja se okončala porazom od Viktorije iz Plzena (1:1, 2:0).

Da bi crno-beli drugi put u istoriji kompletirali prvo jesenje mesto, uz proleće u Evropi, potrebno je da preskoče još samo dve prepreke, Metalac u ponedeljak i Kolubaru 15. decembra.

Smiljanić kao Talija

OSIM spajanja jesenjih počasti, nit koja spaja Partizanovu generaciju iz sezone 2004/2005. jeste i Milan Smiljanić koji je bio u obe ekipe. Pre 17 godina kao tinejdžer željan dokazivanja, a sada kao iskusan i prekaljen veteran, sa znatno drugačijom ulogom u timu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili